用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

功課量

你好,女兒將會升來年小一,聽朋友說小三開始功課很多,忙到嘔,有冇家長可分享吓?謝謝!

nicolelaiyy 發表於 18-3-4 11:24
你好,女兒將會升來年小一,聽朋友說小三開始功課很多,忙到嘔,有冇家長可分享吓?謝謝!
...

我覺得功课比二年級多了少少,但不算忙到嘔,亦有很多已在堂上完成。可能我和身邊的親友比較,Cky 仍然比其他傳统學校輕鬆,這只是我個人體驗,希望幫到你。

yiumom 發表於 18-3-6 01:05
我覺得功课比二年級多了少少,但不算忙到嘔,亦有很多已在堂上完成。可能我和身邊的親友比較,Cky 仍然比 ...

謝謝。請問平均每日多小功課?功課難應付嗎?

nicolelaiyy 發表於 18-3-6 07:24
謝謝。請問平均每日多小功課?功課難應付嗎?

沒有固定功课量,有時少至無,有時會有功课需要上網找資料和思考就要做耐少少,要大约一小時去完成,如果小朋友做嘢快,應該會用少些時間,英文好多功课在學校完成,英文project 也在学校做,不准家長幫手,只是美工部份可以回家做。中文功课會多些回家做。其實在cky 讀書忙不忙,主要看父母心態,如果只要求小朋友學到嘢,在中游位置,可以很輕鬆的。但如果追求成績要top, 每份功课和project 都盡善盡美,便要付出多些時間。就算是science project, 其實學校俾好多時間去做,如果不是做得好花巧,可以好快做完,但父母要幫手是真的,如果介意就不適合讀cky 了。

yiumom 發表於 18-3-6 13:55
沒有固定功课量,有時少至無,有時會有功课需要上網找資料和思考就要做耐少少,要大约一小時去完成,如果 ...

Very informative and good advice. Thank you so much.