用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣算是好的鋼琴老師?
樓主: vlpapa
go

怎樣算是好的鋼琴老師? [複製鏈接]

四隻貓 發表於 18-3-6 14:29
其實都幾難界定, 人人要求唔同.
一般人唔會成日轉老師, 無比較所以好難知道 [好老師]可以好到點樣.
我自 ...
完全同意, 手勢最緊要, 仲要教識小朋友點放鬆隻手彈, 好多老師都冇留意呢點

四隻貓 發表於 18-3-6 14:29
其實都幾難界定, 人人要求唔同.
一般人唔會成日轉老師, 無比較所以好難知道 [好老師]可以好到點樣.
我自 ...
要分階段,初學太惡要求高未必好,中段要懂因材施教,高就要料

jli008 發表於 18-3-9 10:16
好與不好很難定,老師與學生都要配合才會好,但教學生的時候老師不拿出手機就一定比較好!!  ...

同意,我們就是因為個老師上課太忙住覆whatsapp或者掃電話,唔夠專注教小朋友,我地轉老師了!
有時候仲要後面坐2個做樂理的學生,她要顧埋佢地(其實可以這樣的嗎!)
希望新阿sir負責任

簽名被屏蔽

shingyuyu 發表於 18-11-4 13:54
同意,我們就是因為個老師上課太忙住覆whatsapp或者掃電話,唔夠專注教小朋友,我地轉老師了!
有時候仲要 ...

老師好唔專心呀

我老師如果下一個學生比較細,唔可以自己坐定,早到幾分鐘都唔俾入來等,叫佢系門口等,仲講明俾家長知,佢自己坐唔定,會騷擾另一個學生上堂,唔可以入來等
‹ 上一主題|下一主題