用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成績大退,冇責任感中一生
樓主: qooqoofans
go

成績大退,冇責任感中一生  

siden 發表於 18-3-19 08:43
我寫得唔好。

I mean: 一嚿頑石 is “a piece of 頑石”

同意,除非人係倒模出來,面容性格行為一樣。 用自己已認定既唯一思維,完全去否定他人既想法培育法,只可以滿足個人心靈,自己永遠是對的,令自己更壯大更強~~~

siden    發表於 18-3-19 17:19

keep4life 發表於 18-3-19 14:15
回覆 siden 的帖子

"你是難得一見嘅明白人" 只有屋企有Hea 精先會明! 好開心可以係呢度share, 如果唔係真 ...

我個仔都係同一style, 一升上中一,我地都唔敢咁快放手,個仔咩性格,咩程度,我地最清楚知道。我地想個仔初中開學適應得好d,識d新朋友,建立歸屬感,所以我地有跟下d功課,測驗,考試,我老公付出較多,跟學習進度,我就主力關心佢心靈。呢d要花好多時間,心機,我地都好辛苦,你估我地想?如果我地唔跟,真係可以夠膽死一路差落去。個仔性格係咁,唯有幫下佢,呢d真係針唔拮到肉唔知痛!教養唔係一條formula就可以solve problem,唔能夠話早放手就可以解決問題。唔通唔識游水就可以掉佢落大海就識游?

回覆 retriever 的帖子

retriever發表於 18-3-19 10:04

cmir 我甚至有留意佢很舊既帖。

生個 “林鄭”出來?
你有無留意佢既背景故事?
仲有好成功既黃仁龍。。。
唔係咁岩生出來。
#我有留意林鄭既背景故事。無論林鄭OR黄仁龍都好.....我認為當精子遇上卵子就係咁岩生出來, DNA已決定咗你人生嘅70%,此乃一命;
你來自什麽家庭與父母,決定埋人生嘅20%,此乃二運;
你可以按後天改善的只有10%。這就是落地喊三聲,好醜命生成。
不過現在科技發達,精子遇上卵子,係可以透過科學去挑選嘅。

我覺得你誤會了。
有問題就是天生?
或唔理解有天生既問題?
兩者都係過過尤不及。
#我同意有問題的HEA,可以來自後天→例如:誤交損友 or 親人離世等。

但上來EK求教或呻下嘅家長們,從字裏行間中,我推測是天生問題了。家長們都好努力去採用任何方法去改善小朋友,我相信佢哋會有教讀書的自我學習方法和態度....又怎會單單去「陪讀」呢? 而且佢哋大部份一定有試水温哋放下手,結果就係唔放得手。如果小朋友係天生積極、進取和懂事的,分分鐘放手得早過你啦。

唔係話父母被虐狂?
但好多媽媽脫離唔到 “要幫呀仔做D 野” 既心魔,仲有果句名言 “呀媽梗係想俾最好既仔女”
#同意,但大家嘅「好」都不同.....但作為爸爸的請你體諒,媽媽與BB 十月懷胎血脈相連的感覺,你係永遠感受唔到,如果你感受過,你都可能脫離唔到。我老公心臟病發,佢話第一刻想到的是媽媽,血脈相連係入心入血而不自知。
不過我最唔想見到嗰D「1分都不能少」媽媽,要D仔女把成本常識,由頭背到尾嗰種。相同意思,但唔跟書背都唔得嘅媽媽……唉!

有時 “事過境遷”,變得 “欲罷不能”
同意....本篇金句。

其實現代富裕社會,父母應該多想下 “盡可能少做什麼” 而唔係 “可能幫多幾多”。
下回分解

retriever 發表於 18-3-18 09:20
bravo.

終終於有人講出呢句金句

綜合幾位既文章撮要

我希望佢努力讀書,還希望佢將來會努力工

RECIPE:

首先 , 當孩子細個時,我會用咁既謊言去引導依家你努力十幾廿年,將來會多啲選擇,舒服幾十年→等佢有個概

其實佢哋大大下,已知道呢個係謊言,我仔已問咗我。咁我都好老實咁講返現實社會既運作俾佢聽咁讀咁多書又為乜呢?係為咗大學畢業既資格,而呢個資格,並唔擔保你搵大錢,只係一張工作既入場券

然後,你從小要求佢負擔家庭,將來佢有多餘既,要唔要在你;佢無多餘,佢起碼有能力照顧自己。你對仔女無要求,譬如:唔講要佢將來幫兩老負擔家庭等,你預佢將來問你攞返

還有再大D出<金句>,所以我層樓講明供到老豆退休到!

最後,要佢哋預照顧父母,係策略→係AIM HIGH . 任何比佢只需自己照顧自己既要求更高, 實際做唔到, 都有3分釘一樣道理!

PS. 當然, 家庭資源極端豐厚除

我還在嘗試ing , 站在你們的角度去想。真心請問家庭資源極端豐厚即係幾多?

我想知自己夠唔夠除外。

你63樓問:大家在職場上,日常生活接觸到既年輕人,佢哋係咪快樂左,係咪感受壓力少左(或抗壓力高左)你在上面找答案啦。

你83樓建議:其實現代富裕社會,父母應該多想下盡可能少做什麼而唔係可能幫多幾多

我說:咁點算係盡可能少做什麼”,成個人生都在你的策略中

如果教兒子:「阿仔,我愛你,我養育你,所以你要負責任,
你的責任是照顧父母,愛父母!我退休時層樓你繼續供

我聽到嘅係:「阿爸,我愛你,我照顧你老,所以你要負責任,
你的責任是照顧我,愛我!你死時記得留層樓俾我

假設得1個小朋友仲好D,如果你有2至4個小朋友,他們一同咁同你講,現在你要 AIM HIGH.

希望大家笑住看!

愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.不作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。愛是永不止息.不求回報!

我會跟住上面呢幾句去教囉,雖然我不是基督徒,我也愛錢。
同樣,跟住上面呢幾句去賺$。
咁就可以幸福和富有!

Ahbee02    發表於 18-3-20 10:12
Ahbee02    發表於 18-3-20 10:12

siden 發表於 18-3-19 08:12
後天培養點會冇影響?

但你不可能要求將一舊頑石點成金!變成銅或鐵已經要偷笑。有少數人係不可能在放手 ...
頑石不能點成金。
但我相信這些頑石中, 有些原來是鑽石。

愛因斯坦都是當初都係頑石, 中學時只得數學一科合科。

加油!

yovin 發表於 18-3-20 03:50
綜合幾位既文章撮要
我希望佢努力讀書,還希望佢將來會努力工作RECIPE:首先 , 當孩子細個時,我會用咁既謊 ...

講到你問如何家庭豐厚才算除外,最 “行” 既答案就係 “見仁見智”

BUT, 認真D 講,如果呢代家長,大家都一直培養細路“自由意志” 做佢喜歡的事。
咁理論上,家底應厚到可讓佢:自由選擇學科(及大學),自由選擇職業,自由選擇居住地,自由選擇伴侶。

以上基本野,好多時因為家庭背景及資源,而需要有所妥協。

yovin 發表於 18-3-20 02:30

看你言語間,似係傾向命定論較多。先天定後天,亦可以係同一件事既兩面看法。譬如,疾病與家族既相互關係(CORRELATION),有基因既部份亦有家庭習慣部份。籠統視為命定亦可,但理解後者更有積極意義。

泡EK時日久,亦較為八卦,唔少ID 其實熟口熟面。看事情有較多縱深,不同於你,我看EK 上不少抱怨CASE,令我有 “事到如今” 之感。

帖來帖往,較似相對理性與相對感性既矛盾。既已 “事到如今” 當然接受現實更為化算。你說母子血脈相連之特殊亦真,但理解其中感動之情,無助解釋 HEA 或“無責任感” 為天生之說。

第三者除理解當事人情緒,更想知道事情根本,為有所參考之積極意義。

我無詳細睇晒全部回应,不过大致上我認同有好多野係天生,後天努力去改係改唔到。正如用左右手,我女左撇子,係教到用右手寫字,但其他都用左手。佢天生"呢啡”、求其、乜都無所謂、要挑战規矩、練精学懶……头痕呢~从小教到大,劣根难除,教到氣咳無佢乎。我比較好彩係佢讀書还可以,不过不失,但性格決定命运,睇佢係就算有能力亦唔会出头之人。

Yanamami 發表於 18-3-20 08:46
我無詳細睇晒全部回应,不过大致上我認同有好多野係天生,後天努力去改係改唔到。正如用左右手,我女左撇子 ...
非常同意性格決定命運,但天生較弱後天就不能改變呢樣我有保留,要睇嚴重程度,先天不足算是缺點,後天亦可以用方法去克服,當然未必好成功,但透過學習及技巧,孩子都可以克服讓自己做得更理想。
舉例我大仔天生社交能力弱,小學的確冇乜朋友,但通過訓練及學習明白自己嘅問題再改善,到現在至少都有幾個好友。細仔天生較操心,所以我亦從小就指出佢嘅弱點教佢方法去幫自己,只要家長肯放心機慢慢引導,對小朋友絕對會有幫助。

所以樓主呢個post所討論嘅懶散、責任感完全屬於態度問題,只要家長不要再為孩子找借口點唔得、點唔得,孩子必定有辦法改善。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-20 09:16
非常同意性格決定命運,但天生較弱後天就不能改變呢樣我有保留,要睇嚴重程度,先天不足算是缺點,後天亦可 ...

我明你講乜,我女天生怕接触人,CC縮縮。有見及此,幼稚園都不断改佢,甚至話你怕人又唔敢打招呼,但又唔可以無礼貌,禁同人揮揮手笑下吖~考幼稚園同小学唔出声㗎,幾怕佢考唔到!考到我又諗禁落去升中面試死梗啦~於是又开始為期六年既改善工程。氹佢参加朗誦節,由小一玩-项到小六玩四项,我話目的只有-个,練大胆,企上台順利完成無出錯算你已贏(又唔明点解佢肯合作去)。六年下來,到高小,已俾学校選做校園大使、辯論代表(仲攞过最佳辯員两次)同畢業礼司仪,升中面試亦毫無怯場,當你以為已改变到佢漸入佳境之際……上到中学又打回原形,唔肯玩辯論唔肯做任何要企係人群前面既野,玩drama都做幕後~佢話有能力但完完全全唔enjoy企係人前,太大压力……禁呢个例子就係我既頑石……我已盡力了~六年努力都係得个桔。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-20 09:16
非常同意性格決定命運,但天生較弱後天就不能改變呢樣我有保留,要睇嚴重程度,先天不足算是缺點,後天亦可 ...

絕對同意性格定命運.

問題係有哪些歸類為天生性格?

譬如: 有人脾氣不好易動怒, 或禮貌不周高傲不理睬人, 亦被視為 "果個人性格係咁", 簡言之姐係天生無得改... 實際呢D 都係屬於品性, 要從小培養.

樓主講既 "缺責任感" 亦有人言之 "天生"

常言 細路責任感, 由培養自理開始...

確實現在社會環境, 不利自理培育, 譬如: 家中多有傭人, 課外活動多, 甚家長愛走偏鋒, 樂器運動裝備愈來愈大, 家長幫抬出抬入, 家長習慣檢查功課無錯先交....

所以, 呢代細路要培養自理, 係要有D 刻意, 即如我話: 多想想家長有咩可以 "做少D"...

Yanamami 發表於 18-3-20 09:29
我明你講乜,我女天生怕接触人,CC縮縮。有見及此,幼稚園都不断改佢,甚至話你怕人又唔敢打招呼,但又唔 ...

"我已盡力了~六年努力都係得个桔。"

你咁做, 肯定唔係得個吉.

如當年你無做野, 可能變女版"呀源" 呢?

要做到好似教主咁, 企出來講野, 樹上雀仔都"TUM" 落泥, 呢D 當然係天分.

Yanamami 發表於 18-3-20 08:46
我無詳細睇晒全部回应,不过大致上我認同有好多野係天生,後天努力去改係改唔到。正如用左右手,我女左撇子 ...

問題係, 好多人將品性或態度問題, 統統掃歸 "天生性格", 唔通!

回覆 yovin 的帖子

你大仔中四有抑鬱病? 是否壓力大還是有家族遺傳? 誠心祝福你仔仔早日康復.

yovin 發表於 18-3-19 09:48

續……
我都想生個林鄭出嚟,逆境自強,年年考第一,成為特首, 光宗耀祖!生之前父母有得選擇嗎?生到個叻嘅、好嘅、孝順嘅……要懷着謙卑的心去感恩,是你好彩!好彩嘅程度,就等同一出世,老豆係李嘉誠 0R 城中任何一個富豪一樣。

唔好彩的家長,都不止一個說,無呢種小朋友嘅人係唔會明白、我都好累了……

有家長說:「放得太遲了!」、「小學應該逐步放。」大家站一站在他們角度去想,你估佢哋自虐狅咩,要放得一早放啦!有D小朋友一早放,衰多幾成, 跌落深淵。佢哋懷着希望嘅心,救得幾多得幾多,學術上俾到幾多得幾多,打好D個底,到放手嘅一刻,落差不太大,到有幸遇上開竅的一刻,仍然有個底去追。

各位,盡左力問心無愧就得啦!一早放手,你今日可能在後悔中。 但係堅持到最後一刻, 真係到無能為力又或是太累了先放手,你或許會懷疑自己有無用錯方法?答案係其實沒有一個绝對正確的方法去面對天生就HEA或SEN嘅小朋友㗎。

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
係。呢個就係“因材施教”。對於是否放手,幾時放手,如何逐漸放手,要因人而異。

我識朋友,有三個孩子。年紀最少的現在也讀大學。朋友說三個也是同樣教導也是親生,但三個也有著很不同的性格及做人處事態度。有個不用理也是B1 生、有個見處理不好,幫住也只是B3。有個需要理與不理之間是B2生。她也無話可說!

Yanamami 發表於 18-3-20 09:29
我明你講乜,我女天生怕接触人,CC縮縮。有見及此,幼稚園都不断改佢,甚至話你怕人又唔敢打招呼,但又唔 ...
我又吾係甘看法。
你女女其實開闊左自己,膽識提高左好多。佢呢D野係吾會消失。至於依家貌似“倒退”的行為,原因可以好多。

aa06 發表於 18-3-20 09:58
回覆 yovin 的帖子

你大仔中四有抑鬱病? 是否壓力大還是有家族遺傳? 誠心祝福你仔仔早日康復. ...

多謝祝福與關心!

係兩個好朋友同學仔成績追唔到,升中四轉校,佢唔開心唓!其實我自己细個,試過相類似經驗,我好明白佢感受。

都加上佢份人比較慢,中四多功課,佢又認真做,我叫佢求其D,佢同我講要尊重老師,所以成日唔夠瞓,才引致發病情况!

學校好幫忙,老師一知道就立刻要他12am要瞓,即使功課未完成,都不計欠交!而且2位老師家訪,關心加配合。俾時間佢適應,如何在功課位上取平衡。我放手要他自己找方法去解決問題!

我要做嘅係帶佢睇醫生。同借去耳朵去聆聽!引導佢在事件中尋求得着,佢現在立志讀心理學,没有哭啦,好轉中。

我失去左一位由细到大嘅好朋友,都5年啦!現在仍間中發夢見到她。朋友之間嘅感情,影響真係好大。

你在說我嗎? 我有2個小朋友, 就正如幾位有提及, 大仔跟細女性格, 成績剛好相反, 阿女成績不差, 有責任心及自理能力高, 喜歡得到認同, 現在P3, 考試測驗已放手, 但阿仔有輕微ADHD再加上勁hea, 冇要求....現在P5, 你話我可以點放手? 唔係冇試過放手, 係唔work....
作為父母, 只可以一路摸索適合自己子女的教育方式, 大家同路人加油!