用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成績大退,冇責任感中一生
樓主: qooqoofans
go

成績大退,冇責任感中一生   [複製鏈接]

回覆 Isaacmommy 的帖子

我同老公都好驚, 但係好無奈, 唔知點先幫到, 無從入手。性格真係好難改

作為家長, 都感到好無助, 無力

其實小朋友嘅性格天生佔多數,後天能改變很少

IloveJJ 發表於 18-3-6 11:36
所以我層樓講明供到老豆退休到佢供!

最慘佢從蛛絲馬跡得知到佢出來做事時樓已供完!佢覺得住在家,揾份輕鬆的工作(人工唔使高),放工打吓機唔知幾好!

Isaacmommy 發表於 18-3-7 18:43
最慘佢從蛛絲馬跡得知到佢出來做事時樓已供完!佢覺得住在家,揾份輕鬆的工作(人工唔使高),放工打吓機唔知 ...

或者咁樣先致係「享受人生」呢!
對我來說肯做野,唔問返你攞已經好安慰。

剛剛過年吃圍飯,D親戚們見我日做夜做,才笑我係「專業發錢寒」…… 咁即係變相話我係錢嘅奴隸啦!

我認,大佬呀三月(會計)又要埋年,又要同五年級仔仔温書,就更係忙到甩轆。呢個禮拜瞓左唔知有無十個鐘,我都畀面仙遊老豆去吃飯,仲要俾人 閏餐飽。

怎樣才是人生?怎樣才是快樂?

你希望有一個知足嘅仔or 還是一個永無止境嘅女呀?

IloveJJ 發表於 18-3-5 14:46
咁你真係要有心理準備。我老公就係咁,所以當佢入了名中之後,更無動力,最後就是墊底。
所以我現在常教仔 ...

啱。
我常跟仔講,依家你努力十幾廿年,將來會多啲選擇,舒服幾十年。可能你會見到同學仔平時唔需要温習,可以做完功課玩,但你嘅努力是不會白費嘅,然後舉例話好似醫生咁,讀書時比別人努力,將來自己執業開診所,睇一個症五分鐘就有幾百元袋落袋,這係佢喺別人玩樂但佢努力付出換取返嚟。而且你學嘅嘢,係袋落自己度,無人可以攞走。
依家仔小四,默書測考自己温,功課自己搞點,基本上小學已唔對功課,但我會間中抽查睇吓做成點。我只負責提供練習比佢,自己撰嚟做。考試會睇住佢點樣計劃温書schedule、點樣温同睇佢有冇跟schedule。小學比佢自己計劃schedule 同點温,等佢摸索自己温習嘅模式,衰咗係會好赤,但都要比佢試。

S-Kwok 發表於 18-3-10 07:11
啱。
我常跟仔講,依家你努力十幾廿年,將來會多啲選擇,舒服幾十年。可能你會見到同學仔平時唔需要温習, ...

NO LA!
星球醫生(一星期一百萬入袋)、會計big four、大行banker、特首高官、成功生意人……係非人生活。
係就係舒服幾十年,不過係佢地老婆吖嘛!

醫生仔就算自己開診所,日日屈係個位對住D病人10小時,有入院病人仲要無假放日日去巡房呀! 日日做到上氣唔接下氣 。 萬一遇到投訴 ,仲頭痕!

成功嗰班,非人生活黎㗎……退休前,都唔好想「舒服」兩個字。不過就一個人挨餐死,但就可以令身邊嘅至親至愛「舒服」囉!

IloveJJ 發表於 18-3-10 07:15
咦,早晨呀!咁早呀!
我哋做既野一樣喎!我都有講過醫生睇幾分鐘收幾百蚊呀!哈哈!
而家社會經濟好,要年 ...

嗰幾佰蚊,有三分之一至一半分左俾業主啦!

yovin 發表於 18-3-10 07:31
NO LA!
星球醫生(一星期一百萬入袋)、會計big four、大行banker、特首高官、成功生意人……係非人生活 ...

其實做任何一個職業都有難處,我要做嘅係要佢明白呢個階段佢要做嘅嘢或佢依家做嘅事/付出/努力對將來嘅影響,舉吓例等佢有個概念,至於將來佢實際會點行或想點行,都係佢嘅選擇。

IloveJJ 發表於 18-3-10 10:01
你點可以咁諗架?咁咪好負面囉?講真,咩行業都有辛苦既地方,做咩都有困難既時候,但當你開始做咗,做到嗰 ...

點誤會了。
因為#28樓主指出,佢同仔講,依家你努力十幾廿年,將來會多的選擇,舒服幾十年。

我認同努力讀書,可能多D選擇 ; 但我不認同努力讀書,可以舒服幾十年 。

一時感觸:
好多家長或小朋友(不代表#28樓)都說努力讀書,就做到好的工作,將來賺到多D錢,繼而生活更舒適……1)是真的嗎? 2)努力讀書,就是為了這些嗎?

努力讀書(付出),我講左認同係可以有更多工作機會,但不一定找到好工作,這個不用我多說了。相反去想 : 唔努力讀書,可唔可以找到好工作呢?

努力讀書(付出),也不見得會賺大錢,窮書生,大學畢業月入幾萬元,多得很。賺大錢往往係膽博膽嘅抄家,生意佬,或者偏門個班。

努力讀書,生活未必舒適㗎,專業人仕非人生活喎!

純粹個人認為 : 如果努力讀書,目標係為呢D,咁就是死讀書啦!

我認為讀書唔應該同「舒服」掛鉤,也不應該用 五分鐘 就有幾百元落袋去講, 引導小孩子focus咗去錯嘅地方, 做醫生不是單單為錢嘛!

我唔知道其他人→但我自己讀書是為了,
求開心,獲得知識嘅喜悦;
求真, 明辨是非黑白嘅智慧;
求閱歷, 前與古人後與未來的溝通;
求勇氣, 腹有詩書氣自華;
求創造, 幫助自己/他人帶來的幸福。

IloveJJ 發表於 18-3-10 11:41
嗱,其實讀到書,當然唔一定搵到錢,搵到幾多錢,亦唔係同讀幾多書成正比。
不過,當孩子細個時,我會用咁 ...

yeah! 我地方向一樣!

回覆樓主:

我教囡機會糸留比有準備的人。我們只需她要自己做喜歡的工作,但現在要明白,早早就要把自己裝備好,才有得選擇和得到好的機會。她喜歡旅行,買東西,將來想有這樣的生活質素,便要自己支持自己,更要和父母一起旅行。父母現在能做是比最你好的學習環境和生活需要,另你安心學習,探索外面的世界。父母年紀會大,揾$揾工能力大減,所以她要自我規劃好才可安安穩穩。

cmir 發表於 18-3-5 12:45
我好明白樓主, 因我預見我個仔都會一樣。高小面對呈分, 唔敢放。唔係唔想放, 係放唔到, 一放手, 就hea. 軟 ...

我情況一樣

性格好難改,冇呢種小朋友嘅人係唔會明白

有啲小朋友係放唔到手

當一個人對自己完全冇要求

除非你能忍受佢長期似一pat泥

否則還是很難放手

‹ 上一主題|下一主題