用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點為之band 1 中學?
樓主: sunnymama2
go

點為之band 1 中學?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-3-6 10:35
睇了,但佢只係講咗讀歷史既好處(我知,亦認同),無講唔會無呢科架喎!
我相信其他國家一定有歷史讀,但香 ...
我又唔覺無人讀歷史喎。港大唔知, 中大歷史系收既學生成績唔算差(雖然佢哋好多入到去就相當peah), 係大系嚟喎, 點有得摺得咁易。我C6當年報考研究院, 世界各地加埋有100個學生報名, 收1X個研究生, 競爭都相當大。不過, 依家中大歷史系主要係近代史/明清史為主, 如果想讀古代史, 就要返國內喇。

little_yolky 發表於 18-3-6 09:51
mean.......係咪即係平均分? 我有無理解錯? 即係有最高、最低, 全部加埋除人數..........咁個mean如果係1X. ...

https://www.scribd.com/document/364270815/聯招課程2017年新生入學成績#from_embed

Yanamami 發表於 18-3-6 10:52
https://www.scribd.com/document/364270815/聯招課程2017年新生入學成績#from_embed
好多數目字, 頭好痛, 哎吔........

little_yolky 發表於 18-3-6 10:50
我又唔覺無人讀歷史喎。港大唔知, 中大歷史系收既學生成績唔算差(雖然佢哋好多入到去就相當peah),  ...
好多科技公司既老闆都係讀歷史,例如YOUTUBE既CEO,三星既Jay Lee。

王家爸爸 發表於 18-3-6 11:56
好多科技公司既老闆都係讀歷史,例如YOUTUBE既CEO,三星既Jay Lee。
彭定康都係讀歷史。

王家爸爸    發表於 18-3-6 11:58

王家爸爸 發表於 18-3-6 11:56
其實我唔明白點解香港咁多小朋友話讀歷史悶, 又要背嘢。其實讀乜都要背啦, 元素表唔駛背咩, 讀醫背到你痴筋添。歷史實在太有趣了...............當然我唔會咁同阿女講啦。

....

little_yolky 發表於 18-3-6 09:14
乜系可以20分入到咁好? 到我哋果屆無呢支歌仔唱了。就算依家, 工程都好似要22分。叫阿仔努力, 中大有26分至 ...

如阿女幾年後DSE 有20分, 而內地大學收生成績無大變動, 有廿分, 真係純我自己個人喜愛, 寧願阿女去考 中国人民大学 (國學院,文學院,經濟學院,財政金融學院非常出色) 讀中文, 中國歷史, 考古之類

中国人民大学 :2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:5; 英文;4;數學:4; 通識:4 ; 選修一:4; 選修二:4

somoon 發表於 18-3-6 12:02
好多資優生鍾情歷史。
識得一個IQ 15x .已經中年啦
因為佢係中年丫嘛。我個年代, 歷史系要幾條A至入到暫取生的, 堅難入。

小時了了 發表於 18-3-6 12:04
如阿女幾年後DSE 有20分, 而內地大學收生成績無大變動, 有廿分, 真係純我自己個人喜愛, 寧願阿女去考 中国 ...
如果佢去讀歷史/考古, 不如叫佢响演藝學粵劇算了, 起碼响廟街擺檔都搵到餐飯食。

little_yolky 發表於 18-3-6 12:09
如果佢去讀歷史/考古, 不如叫佢响演藝學粵劇算了, 起碼响廟街擺檔都搵到餐飯食。 ...
您有幾耐無去廟街? 廟街近年好似唔多粵劇擺檔, 多睇相佬指點迷途羔羊

twhkleung    發表於 18-3-6 14:34
little_yolky    發表於 18-3-6 12:15

....

little_yolky 發表於 18-3-6 12:09
如果佢去讀歷史/考古, 不如叫佢响演藝學粵劇算了, 起碼响廟街擺檔都搵到餐飯食。 ...

阿女如果繼續鍾意中文嘅學科, 我有叫佢讀中醫架, 日後畢業搵唔到食都可以醫我呢個長期病患者慳返醫藥費. 阿女對中醫唔抗拒, 但佢叫我自己去讀唔好叫佢讀

小時了了 發表於 18-3-6 12:16
阿女如果繼續鍾意中文學科, 我有叫佢讀中醫架, 日後畢業搵唔到食都可以醫我呢個長期病患者慳返醫藥費. 阿女 ...
中醫..........都係勁難讀...............

....

little_yolky 發表於 18-3-6 12:17
中醫..........都係勁難讀...............

我前排成日去大埔那打素中醫服務暨香港中文大學中醫臨床教硏中心針灸及執苦茶, 我都有帶埋阿女去針灸, 有啲醫師好後生, 我想帶阿女親身去了解及體驗吓中醫嘅博學高深, 阿女都覺得針灸好得意好神奇, 啲醫師又後生仁慈又好傾.

中醫難讀但真係有用. 搵唔到食, 都可以幫吓自己, 家人及朋友麻. 如果真係讀中醫我又係建議阿女返內地讀, 香港中醫係文科學生嘅神科, DSE 要三十幾分先至有機會考入

P.S. 但, 無得迫嘅, 阿女自己選自己條路

somoon 發表於 18-3-6 12:26
中E我都覺得好有趣……不過國內應該唔少供應,又真的未必揾到西E咁多$

中E, 真係搵唔到食架

《視點31》內地培訓港生多 中醫供求失衡(RTHK31: 20/6/2017):
https://www.youtube.com/watch?v=DV0ENZX_UTM
Published on Jun 22, 2017

中醫館成行成市,行內人戲言比便利店更多,中醫師的就業市場卻不見好景,因為人手已經極度飽和──西醫病人是中醫的四倍,執業中醫師的數目(近1萬)卻逼近西醫(約1萬3千)。
本港大學每年大約只有80名中醫中藥畢業生,內地卻有30間大學吸納港澳生,光是華南地區一家大學就有兩百多名香港學生。人手供過於求,成為行業發展的計時炸彈。

【港呢啲】靚女中醫是怎樣煉成的 楊明霞:香港社會就是不平衡 : https://www.youtube.com/watch?v=esyAuyHgtDs

星期五檔案 中藥: https://www.youtube.com/watch?v=-OmaRMiIuEc

兩代之間:一脈相承: https://www.youtube.com/watch?v=VU1f7r8O-gE

little_yolky 發表於 18-3-6 10:55
好多數目字, 頭好痛, 哎吔........
城大各科入学分数……考-个剛剛好夠門檻既分数,真係唔樂觀。如填JUPAS有多个高分过你既擺你選既科目為首志願就無乜运行了……都唔係考到啱啱夠分就有得讀,每科收手学位亦有限~

....
‹ 上一主題|下一主題