用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Joyful Interview 分享
go

Joyful Interview 分享

想同大家分享一下當日interview 經歷

Interview分兩個sections, 第一個section係幾名普通話老師各跟一個家庭評估小朋友,房內有三張枱放有不同感官的玩具俾小朋友任玩!其中一枱是給小朋友填顏色,用膠水貼形狀紙碎。

我個囡去到填顏色張枱,我同老公都鼓勵囡囡試下用膠水貼形狀紙碎係畫紙上,當時一堆形狀紙碎放在紙兜內,我囡囡用手拿了一下放在枱上,都有若干張,我地鼓勵囡囡拿心形貼上,可能囡囡只見紙兜上有,又拿了一下,我地就叫囡囡枱上太多,請你放返部分上紙兜,儘管囡囡放了一下回紙兜上,枱上仍有一部分,基於讓囡囡自由發揮,我地無特別影響佢玩,枱上有小小紙碎亦可能沾到膠水!點知跟我們個位普通話老師突然行過黎不禮貌説,「你拿這麼多,這些都玩不了」,隨即拉左個拉垃圾桶放我同囡囡中間,係我地面前不停掃走,又用我女個勞作摺埋紙碎掉走!

我地都覺得好嬲!唔明未夠兩歲小朋友,你suppose 佢識一張張拿起貼,玩得好乾淨!或其實你無需要做呢啲令人覺得不安既表現!呢個老師真係好無愛心!

大家有無試過類似經歷?

mschan411 發表於 18-3-5 14:20

Interview分兩個sections, 第一個section係幾名普通話老師各跟一個家 ...

請問係邊間joyful ar?

蚊蚊mosquito 發表於 18-3-8 19:32
請問係邊間joyful ar?

火炭

回覆樓主

想問樓主係咪in N班?

Cm111 發表於 18-3-10 20:06
想問樓主係咪in N班?

係呀,我地決定就算收都唔考慮

回覆樓主

呢個老師咁無愛心嫁,好過分,我仲同個仔報咗n

回覆樓主:

有相同經驗,怎可以叫個歲半B做咁多嘢。仲有我感覺啲老師串串哋,可能鍾意收啲聽聽話話的家長。

Interview分兩個sections, 第一個section係幾名普通話老師各跟一個家 ...
個老師當佢呢間係軍校咩

我成日都話集團式經營嘅學校唔一定好嘅

sweetyhome 發表於 18-10-31 12:33
個老師當佢呢間係軍校咩

Yes, exactly!
去見咁多間最差的一間,仲記得半年前嬲左一日!連in個老師都咁,小朋友去到讀,不敢想像,兩歲人仔又唔會講得到,好可憐!

大家選校時諗清楚,人揀你,你都要為小朋友揀人!

似乎都是宗教背景學校較有愛心

我會起身走, 唔in