用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤 vs 福小
go

陸慶濤 vs 福小

陸慶濤vs福小.

陸慶濤系真正一條龍,100%直升羅氏基金 福小只有少於80%可以直升福中. 福小似乎英文好D, 好多NET.  不過學校只有幾年歷史.
陸慶濤校舍比較細同舊, 不過似乎學術方面吾錯.

想請教大家有沒有意見?

回覆樓主:

福小,頭3年不谷。有呈分。
陸小,全年作戰,冇呈分。
你覺得那比較合適?

回覆樓主:

两者我選福小, 只要成績達標, 100%升福中。

GMJD 發表於 18-3-3 18:59
陸慶濤vs福小.

陸慶濤系真正一條龍,100%直升羅氏基金 福小只有少於80%可以直升福中. 福小似乎英文好D, 好 ...

個人感覺,LHT學術強點

BB成長期 發表於 18-3-3 23:21
回覆 assado 的帖子

福小已經不是10p%升中了, 你去升中哪邊看就知了

係呀! 升中版那邊同福小自己小學討論區我都見到有D家長咁講, 就算最终升到福中,之前都好似擔心一排。這方面陸小個人感覺比較好點,100%直上羅氏。我幾欣賞陸小一個學生都不能小的這個理念。同埋陸小學術真係唔差,之前有版友小朋友讀緊陸小插左去香港名校嘉諾撒都話陸小學術同諾撒差唔多, 讀得陸小一定應付到嘉諾撒程度和要求。不過,讀得陸小我個人感覺你唔好預輕鬆, 認同樓上所講全年作戰,家長要幫下手。不過,呢幾年出生率高,到升中呈分試壓力更大,我唔知我小朋友到5,6年班時是否BAND 1生。陸小一條龍升上一間唔錯的羅氏英中對我來說已經收貨。

BB成長期 發表於 18-3-3 23:21
回覆 assado 的帖子

福小已經不是10p%升中了, 你去升中哪邊看就知了

簡介會, 校長講, 成績和操行達標同學(要求吾算特別高), 100%可以升上福中。
福小初小冇考試, 英語環境較好。

Sure 福小. 英語環境好, 又冇咁谷

LHT 冇程分,冇得中途跳船。
4考多測,冇教深。

福小,有程分,進可攻,退可守。
英語環境一流,程度高。

謝謝各位意見, 我仔仔同隔離post樓主一樣有陸小offer, 依家仲有幾日時間考慮

ohiyo 發表於 18-3-4 10:36
4考多測,冇教深。
LHT雖然沒有呈分,但如果成績很出眾,也可升中時在自行階段跳船去神校。

ohiyo 發表於 18-3-4 10:36
4考多測,冇教深。
測考多少其實各有好處,要看看你小朋友適合那個模式。
LHT只有平時評估(中、英、數),通常教了一至兩課便做一次,想確定小朋友是否吸收到和鞏固知識。會佔少部份全年學分。
另上、下學期各有一次期中考(只考中、英、數)和期考(全科)。

這種模式見阿仔很適應,每次評估範圍不大,阿仔當做工作紙。到考試時,見他溫習相對輕鬆,因很多之前巳識,溫溫便可。

利申:阿仔是在陸小讀

lcffun 發表於 18-3-5 01:27
LHT雖然沒有呈分,但如果成績很出眾,也可升中時在自行階段跳船去神校。
認同。雖然陸小冇呈分,但讀到得好一樣可以跳船出去更好的學校,我記得好似早兩年升中版那邊有JM講過有陸小學生考到九龍城名津迦密中學,就算讀得麻麻至少可以留係羅氏。同埋陸小有一個學生都不能小的理念,補底做得唔錯,唔會放棄成績不達標的學生,升中時不會當自己小學生做後備,沒有什麼有條件取錄,100%直上羅氏。

YC221 發表於 18-3-5 04:31
樓上講全年作戰是否指測考功課频密...

有冇projects 做?

近呢幾年福小都有唔少升中去左DBS , YW, LS 各名校, 而且福小頭三年小壓力, 重閲讀, 都好着重學術,net 班主任, 有呈分, 校社好過陸, 睇下你想要麥

vote for 福小