用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣算是好的鋼琴老師?
go

怎樣算是好的鋼琴老師? [複製鏈接]

怎樣算是好的鋼琴老師?
   3    0    0    0

回覆樓主:

你小朋友喜愛跟她學鋼琴。

回覆樓主:

睇你對小朋友的音樂路有咩想法。希望佢參加好多比賽、攞好多獎,同希望培養佢對音樂的興趣,只係藝術熏陶,對好老師的定義亦可以好唔同。

Jane1983 發表於 18-3-4 23:11
睇你對小朋友的音樂路有咩想法。希望佢參加好多比賽、攞好多獎,同希望培養佢對音樂的興趣,只係藝術熏陶, ...
老師建議每年一次校際和暑假時一個比賽或考級,其餘時間有機會,時間又容許就表演下,讓小朋友有目標地練習,也有機會見識下其他小朋友的演奏,學習欣賞,與一群共同興趣的小朋友切磋 ,也讓小朋友感受下掌聲,就更有心機練習,對音樂更有興趣

Jane1983    發表於 18-3-5 09:40

vlpapa 發表於 18-3-4 20:29
怎樣算是好的鋼琴老師?

與老師夾,就係你嘅好老師

係呵,

我大仔之前的老師由BB開始都教左佢4-5年, 我覺得認真負責, 又係定期叫佢比賽個些, 但去到P3佢唔想學, 結果停左一年, 換左以前曾教過佢的另一位, 又學多左3年, 我都覺得夾是最重要.  

其實都幾難界定, 人人要求唔同.
一般人唔會成日轉老師, 無比較所以好難知道 [好老師]可以好到點樣.
我自己跟過4位鋼琴老師, 我女跟過2位, 另外亦認識不少教琴的朋友. 可以講, 分別可以好大. 貴未必就係好, 但有料的一定唔會平.

我自己定義 [好老師]係:
1. 有料, 本身係彈得之人
2. 擇善固執, 對正確姿勢, 指法, 演繹方法等有堅持, 唔會為左討好評判或家長而去改變正確的教學方法.
3. 明白亦能幫助學生解決學習上既困難, 唔會因為學生比賽無獎就踢走佢.
4. 因材施教, 有部署地教學.

judy    發表於 18-5-4 11:53
vlpapa    發表於 18-3-7 22:11
AL1987    發表於 18-3-7 11:17

四隻貓 發表於 18-3-6 14:29
一般人唔會成日轉老師, 無比較所以好難知道 [好老師]可以好到點樣.
我自 ...
很清楚!我也想找這樣的鋼琴老師。

多謝各位留言!
我們為阿仔換了個男老師,希望有新刺激

簽名被屏蔽

新老師很用心,很不一樣

回覆 LeeCC 的帖子

你老師好好呀!! 我囡K3 學到宜家先skip 3 上4 級, 係咪慢?

回覆 Nozomi806 的帖子

你小朋友學琴的目的是什麼?

Nozomi806 發表於 18-3-13 08:52
回覆 LeeCC 的帖子

你老師好好呀!! 我囡K3 學到宜家先skip 3 上4 級, 係咪慢?

即係學左幾耐?有人兩年半考五級,有人學左6年先四級

其實無話點算係慢的,視乎小朋友練唔練琴,練得是否正確,老師安排的進度,家長要求,好多因素

上面講的兩年半考五級的,老師有目標的主力教考試歌和每年一首校際歌,所以個小朋友除了初學頭半年彈的歌仔,就只彈過5首歌和scale,家長話無問題,最緊要小學畢業前有八級

睇你想要乜野

LeeCC 發表於 18-3-20 21:32
即係學左幾耐?有人兩年半考五級,有人學左6年先四級

其實無話點算係慢的,視乎小朋友練唔練琴,練得是 ...

我開頭諗住hea吓學咋!點知身邊有人去考試,阿sir又問考唔考。於是覺得唔可以再hea了,便的起心肝叫囡努力,考吓試啦!

Nozomi806 發表於 18-3-20 22:37
我開頭諗住hea吓學咋!點知身邊有人去考試,阿sir又問考唔考。於是覺得唔可以再hea了,便的起心肝叫囡努力 ...

其實考試只是俾小朋友有個目標去練習,也透過有系統的練習,鞏固技巧和知識,因為有些小朋友(例如我個)無考試比賽表演就得過且過,馬馬虎虎彈到d 音出來就當自己識彈首歌,唔會仔細練好技巧

有朋友仔女今年小六考到演奏級Distinction,本身成績不錯,但無助入神校。住址可能更有幫助

四隻貓 發表於 18-3-6 14:29
我自 ...

我也想轉老師,小朋友學了兩個月小提琴。上堂温舊曲時間多,有時一堂教得四粒新音,又時整堂也拉舊曲。之前學開的時間話佢唔得閒,現在轉了我去假日最早琴行未開門時間。老師有咁嘅表現係咪無心教?

伯樂.

vlpapa 發表於 18-5-2 22:09
有朋友仔女今年小六考到演奏級Distinction,本身成績不錯,但無助入神校。住址可能更有幫助 ...
係呀, 好多小五前已考到ATCL Distinction,小六前考到 LTCL Distinction也大有人在,  所以神校唔會睇呢d.
要係認受性高的公開比賽或國際比賽勝出才有機會受到神校青睞.

‹ 上一主題|下一主題