用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小 vs 聖保羅書院小
go

英華小 vs 聖保羅書院小

英華小 vs  聖保羅書院小

小朋友主動,好思考,反應快。

有家長可以分享兩校課堂學習環境嗎?謝謝你們。

你另一版已問了 英華 vs spb vs 港同,不少家長給了意見,還下不了決定嗎

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3605015&extra=&page=1

回覆樓主

與其問ek家長,不如在午飯/放學親身去觀察下兩校書院的學生,又或者YouTube下兩校學生拍的片,比較一下兩校的文化。
小學來講,兩間都係好學校,唔會揀錯。

有时很多家长都把自己的孩子想像得太过larger than life, 好像选了一间次等的学校的话就会浪费了大好的本事似的。其实很多时候世事不像你预期,即使在所谓的“次一等的学校”入学后就会发现天外有天。。。还是平常心一点选一间近家的好学校就足够啦。

ar_mak 發表於 18-3-5 10:31
唔係喎,你都有將數學能力差異列為選校條件喎,你講呢D又似乎唔係幾合適。
英華同聖保羅,係我眼中的確係 ...

如要就近上學,近英華只需搬一次,近聖保羅要搬兩次(小學中學各一)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 18-3-5 10:31
唔係喎,你都有將數學能力差異列為選校條件喎,你講呢D又似乎唔係幾合適。
英華同聖保羅,係我眼中的確係 ...
你又有点点错wo, 我所讲的是“男女校”,YW和SPB不在我的讨论范围里面
我明白每间学校都会有一定的差异,但楼主可以一而再叫人給意见,即是代表两间学校是叮当马头,近乎是不分上下了,即使继续拿到意见,其实又可以代表什么?
到这地步,平常心选一间近的,如果要搬,就搬啦,总之两间之中入一间近自己的就没错啦。

ar_mak 發表於 18-3-5 10:53
差異就唔係話硬實實去分高下果種。
坦白講,根據樓主有限既描述,具思考能力點會唔係去港同會如魚得水?有 ...
学你所讲,做一个重要决定,有九万样东西去考虑,提供思考空间只是其中一个而已吧,而且不见得YW/SPB没有这个能力。
“有思考力既人又何需用分數成績去將成就限制” 个个都0甘想,就不会有那么多怪兽家长啦。
你当然有道理啦。

ar_mak 發表於 18-3-5 10:49
中學唔講呢D喇掛???
如果有間好中學係大浪灣,日日行兩粒鐘麥理浩徑都卜住去讀啦~!
...
但如果有另外一间只是渣一条毛0甘多的学校在你家的隔壁呢? 你选哪一间?

hkpapa852 發表於 18-3-5 10:37
如要就近上學,近英華只需搬一次,近聖保羅要搬兩次(小學中學各一)

咁就要搬去薄扶林道喇。

ar_mak 發表於 18-3-5 11:24
我首先會寫信去區議會投訴,攪咩事你地整間咁既學校係我屋企附近?叫你經理出黎同我解釋!
PS:講真,係 ...

我估你誤會咗,我意思係:如果有另一間中學就在你家隔離,只是比你嗰間大浪灣至尊神校低ddd咁多,你會揀邊間?

ar_mak 發表於 18-3-5 11:21
唔係咁呀,我係話,做一個決定,可以有9萬樣野去考慮,但其實重要既就只有一兩樣,於是就會有一種主觀睇法 ...

你嘅思想方式都幾特別wo

ar_mak 發表於 18-3-5 16:08
如果中學,地點就唔會係太過於考慮。大浪灣神校,特點就係只此一家,別無分店,不可比較,不可取代。
PS ...
有道理,不是高低之分,是uniqueness. 就是一些学校所标榜的:就是有点不一样

eba 發表於 18-3-5 08:34
英華小 vs  聖保羅書院小

小朋友主動,好思考,反應快。

八年前,2010年,我同樣諗讀邊間好,其實兩間差唔多。
未interview 時(見校長),我仔超likeYW(可能睇咗YW隻video,覺得間學校超happy),對SP就冇咩特别,到佢同兩位校長見過面後,鐘意SP陳校長......佢話陳校長係一個會比機會小朋友既好校長,所以堅持讀SP,他現在中二了!
妳可以問吓個仔如何......

IYY    發表於 18-3-9 13:32