用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點為之band 1 中學?
樓主: sunnymama2
go

點為之band 1 中學?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-3-5 17:58
如果入大學係要求2x分,計best five咪即係要平均4以上囉!
5 * 4 = 20。即是最低限度可以入冷门系?

IloveJJ 發表於 18-3-5 19:56
其實年年唔同,要視乎該年DSE人數,而21分好似係算最易,仲要係最低分既科。不過我會當係最低要求分數啦! ...

明白了,多謝!

IloveJJ 發表於 18-3-5 17:58
如果入大學係要求2x分,計best five咪即係要平均4以上囉!
乜系可以20分入到咁好? 到我哋果屆無呢支歌仔唱了。就算依家, 工程都好似要22分。叫阿仔努力, 中大有26分至穩陣D, 約好阿女見架。

little_yolky 發表於 18-3-6 09:14
乜系可以20分入到咁好? 到我哋果屆無呢支歌仔唱了。就算依家, 工程都好似要22分。叫阿仔努力, 中大有26分至 ...

所以如果學校有公佈入三大比率+入讀科目,就好了。比較容易了解學生表現和水平。

little_yolky 發表於 18-3-6 09:14
乜系可以20分入到咁好? 到我哋果屆無呢支歌仔唱了。就算依家, 工程都好似要22分。叫阿仔努力, 中大有26分至 ...

20分左右, 入3大就無機會, 但其餘5大既Degree course仲有不少選擇:

以下係經JUPAS取錄既部份統計:

CityU: IS, Marketing ..... 2017年大部份收生既mean score都係~21分

BU: BBA, BBA(Account), BBA(ECON), BBA(Enterprise) ..... 2017年大部份收生既mean score都係20-21分

LingU, HKEdU: 2017年全科收生既mean score 係 19 - 21分

PolyU: 環保工程, 理工程, 企業物流工程, 多媒體等學系, ..... 2017年大部份收生既mean score都係 20.X分

至於OUHK 全科mean score只係15-19分, 其餘院校只會同收生要求只會係更低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-6 09:26
20分左右, 入3大就無機會, 但其餘5大既Degree course仲有不少選擇:

嘩, 呢幾年學生真係少得咁緊要, 真係難為我當年床位又要爭, 奶粉又要爭, 幼稚園又爭, 小一又爭.........依家要爭中學了。

hkpapa852 發表於 18-3-6 09:26

mean.......係咪即係平均分? 我有無理解錯? 即係有最高、最低, 全部加埋除人數..........咁個mean如果係1X....係咪即係話最低分可以係好低? 當年要打生打死至入到大學既....................

IloveJJ 發表於 18-3-6 09:54
所以咪話而家易咗入大學囉!不過,要真係入到想入既科先得。
我以前諗,怕細仔入唔到,因為佢貪玩。但後來 ...
嚟中大囉, 雖然你遠D, 中大歷史唔會摺的, 最多間個擋房租俾你。

IloveJJ 發表於 18-3-6 09:54
所以咪話而家易咗入大學囉!不過,要真係入到想入既科先得。
我以前諗,怕細仔入唔到,因為佢貪玩。但後來 ...

唔會

https://www.youtube.com/watch?v=hiVotNH9zAY
,
個女仔係SPCC, DSE 成績唔差

IloveJJ 發表於 18-3-6 10:00
點解咁肯定呢?唔係話而家DSE無人讀歷史嗎?
上面覆左.

IloveJJ 發表於 18-3-6 10:00
係咪真係唔會摺架?點解咁肯定呢?中大好呀!佢可以去舅父度住。
吓? 點解會摺呀, 中大歷史次次review成績都好好喎, 無扣過錢架, 仲加資源添。校園又靚, 校風又樸素, 幾好架。

‹ 上一主題|下一主題