用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成績大退,冇責任感中一生
樓主: qooqoofans
go

成績大退,冇責任感中一生   [複製鏈接]

yovin 發表於 18-3-10 07:01
或者咁樣先致係「享受人生」呢!
對我來說肯做野,唔問返你攞已經好安慰。

誠心奉勸。

你講既呢D, 放心裡好了。

你從小要求佢負擔家庭,將來佢有多餘既,要唔要在你;佢無多餘,佢起碼有能力照顧自己。

你對仔女無要求,譬如:唔講要佢將來幫兩老負擔家庭等,你預佢將來問你攞返。

retriever 發表於 18-3-18 09:39
誠心奉勸。

你講既呢D, 放心裡好了。

者家庭環境不一樣!

1我老公一早已叫我「唔好」講要佢哋長大後負擔兩老,俾錢屋企→因為生佢哋出嚟唔係為左負擔父母。
我哋都覺得自己嘅人生要自己負責,我要享福,就求自己(自求多福),福滿了就要推而廣之去得到快樂。兒子要享福,就一樣要自求,再推而廣之。我同老公都好開心咁自覺地俾家用老人家s,用行動去告訴兒子,呢個行為係因為愛和開心而去做,是報答他們育養之恩,從來不是負擔。
其實佢哋四老都好知足(現餘下我媽+奶奶),成日會借頭借路將洗剩嘅又一砲俾番我哋,話我哋俾得太多。

2兒子不是儍的,現實環境中→佢哋知道根本不用負擔我同老公。所以我會叫他要好好養育自己個仔女,你要工作才能俾到幸福的下一代(just like us),如果無能力就唔好生。我會同仔講→只希望你哋能找到快樂嘅工作,養活到自己,我就開心。

3當然我都有灌輸自己快樂嘅定義→把幸福先帶给自己再帶给別人。所以佢哋好细個,我都有叫佢哋做醫生,因為醫生可以夠拯救生命,我舉例:你如果救到人哋嘅好爸爸,佢嘅仔女不用做孤兒,佢嘅太太不用失去至愛,然後人地一家來感謝你,畫一張咭,送给你幾個蘋果答謝,這是多開心的事!這個蘋果,一定最甜最好味,記得分一個給我。又例如你喜歡收集垃圾,一樣可以,要把垃圾變成最有用的東西,拯救地球、拯救人類。總之要開心地工作,把幸福推廣去得到快樂!

3切忌→ 嫖、賭、飲、蕩、吹。

其實我大仔最近升中四有抑鬱病,我都積極同佢講→< 天將降大任於斯人也、必先勞其筋骨、餓其體膚>你要記住感受,記住醫生和心理學家如何協助你走出<瓶頸位>,你可用日後過來人嘅身份,去幫助有需要嘅人。 我同老公就用積極嘅態度與他攜手渡過 !他現已慢慢走出困境啦,並已經立志讀心理學。

细仔就天生太生意佬啦,所以我現在已教他做生意,又帶他做義工,陪養他發財立品嘅精神!

yovin 發表於 18-3-18 10:54
或者家庭環境一樣!

1我老公一早已叫我「唔好」講要佢哋長大後負擔兩老,俾錢屋企→因為生佢哋出嚟唔係 ...

身教支持兩老,跟你哋要佢多負責任,要佢哋物質有所缺,知世界艱難無矛盾。

要佢哋預照顧父母,係策略。

跟做項目PLAN FOR EARLY COMPETITION,起碼最後有落差都唔會甩碌。

近代自由主義泛濫,育兒叫佢哋尋開心,無壓力,唔係今日既事,應有十幾廿年。

大家在職場上,日常生活接觸到既年輕人,佢哋係咪快樂左,係咪感受壓力少左(或抗壓力高左)?

大家有眼見。

retriever 發表於 18-3-18 11:22
身教支持兩老,跟你哋要佢多負責任,要佢哋物質有所缺,知世界艱難無矛盾。

首先, 多謝你的誠心奉勸, 我明白你出於好意, 也嘗試從 不同的角度去想想。

既然大家有緣分, 在此互相交流心得。
我用身教支持四老,是出於愛。 「愛」是有心出心、有力出力、有錢出錢 ; 「愛」 是不求回報的。
如果,我教兒子:「我愛你, 我養育你,所以你要負責任, 你的責任是照顧父母,愛父母! 我退休時層樓你繼續供。」這就出現矛盾。因為對我來說, 這樣不是不求回報的愛, 只是等價交換。

我教他人生的責任,是先自求幸福快樂、再推而廣之。當然,推廣幸福必先選擇出認為值得愛的人。如果他能做到推廣幸福,而沒有分半點給父母, 作為父母就要好好自我反省。倒轉去想, 兒子對我的愛 ,如果是有條件附帶的, 這樣的愛我不會稀罕。

我不是對兒子沒有要求: 我要求他找一份快樂的工作,好好養活自己。記住,快樂的工作,不代表舒服也不代表無壓力,更未必大富大貴→例子: 無國界醫生、戰地記者……如果他做到 , 即使他不能照顧我, 我亦替他感到開心 ,更加感到自豪。在我角度,即使他是個清道夫,也可敬業樂業,不求他人養活自己,我就開心。這是生活態度!只要態度正確,在香港地,哪有物質所缺?豈會世界艱難?如果把生活變成負擔,對最親的父母愛也只是一種責任,事事講求競爭,這麼就什麼都缺,連呼吸都是艱難。所以年輕人咪唔快樂囉!

點解唔講要佢哋將來幫兩老負擔家庭,我就要預佢將來問我攞返?我唔明白兩者關係。就當我預左兒子問我攞, 到時我不一定要俾,那就取決於我還愛不愛他! 自懂性以來,我已清楚表達, 不得嫖、賭、飲、蕩、吹 ,否則你一定會失去我的愛。

retriever 發表於 18-3-18 09:32
其實點解會懶?

人生來 “好奇”, “求生存” ,呢D 係天性。

後天培養點會冇影響?

但你不可能要求將一舊頑石點成金!變成銅或鐵已經要偷笑。有少數人係不可能在放手,因為小朋友性格對自己完全冇要求,從來不肯從錯誤中學習。我可以用後天培養去「改善」這個情況,但不可能去「改變」呢個情況!

再講得白一點,咁容易可以改變得到一個ADHD去自動波自我管理:

精神科醫生同clin psy都唔使撈la

siden 發表於 18-3-19 08:12
後天培養點會冇影響?

但你不可能要求將一舊頑石點成金!變成銅或鐵已經要偷笑。有少數人係不可能在放手 ...

嗯...

問題係果 "舊頑石" 係幾多年既頑石?

譬如有版友在國際版, 問緊中二, 三HEA 成咁係咪應該送國外...

咁中二, 三頑石, 點救當然係難講...

值得商確係變成"舊頑石" 既過程...

回說文中標題, "無責任感" 如果話係天生, 咁似乎很難有說報力...

當然, 人有惰性係人之常情, 培養責任感, 正係後天既功課!

retriever 發表於 18-3-19 08:34
嗯...

問題係果 "舊頑石" 係幾多年既頑石?

我寫得唔好。

I mean: 一嚿頑石 is “a piece of 頑石”

Not “old” 頑石。

總之,冇呢種小朋友嘅家長係好難會明。

既然你已經有固定想法,我再講十年你都唔會明。

yovin 發表於 18-3-19 07:39
首先, 多謝你的誠心奉勸, 我明白你出於好意, 也嘗試從 不同的角度去想想。

既然大家有緣分, 在此互相 ...

"點解唔講要佢哋將來幫兩老負擔家庭,我就要預佢將來問我攞返?我唔明白兩者關係。"

簡言之, 係AIM HIGH 姐. 任何比佢只需自己照顧自己既要求更高, 實際做唔到, 都有3分釘一樣道理!

"如果,我教兒子:「我愛你, 我養育你,所以你要負責任, 你的責任是照顧父母,愛父母! 我退休時層樓你繼續供。」這就出現矛盾。因為對我來說, 這樣不是不求回報的愛, 只是等價交換。"

你講既絕對係道理, 但實際上 ...  當然, 家庭資源極端豐厚除外...

有D 道理, 聽起來頭頭是道, 譬如: 打機手機係現代社交重要, 唔需要從少禁止, 係要教細路佢地自控, 適可而止....

可能我老餅, 見到太多朋友例子, 講以上既10個有11個後悔, 仲有口口聲聲對仔女無要求既, 而家係父母俾貴學費細路, 讀緊D 唔係太有認受性加極偏門科目; 又有D 30幾歲未嫁, 與父母同住去旅行碌爆卡, 要父母找數...

siden 發表於 18-3-19 08:43
我寫得唔好。

I mean: 一嚿頑石 is “a piece of 頑石”

其實我想問, 變成 "頑石”, 有無一個長過程?

以你判斷, 有幾多比例係天生 "頑石”?

BTW, 在EK 版上投訴既CASE, 唔少係 "老頑石” 播?

retriever 發表於 18-3-19 08:57
其實我想問, 變成 "頑石”, 有無一個長過程?

睇你咁問

已經知你根本唔理解

「有些人性格一生出黎已經係唔理想!」

唔係人人好似令公子咁受教,你唔明正常,但唔該唔好再冇同情心地無謂地執着字眼爭論一番!

有些小朋友一出生果一刻已經係頑石,父母扭盡六壬都只能改善情況,並不能處理根本問題。你冇遇過見過唔代表冇小朋友是如此。

siden 發表於 18-3-19 09:12
睇你咁問

已經知你根本唔理解

"有些小朋友一出生果一刻已經係頑石,父母扭盡六壬都只能改善情況,並不能處理根本問題。你冇遇過見過唔代表冇小朋友是如此。"

咁你認為, 樓主講既情況, 似唔似你講以上既CASE?

retriever 發表於 18-3-19 09:16

"有些小朋友一出生果一刻已經係頑石,父母扭盡六壬都只能改善情況 ...

我點知?

你自己問楼主

retriever 發表於 18-3-18 11:22

續……

你再看#15、#21、#22樓cmir要做的已經做了,她也感到無助+無耐。再看#25樓lssacommy,兒子健健康康、肯工作去養活自己,還不感到安慰。你站在他們的角度想一想?
要做的已盡力,連父母都唔積極樂觀點,難道終日眉頭苦臉, 可改善情況嗎?

我都想生個林鄭出嚟,逆境自強,年年考第一,成為特首, 光宗耀祖!生之前父母有得選擇嗎?生到個叻嘅、好嘅、孝順嘅……要懷着謙卑的心去感恩,是你好彩!好彩嘅程度,就等同一出世,老豆係李嘉誠 0R 城中任何一個富豪一樣。

唔好彩的家長,都不止一個說,無呢種小朋友嘅人係唔會明白、我都好累了……

有家長說:「放得太遲了!」、「小學應該逐步放。」大家站一站在他們角度去想,你估佢哋自虐狅咩,要放得一早放啦!有D小朋友一早放,衰多幾成, 跌落深淵。佢哋懷着希望嘅心,救得幾多得幾多,學術上俾到幾多得幾多,打好D個底,到放手嘅一刻,落差不太大,到有幸遇上開竅的一刻,仍然有個底去追。

各位,盡左力問心無愧就得啦!一早放手,你今日可能在後悔中。 但係堅持到最後一刻, 真係到無能為力又或是太累了先放手,你或許會懷疑自己有無用錯方法?答案係其實沒有一個绝對正確的方法去面對天生就HEA或SEN嘅小朋友㗎。

yovin 發表於 18-3-19 09:48

續……

「你估佢哋自虐狅咩,要放得一早放啦!有D小朋友一早放,衰多幾成, 跌落深淵。佢哋懷着希望嘅心,救得幾多得幾多,學術上俾到幾多得幾多,打好D個底,到放手嘅一刻,落差不太大,到有幸遇上開竅的一刻,仍然有個底去追。」- Exactly!

我愛死你了,你是難得一見嘅明白人

yovin 發表於 18-3-19 09:48

續……

cmir 我甚至有留意佢很舊既帖。

生個 “林鄭”出來? 你有無留意佢既背景故事? 仲有好成功既黃仁龍。。。 唔係咁岩生出來。

我覺得你誤會了。
有問題就是天生? 或唔理解有天生既問題? 兩者都係過過尤不及。

唔係話父母被虐狂? 但好多媽媽脫離唔到 “要幫呀仔做D 野” 既心魔,仲有果句名言 “呀媽梗係想俾最好既仔女”

有時 “事過境遷”,變得 “欲罷不能”

其實現代富裕社會,父母應該多想下 “盡可能少做什麼” 而唔係 “可能幫多幾多”。

Yanamami 發表於 18-3-16 18:30
禁抬举佢地唔好……俾真正学霸見笑~
感恩起碼有-个天堂~
只有一個天堂嗎...............OK, 我今晚同C6講, 你兩個女一個在地獄, 一個在人間而已。

little_yolky 發表於 18-3-19 11:37
只有一個天堂嗎...............OK, 我今晚同C6講, 你兩個女一個在地獄, 一個在人間而已。 ...
我都係有個hea精, 幸好一個hea另一個易教d, 同你一樣一個在地獄一個在人間, 慶幸唔係兩個都在地獄.

我無自虐狂, 但我件hea精望少眼都唔得, 我去個廁所佢又要hea, 我帶另一個去上興趣班, 你唔駛旨意佢在家會做功課或溫書, 一於hea足咁多個鐘, 我真係唔會有24小時可以望住佢.  

呢件完全放手真係無可能, 佢可以隨時變band 3都得, 但我又唔想成世跟到佢足, 而且我仲有另一個都要跟下邊有咁多時間, 唯有放一半跟一半但成績只可去到band 2, 其實24小時盯住佢又跟足晒都有機會上到Band 1, 但我無可能跟到佢入大學吧, 算把啦, 本人知識有限, 中學我一定跟唔到架喇, 早d接受現實吧!!

三歲定八十, 同意家長可以做的只是改善, 沒可能改變.   
希望每天開心渡過 ;-)

每個人也是獨特的。很難一本通書睇到老。我相信"針唔拮到肉唔知痛",能放手的家長固然幸福。暫時放不到的也加油。希望在明天!

siden    發表於 18-3-19 17:19
‹ 上一主題|下一主題