用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 n插班
go

n插班

想問我仔16年6月尾 但補左n班無學校收 可以等佢大d插班嗎?定係要等到k1先有得讀?

6月B不用插班啦。一些不熱門的學校,尤其是私幼,一般都仲有位(但不代表質素差)可9月入學。至於熱門的學校,就算等幾個月都唔會有位收你。
你打去你可接受距離內的幼稚園問吓有冇位,知道邊間有位再問吓朋友或爬吓文睇邊間口碑好。

回覆樓主

好多私幼或者國際學校都仲有位, 打去問下啦

回覆樓主

其實因為我地都係低收入家庭 5千蚊學費已經好難負擔想問下各位jm知唔知係近九龍城或紅磡區仲收唔收n班?或者有無d好似n班ge preschool可以比佢上下呢?
佢以家21個月都未識講野 所以想比佢上下n班

Yyt123 發表於 18-4-12 18:33
其實因為我地都係低收入家庭 5千蚊學費已經好難負擔想問下各位jm知唔知係近九龍城或紅磡區仲收唔收n班?或 ...

Del......

其實因為我地都係低收入家庭 5千蚊學費已經好難負擔想問下各位jm知唔知係近九龍城或紅磡區仲收唔收n班?或 ...

咁唔好諗了,考K1有學劵既學校啦,果幾區俾得你後補位既都過5000

lollylolly 發表於 18-4-12 22:56
如果經濟有限,會唔會考慮下啲錢用黎上言語治療/社交班?有啲上5日,有啲上兩三日都有
...

社交班唔係只係for d咩需要嫁?
言語治療唔會仲貴嗎?

MS10 發表於 18-4-13 13:44
咁唔好諗了,考K1有學劵既學校啦,果幾區俾得你後補位既都過5000

我老公都係咁講得d私校
想問下有無其他preschool 可以推薦下嗎?

Yyt123 發表於 18-4-13 19:52
我老公都係咁講得d私校
...

都要咁既價錢了...其實N班又唔係必須既,今年報好d K1啦

Yyt123 發表於 18-4-13 19:52
我老公都係咁講得d私校
...

preschool都唔平,而且一星期返1-2個鐘,無咩用。  如果返得密,一星期返足5日,分分鐘貴過讀N. 所以……

piglover 發表於 18-4-14 23:01
preschool都唔平,而且一星期返1-2個鐘,無咩用。  如果返得密,一星期返足5日,分分鐘貴過讀N. 所以……
...

多謝你建議呀 以家d preschool真係貴欺負我依d窮人

Yyt123 發表於 18-4-16 18:44
多謝你建議呀 以家d preschool真係貴欺負我依d窮人

自己好好教啦,你ftm,買d育兒書,學下點教,好過教比人教。 台灣書貴,淘寶平平地買d簡體字育兒書,講番小朋友發展,教你點教小朋友的。 唔好以為返學就會有人教,自己孩子自己教,好過假手於人。 老師一對十幾,你一對一,一定係自己教好d. 我呢d要返工,所以比bb返N班,好過對住嫲嫲。 不過,嫲嫲都幫我教佐bb好多嘢㗎。 英文,嫲嫲教唔到,所以我會比她返學。

piglover 發表於 18-4-17 09:49
自己好好教啦,你ftm,買d育兒書,學下點教,好過教比人教。 台灣書貴,淘寶平平地買d簡體字育兒書,講番 ...

其實我想佢番學 係因為想刺激下佢講野 始終佢以家有d語言遲緩 想比佢同同齡小朋友玩下

Yyt123 發表於 18-4-18 19:37
其實我想佢番學 係因為想刺激下佢講野 始終佢以家有d語言遲緩 想比佢同同齡小朋友玩下
...

你搵番你果區嘅whats app媽媽谷。 你係ftm,搵番d ftm,得閒約d bb出嚟去公園玩下,刺激下bb講嘢咩得law. 免費又有用。

紅磡保良局林丁麗玲

回覆 Yyt123 的帖子

你有無試下去健康院見下醫生, 睇下醫生有無得寫d轉介信之類比你去上政府既支援班

回覆樓主

樓主小朋友是男孩子嗎?男仔語言能力通常慢啲, 我2個仔都係到22,23個月先開始講野, 細仔一講就已經好叻, 25個會講3詞句, 亦識得講你我
樓主可以俾啲時間再觀察一下, 唔洗擔心住

請問樓主你bb 21個月係完全未識講野嗎?定係未講到句子?

我仔仔就快20個月,都只係識講叠字 (eg 包包,波波,no no 等), 早兩個月去健康院檢查時又冇話算係遲緩喎

christytsui 發表於 18-5-29 14:55
紅磡保良局林丁麗玲

請問你覺得依間學校點呀?

樓主不如搵出你小朋友言語問題的成因,我都試過好似你咁,諗住個仔返左學就會識講多些,跨區都同佢搵n班讀,最後原來吾得,老師都叫我去協康同小朋友評估,最後得知佢發展遲緩,同佢上言語治療先開始識講野