用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩換校長
樓主: tultul1
go

救恩換校長  

AgapePa 發表於 18-3-9 23:01
林校長好似係2016年在王錦輝上任,坐年零就轉工。

王錦輝校長唔會做超過3年....

前校長陳志超係德萃走,之後會去邊呢!

Terencema7 發表於 18-3-18 08:50
王錦輝校長唔會做超過3年....

前校長陳志超係德萃走,之後會去邊呢!

你之前咪問過囉Terry,問完又問

回覆樓主:

咁林校長啲女畢咗業未?

醒目開學勳章 王國長老

happiemm 發表於 18-3-18 10:06
咁林校長啲女畢咗業未?

回覆樓主:

charlotte mom, 你消息都好靈通下,btw, 馮副校個女都係讀救恩,係好事,認同自己學校理念,不竟同類學校選擇唔多。

醒目開學勳章 王國長老

happiemm 發表於 18-3-18 17:42
charlotte mom, 你消息都好靈通下,btw, 馮副校個女都係讀救恩,係好事,認同自己學校理念,不竟同類學校選 ...

咁岩我係港同人,隔離同事個女讀救恩,互8不足

請問救恩有幾好法?

如果和啟思比,唔理學費地點,救恩有咩出息過啟思?

sunnymama2 發表於 18-3-22 06:46
請問救恩有幾好法?

如果和啟思比,唔理學費地點,救恩有咩出息過啟思?

我屬於見證救恩起飛,之前只是一間不過不失又不算熱門的學校。當年中西區幼稚園家長主要選擇聖公會、聖保羅堂、禮賢會、聖雅各、聖心、聖士提反女⋯。但由於陳校長上任,一開始已經即時熱門咗,因覺得佢係港同創校校長,個名夠哂響。(其實港同小一創校已經有noise , 因港大舊生辦學),大家都覺得佢會係延續港同理念,加上又有自己小學。之前呢間都幾多諗住一上中學就去外國的。

論小學成績學生都有差異,頭果d叻既spcc 、dbs ..有收。差既亦有入band 3. 中上果批一樣入到hkuga , KC, Spc ...又有東九龍直資滙基作聯繫位。

教學:頭兩年評估報告,小三開始才計分,小五、六有呈分.

間學校有幾好好難講,band 1生比例中規中矩,就算係依家中西區佢都係非大熱,揀佢既多數係認同教學理念既家長。畢竟係私校,學費頗高。

artroboy 發表於 18-3-22 08:47
我屬於見證救恩起飛,之前只是一間不過不失又不算熱門的學校。當年中西區幼稚園家長主要選擇聖公會、聖保 ...

好詳細呢!謝謝

林校長教學理念, ok?

Charlotte_mom 發表於 18-3-18 20:41
咁岩我係港同人,隔離同事個女讀救恩,互8不足

聽聞救恩重提開番中學
係咪真?
可成事?
係邊?

LinusYip 發表於 18-3-29 08:03
聽聞救恩重提開番中學
係咪真?
可成事?

5年前已話打算開中學,但可惜一直未有下文。
可能搵唔到校舍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-29 08:12
5年前已話打算開中學,但可直未有下文。
可能搵唔到校舍

係囉
我估都係見近排負面新聞多
重提啲好野啫

港島邊有地丫
上次批地好似已經係幾年前批鴨脷洲起國際學校(小學)
九龍都吻...
新界會有既,但應該好少人願意升去新界番學囉

回覆樓主:

咁匯基其實都ok啦

tultul1 發表於 18-3-29 09:05
咁匯基其實都ok啦

位置吊腳嘛
番開中西區番果邊緊係唔太想

醒目開學勳章 王國長老

tultul1 發表於 18-3-29 09:05
咁匯基其實都ok啦

考頭30至有份(問過同事,係考頭30會被推薦,marginal嘅少量有得傾,但如被推薦同學放棄,推薦位唔會自動放俾其他30外)
咁保障緊係及不上自己有中學啦 (正常情況)

不過就算起得成,又跑得到成績,都需要時間呀

回覆 Charlotte_mom 的帖子

但我見 quota 都用唔哂, 2016-17年都係得10個去左匯基

Charlotte_mom 發表於 18-3-29 11:03
考頭30至有份(問過同事,係考頭30會被推薦,marginal嘅少量有得傾,但如被推薦同學放棄,推薦位唔會自動 ...

想問匯基band 幾架?入U成績如何架?未有研究但對救恩都有興趣呀!不過又見人講話校網對男生不利

醒目開學勳章 王國長老

swarovski2011 發表於 18-3-29 12:45
想問匯基band 幾架?入U成績如何架?未有研究但對救恩都有興趣呀!不過又見人講話校網對男生不利
...

睇帖4打後個表
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3483178

雲牛 發表於 18-3-29 11:44
回覆 Charlotte_mom 的帖子

但我見 quota 都用唔哂, 2016-17年都係得10個去左匯基

係囉!點解呢?不過佢得90人,即1/3可入匯基