用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Sixth Form A-level Predicted Grade
go

英國Sixth Form A-level Predicted Grade

請問一般英國學校,Sixth Form 每一年派發多少次成績表? 成績表會有分數、grading 或排名嗎? A-level predicted grade 會甚麼時候出?predicted grade可討論空間大嗎?
阿囝學校一年只有二個 full school report. Lower 6 第一個啱啱先收到,每個老師、tutor、社監都有comment,但多數集中講學習態度和適應力,進度是否理想,但完全冇咩提及grading//分數。據講,要summer term先會開始評估predicted grade.    感覺有D遲,怕predicted grade同自己預期有落差,想發力追會太遲。  大家嘅經驗如何? 一般英國學校安排係咪差不多?

回覆樓主

我仔學校一年有3個interim reports, 3個end of term reports, 全部每科有effort 同achievement grades, interim report 嘅teacher comments 好簡短,end of term report 除teachers 外,tutor 同housemaster 都會比好詳細嘅comments.
我印象中阿仔lower six year end 老師會話佢哋知predicted grades, 會講明暑假可以做啲乜嚟提升PG, 暑假後返去會再有assessments,第一個half term 就出final PG, 應該就無價講。阿仔話有同學PG 老師俾A,佢想求情講到A*, 老師唔肯,仲話再講就俾個B 佢。
其實學校係要俾準確嘅PG, 唔可以講大話,要孭飛㗎,因為啲大學係會blacklist 亂俾PG 嘅學校。

回覆樓主:

好奇,目標大學科?英定港大學?

LAS01 發表於 18-3-4 18:37
請問一般英國學校,Sixth Form 每一年派發多少次成績表? 成績表會有分數、grading 或排名嗎? A-level pred ...

你如果一年得2個學期,咪一年得2個school report, 考试有分數,另2個report學業進度,就無分,有grade.....其實學校啲評語,你都會知得幾清楚學習情況,我個仔啲科目排名,都係佢哋學校会有頒獎禮,冇寫係成績表,係佢自己講俾我聽,我見佢有啲書卷攞.....我哋個校長會兩年來一次香港,分幾日同啲家長獨立會面,所以我地都問得幾清楚個仔係學校嘅情況.......

我仔predict grade 係F7,報大學時先有,成12月先有,其實定左係吾會有討論空間,因學校都會好小心比,如果吾係,好似樓上jm講會比大學blacklist.....因直接影响interview的機會....

我個仔自己講predict grade俾我聽,有咩試要考,因佢地巳upper form, 佢地d同学報香港同英國啲大學都自己攪掂晒....學校會有選大學嗰啲支援,有相關課外活動比佢哋選擇去配合,有D大學會同啲學生一齊親自來做講座,講解入學要求同有關科目嘅資料之類,佢地自己有機會問,跟住就着手報名,學校會有模擬面試幫佢哋,之後有offer佢話聲俾我知,所以報名個d家長都係知有限....我哋個校長都話佢地会清楚過家長好多......

我諗外國學校好多都有類似career support.....

多謝大家回應同分享。
Ruby嘅經驗分享,其實是亦喺我一貫認知。過往在原校讀GCSE嘅時候,學校會每個學期出achievement/ predicted grade,習慣可以一路追踪進度。但自從6th form 轉校後,新校喺school report 好free style, 冇咩提分數/grading, 令我對阿仔成績預期少了一份踏實的確認,所以先會有此一問。問過老師,佢哋會按課程覆蓋進度,最快喺第三個學期初分段出draft predicted grade,  L6 學期尾睇全年表現,出所謂final predicted grade,用嚟準備UCAS。由於阿仔打算報Oxbridge, 所以L6手持嘅predicted grade 都幾決定性。 我唔清楚U6/9月開學後有冇重審grading 機制,這方面亦喺我之前想問嘅「可討論」空間,會叫阿仔自己去再問。 如果唔駛趕Oxbridge deadline,  時間運用lead time又唔同!

話說回來,A-level改革後,L6唔考AS, 依據學校出Predicted Grade報UCAS,其實真係幾tricky.

回覆 LAS01 的帖子

Agree! 跟本英國學制係好tricky, 家長根本是很難理解。