用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 非聖幼生考私立部
go

非聖幼生考私立部

請問如非聖幼生而有offer的家長,可分享一下怎樣幫女兒裝備考聖小嗎?謝謝分享?

回覆樓主

我有刨文話會問小朋友profile, 和看圖講故事,所以在面試前兩星期多作溫習,令佢對這些內容熟悉啲,到時可以自信啲!

回覆樓主

我阿女而家3年級,當年都係考入去,老實說講,由上樓到面試完只用左不到10分鐘,(仲要搭lift) 都唔知根據D乜,只知道老師會根據份profile 問問題。

vnghk0001 發表於 18-4-26 13:10
我阿女而家3年級,當年都係考入去,老實說講,由上樓到面試完只用左不到10分鐘,(仲要搭lift) 都唔知根據D ...

請教一下你女女portfolio 內多cert嗎?有沒有那一方面我應該特別為女兒準備放在portfolio 的呢?

hygge 發表於 18-5-2 16:09
請教一下你女女portfolio 內多cert嗎?有沒有那一方面我應該特別為女兒準備放在portfolio 的呢?
...

我冇考過任何cert, 只係清楚列明佢學左乜或上緊乜堂,其他係去旅行D相。老實講,讀呢間學校,cert 係唔重要,你要上堂,不如補定中、英、數個底子,一開學默書範圍都唔少野。

回覆樓主

如果不是港島、不是聖幼生、不是天主教徒,機會仍是有,但真的不大。

回覆樓主

修女喜歡收乖巧、文靜聽話和守規的女孩,因為學校是傳統,所以一定要乖乖上課聽書