用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仲有4日要決定培僑定陸慶濤(PKC vs LHT)
樓主: Munma
go

仲有4日要決定培僑定陸慶濤(PKC vs LHT)  

hkpapa852 發表於 18-3-5 13:37
睇多幾年吧!

GT同Logos都已有多年親生仔, 但DSE成績都反覆向下了......

親生仔只是一個借口, 如一個学生, 在校8年, 點都追到上來。

assado 發表於 18-3-5 17:09
親生仔只是一個借口, 如一個学生, 在校8年, 點都追到上來。
我一向對學校/家長用"親生仔"去解釋成績係好反感.

當日收得人地, 不論日後成績如何, 都係你既學生, 唔應該分黨分派.

要分黨分派, 感覺同只想 教。好學生 分別不大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-5 16:06
GT近兩年只公佈5+, 無咗4+成績, 比較難確定

畢竟5+只反映少數人成績 (~33%), 如果4+比例同5+差唔多, 証明 ...

奧運會都是計金牌成績, 学校計5都正常, 如5成績可以見人。

assado 發表於 18-3-5 17:18
奧運會都是計金牌成績, 学校計5都正常, 如5成績可以見人。
奧運同考試唔同...... 奧運項目多, 多數人都係專項, 國家多專材, 自然易攞牌

但考試個個都要考類近科目

假設有兩間學校:
一間整體5+有35%, 整體4+只有45%
一間整體5+有25%, 整體4+只有70%

如果係你, 想入邊間?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-5 17:40
奧運同考試唔同...... 奧運項目多, 多數人都係專項, 國家多專材, 自然易攞牌

但考試個個都要考類近科目

全部4+已入到U. 選4+% 高果間。

除非想讀医科。

assado 發表於 18-3-5 17:59

我都會揀間平均d的學校, 假設一間學校出兩個狀元,但只有3成入U, 另一間冇狀元,但7成入U,正常都揀後者吧。

hkpapa852 發表於 18-3-5 17:15
我一向對學校/家長用"親生仔"去解釋成績係好反感.

當日收得人地, 不論日後成績如何, 都係你既學生, 唔應該 ...
我唔同意,小學到中學12年,唔通小學6年的教育真係不值一提? 學校公怖22個outstanding achieves, 20個來自LHT,只係想分享12年一條龍的成果,無論對教育工作者,定家長們,都係一個好好的參考

李大人 發表於 18-3-5 18:28
如果七成係大部份入嶺大呢?

入嶺大, 是否都好過副学?

醒目開學勳章 王國長老

assado 發表於 18-3-5 17:59

Best 5 20,好忟水下wor

李大人 發表於 18-3-5 18:28
如果七成係大部份入嶺大呢?
其實唔好誤會我作LHT的die hard fans(我還考慮中), 我亦冇理由討厭培僑,佢又冇reject 過我,我係真心理性分析,我覺得睇平均成績,才可以反映該校校教育質素。
回答你問題,其實睇家長要咩,前者相信係一間教學質素差的學校,考到狀元的,應該係學生靠天資,靠自己多過學校,如果讀前者,自己小朋友資質平平,有可能連嶺大學士學位都冇。

回覆樓主:

兩間差不多,我會揀一間十二年同校舍、資源穩定嘅學校,然後努力做好自己

Charlotte_mom 發表於 18-3-5 18:37

係喎, 我計錯了, 甘学校用5去公布成績都合理, 反而公布4作用不大。

dolphin.wedding 發表於 18-3-5 19:03
兩間差不多,我會揀一間十二年同校舍、資源穩定嘅學校,然後努力做好自己
...

你估去到了中學, 你可以控制他"做好自己" ?

畢竟5+只反映少數人成績 (~33%), 如果4+比例同5+差唔多, 証明 ...

明白,多謝 hkpapa

assado 發表於 18-3-5 19:43
你估去到了中學, 你可以控制他"做好自己" ?

我指的努力,不是父母的努力,而是學生自我努力、自省能力。父母當中有影响力,但學生本身、學校朋輩也影响不少。

如果學生連自己努力也不會,讀哪一間也不大分別了。

不過無意在此深入探討,只覆樓主個人意見。

Charlotte_mom 發表於 18-3-5 18:37

Best 5有20分,都叫大機會入到8大

Best 5有25分,其實已有機會入3大

其實最多人既分數,係Best 5攞20-25之間

assado 發表於 18-3-5 18:33
入嶺大, 是否都好過副学?

係資歷架構,工作要求以至移民計分,學士學位點都值錢D

GT 在DSE理科的成績好好, 如中文, 通識再提高就非常好。