用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教、嶺南大學香港同學會直資小學vs聖母小學 ...
樓主: patpatbb
go

真心請教、嶺南大學香港同學會直資小學vs聖母小學

patpatbb 發表於 18-3-4 16:04
因嶺南放棄大抽獎、值得嗎?

唔值得,我會hold聖母,等派位,如果派寶校就去叩門,我深信唔太差都叩到地區二線學校啦!叩唔到咪先讀聖母囉⋯⋯

^GGmami^ 發表於 18-3-4 21:59
唔值得,我會hold聖母,等派位,如果派寶校就去叩門,我深信唔太差都叩到地區二線學校啦!叩唔到咪先讀聖 ...

好多謝你(emoji)(emoji)(emoji)
但如果手上咩offer都無呢?又怎玩法?
要嶺南?不要嶺南等抽獎?

patpatbb 發表於 18-3-4 22:07
好多謝你(emoji)(emoji)(emoji)
但如果手上咩offer都無呢?又怎玩法?
要嶺南?不要嶺南等抽獎?

我唔知你大抽獎填咩喎⋯⋯你係咪好進取呀?又有無乜waiting緊呀? 女女面試表現點?人人價值觀唔一樣,我同意樓上講,我寧願讀二線津校,起碼免費先,始終你讀果兩間成績都唔太標青

如果真係好驚抽寶校,你可以不停寫信去聖母,5,6月大把人放位,唔洗擔心。同埋你仲有4個月train個女去叩門,如果心頭唔高,叩地區二線真係唔太難嘅

^GGmami^ 發表於 18-3-4 22:18
我唔知你大抽獎填咩喎⋯⋯你係咪好進取呀?又有無乜waiting緊呀? 女女面試表現點?人人價值觀唔一樣,我 ...

荃灣區、都算保守、乙一第一志願寫一線、第二寫第二線拉
今年龍年、所以超怕、因我選的得番45個位抽咋

patpatbb 發表於 18-3-4 22:22
荃灣區、都算保守、乙一第一志願寫一線、第二寫第二線拉
今年龍年、所以超怕、因我選的得番45個位抽咋
...

我個女舊年我咪又諗到頭痕,我最後悔就係hold咗間直資無得玩大抽獎,好好彩後尾比佢叩入返自行果間津校...

你比我好,你起碼可以叩自行,甲一同乙一3間,我舊年有得叩嘅就只有自行果間,000可以叩嘅學校真係好少,女仔我只諗到St Mary,天神同St Francis呢幾間...但抽獎機會一定大過叩門,抽獎我當有500人抽,有45個機會,叩門我當得200人叩,得少於10個位比你叩,呢條數好易計 地區一線唔止200人叩添!所以如果直資offer唔太吸引的話,真係唔好袋住先

^GGmami^ 發表於 18-3-4 22:52
我個女舊年我咪又諗到頭痕,我最後悔就係hold咗間直資無得玩大抽獎,好好彩後尾比佢叩入返自行果間津校... ...

再一次多謝你呀!
即玩埋個大抽獎先、再唔掂、起碼有得周圍叩下!如果袋住先、分分鐘官校、津校唔俾叩?
到時再唔得、馬c落地行、[螞]間私校讀下、(emoji)今玩法糸米好D?

^GGmami^ 發表於 18-3-4 22:52
我個女舊年我咪又諗到頭痕,我最後悔就係hold咗間直資無得玩大抽獎,好好彩後尾比佢叩入返自行果間津校... ...

糸米無參加大抽獎、到時六月二號統一結果公佈後、都俾叩門?

patpatbb 發表於 18-3-4 23:07
再一次多謝你呀!
即玩埋個大抽獎先、再唔掂、起碼有得周圍叩下!如果袋住先、分分鐘官校、津校唔俾叩?
...

唔好客氣,大家傾下ja,你又分析下,咪聽晒我講呀~ 我都唔識荃灣d學校,有無某d津校特別like你女間kg架?可以照叩埋呢d囉!

不過你講嘅做法,我覺得好正路囉。都交咗表囉,咪等埋先囉,6,7月到時大洗牌,一定大把位放。祝你好運!

patpatbb 發表於 18-3-4 23:17
糸米無參加大抽獎、到時六月二號統一結果公佈後、都俾叩門?

係,叩門同有無參加大抽獎無關係。我係叩到津校先去教育局補辦註冊証。叩門你當報私校直資咁玩法囉!

^GGmami^ 發表於 18-3-4 23:21
唔好客氣,大家傾下ja,你又分析下,咪聽晒我講呀~ 我都唔識荃灣d學校,有無某d津校特別like你女間kg架? ...

知道、頭都痕..
我對女都(emoji)️信心嘅、但始終龍年位少、叩門少、同細佬佬叩門嘅嘢好難講麻
不過e d野(emoji)️時真糸時也命也

^GGmami^ 發表於 18-3-4 23:24
係,叩門同有無參加大抽獎無關係。我係叩到津校先去教育局補辦註冊証。叩門你當報私校直資咁玩法囉!
...

我又長知識、又要說多謝多一㳄

patpatbb 發表於 18-3-4 23:25
知道、頭都痕..
我對女都(emoji)️信心嘅、但始終龍年位少、叩門少、同細佬佬叩門嘅嘢好難講麻
不 ...

有細佬跟尾就更值得博抽獎啦~ 一次過搞掂兩個唔洗煩!

^GGmami^ 發表於 18-3-4 23:26
有細佬跟尾就更值得博抽獎啦~ 一次過搞掂兩個唔洗煩!

我一個咋!哈哈

preludelala 發表於 18-3-4 23:50
回覆 patpatbb 的帖子

你講得對,我是用家。在嶺小討論區都討論過這問題。

請問什麼問題?謝謝

回覆樓主

我都覺得留聖母搏抽獎好

patpatbb 發表於 18-3-4 23:28
我一個咋!哈哈

睇咗你話細佬佬添

記得第時搞掂咗上黎報喜! all the best!

^GGmami^ 發表於 18-3-5 11:23
睇咗你話細佬佬添

記得第時搞掂咗上黎報喜! all the best!

Haha我都想報喜!
我今天打去問了填乙一的、聼電話果個說無參加大抽獎,到時公佈結果都可以叩門、你信嗎?(emoji)(emoji)

patpatbb 發表於 18-3-5 11:25
Haha我都想報喜!
我今天打去問了填乙一的、聼電話果個說無參加大抽獎,到時公佈結果都可以叩門、你信嗎? ...

咁間間唔一樣嘅,我會信

但都係果句,抽易過叩

patpatbb 發表於 18-3-4 21:05
唔熟深水埗、有那三間band 1女校!
嶺小設施一般、區域一般、會否糸考慮之一呢?謝謝
...

上智,聖母玫瑰, 德雅