用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點為之band 1 中學?
樓主: sunnymama2
go

點為之band 1 中學?  

回覆 hkpapa852 的帖子

呢個古蹟,文物既工種.都係近年先開始留意到.有時見有電視節目都有介紹.曾經參考過一些復修既職位.要有建築及好似係化學之類既經驗.我都係外行人,只是阿囡好有興趣,咁又上網睇下讀呢類既大學.好似讀博物館咁.同事講解過佢一位朋友,係英國讀博物館.咁而家係外國博物館負責影個D物品.佢都有叫我參考下大學既資料..有些擔心係外國讀呢科返來既就業前景..有時都要市儈一下..都吾想下一代做癈青.吾知有無咩可補充下呢?

ydoris 發表於 18-3-7 09:00
回覆 hkpapa852 的帖子

呢個古蹟,文物既工種.都係近年先開始留意到.有時見有電視節目都有介紹.曾經參考過 ...
修復部門是另外一個部門嚟, 佢哋都係理科人。而古蹟辦入面分教育、古建同考古, 如果對古文化有興趣都可以考慮, 佢哋會時不時調組。另外, 仲可以去博物館做, 而博物館入面除咗做展覽, 就仲有教育組。古蹟辦既工作除咗做文書之外, 考古組有田野發掘、管理文物、批核發掘者提交既發掘報告, 古建就除咗做古蹟修復計劃, 有時要落區同居民接觸, 解答佢哋該區古建修復/保育對該區影響既問題, 教育組就整好多活動、展覽, 同埋圖書館。以上的工作人員有D讀歷史, 有D讀中文, 有D讀人類學, 小部份讀過考古。

所以, 你講果個應該係修復組既工作, 佢哋係十分專門的。

回覆 little_yolky 的帖子

多謝妳解釋得好清楚呀..吾該晒..讀考古又真係好專WOR..等我又去搵下料先..其實都有D TARGET係第日既故宮博物館..阿囡好想入去做..

ydoris 發表於 18-3-7 09:19
回覆 little_yolky 的帖子

多謝妳解釋得好清楚呀..吾該晒..讀考古又真係好專WOR..等我又去搵下料先..其實 ...

內地大學原來又係有博物馆学/文物保护.

1) 北京大學 >考古文博学院 >考古学/博物馆学/文物保护:http://www.gotopku.cn/index/detail/986.html
2)复旦大学2018年香港地区免试生招生专业(类)目录 (可以click 條link) : 文物与博物馆学 (其中色盲不宜)

嗯! 內地大學比文科生嘅學科比香港嘅大學學科好似好玩啲, 多元化啲. 如果阿女文科生係香港讀大學都係得熱門大路嘅傳理系, 商科之類; 平平地返大陸讀大學真係多好多五花八門學科選擇

回覆 小時了了 的帖子

謝..咁頂尖既大學..要努力讀書先..

小時了了 發表於 18-3-7 09:35

1) 北京大學 >考古文博学院 >考古学/博物馆学/文物保护:http://w ...
我覺得考古或者文物,博物館之類專業,在內地發展空間更大。好簡單,文物多
好多文物都未開發,因為唔知點樣保存。這個專業好有意義。

小時了了 發表於 18-3-7 09:35

1) 北京大學 >考古文博学院 >考古学/博物馆学/文物保护:http://w ...
當然, 考古响中國同外國都屬於大系, 唔似香港, 佢哋發展好好的。不過女仔讀考古.........好辛苦既, 真心如果讀文物保護, 應該去外國讀好D。

ydoris 發表於 18-3-7 09:41
回覆 小時了了 的帖子
謝..咁頂尖既大學..要努力讀書先..

只要有夢想, 夢想或可成真! 夢想唔怕大!

嗯! 暫時依家內地領導對香港仍然特別看顧關照, 香港DSE考生考內地頂級呢3間神校比較內地高考去考鬆手好多, 寬鬆啲啲呢 ---- e.g. 免試招收校長推薦: 根據2018 年的招生辦法,最低錄取要求方面會較往年更具彈性,新修訂的標準為四個核心科目(即中國語文科、英國語文科、數學科及通識教育科)的分數總和須為10分或以上,而每個科目的分數不得低於2 分。http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/pilot_scheme_2018/A3.pdf

途徑一: 獨立招生:北大、清華、復旦: http://student.hk/site/?q=article/1672

途徑二: 免試招收校長推薦計劃指引: http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/Pilot_scheme_2018/Latest%20Information.html

免試招收校長推薦計劃申請表:http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/pilot_scheme_2018/A2.pdf

途徑三: 免試招收香港學生計劃 2018/19: http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/Pilot_scheme_2018/Pilot_scheme_2018.html

b3410 發表於 18-3-7 09:48
我覺得考古或者文物,博物館之類專業,在內地發展空間更大。好簡單,文物多
好多文物都未開發,因為 ...
講開文物修復, 又諗起好多年前一件事, 大家唔好笑我。

記得long time ago, 同老細去湖南出差, 咁啱佢哋剛剛掘咗個六朝墓, 有好靚既壁畫, 技術員响入面畫緊圖。咁當地緊係請老細去參觀啦, 我就跟响後面。一入到去個墓..............勁臭墓味.............唔知點解幾位技術員同老細都唔覺咁。我當堂諗起埃及金字塔, 入墓者死, 後來一個個吸入墓入面既千年細菌相繼死晒............當時好鬼驚, 但老細唔走我又唔敢走(真係香港人既悲歌)。最後咪盡量閉氣, 吸得越少越好囉。真係嚇死我。

另外, C6都有一個好笑既故仔。佢响四川讀書時, 實習又係去掘墓。佢個墓係比較晚期既, 我唔記得幾時。骨無晒喇, 得返骨灰。佢話一邊掘一邊好驚。我問佢, 連骨都無埋, 驚D乜? 佢話驚吸晒D骨灰入個肺度, 好恐怖。笑死我。

manmonster    發表於 18-3-7 11:27
2jkidsfather    發表於 18-3-7 10:19

little_yolky 發表於 18-3-7 09:59
講開文物修復, 又諗起好多年前一件事, 大家唔好笑我。

記得long time ago, 同老細去湖南出差, 咁 ...

.....勁臭墓味....我當堂諗起埃及金字塔, 入墓者死, 後來一個個吸入墓入面既千年細菌相繼死晒.......妳講笑定講真架? 可唔可以講多少少考古掘墓冷知識俾大家長知識呢? 我會講俾阿女聽等佢用幾年時間慢慢考慮係咪真係有興趣考古麻!

小時了了 發表於 18-3-7 10:08
....我當堂諗起埃及金字塔, 入墓者死, 後來一個個吸入墓入面既千年細菌相繼死晒.......妳講笑定講真架? 可 ...
我驚死啫。因為我個鼻特別靈敏, 小小味都聞到。

不過, 去國內讀考古, 尤其女仔, 真係捱得至好。佢哋實習地點比較鄉下, 我同學當年去山東大, 佢話好凍, 著住件厚棉納好似糉咁响 度畫青銅器; 另一個朋友就掘周原, 佢話夜晚全部同學一齊瞓, 聽到屋樑好多老鼠响度跑; 我都試過去越南one of the 最窮村落做發掘, 張床响廚房門口, 有一日隻田鼠好似米奇咁爬咗上我膊頭四眼對望, 嚇到我想即刻坐飛機返香港。

去到田野唔一定有廁所, 咁點算? 又有男同學又有女同學............教授一聲令下, 面包車為界, 女同學左邊男同學右邊。

little_yolky 發表於 18-3-7 10:16
我驚死啫。因為我個鼻特別靈敏, 小小味都聞到。

不過, 去國內讀考古, 尤其女仔, 真係捱得至好。佢 ...

.....有一日隻田鼠好似米奇咁爬咗上我膊頭四眼對望....去到田野唔一定有廁所, 咁點算? 又有男同學又有女同學............教授一聲令下, 面包車為界, 女同學左邊男同學右邊。
哈! 哈! little_yolky 真係好好玩, 好有趣

我想了解多啲, 國內考古實習係咪通常每年都有即是3次實習? 通常係暑假? 定係平時返學日子? 通常實習幾耐? 大學聯絡實習地方? 定係學生自己隨意去考掘實習? 唔好意思, 太多問題!!

回覆樓主:

我同2個去大英博物館,2個最鍾情木乃衣,细又驚又要睇,我自己細又係好喜哩D野,考古需要極大耐心細心,我地凡人睇佢出來的文物較好

little_yolky    發表於 18-3-7 14:43
小時了了    發表於 18-3-7 10:36

小時了了 發表於 18-3-7 10:30
.....有一日隻田鼠好似米奇咁爬咗上我膊頭四眼對望....去到田野唔一定有廁所, 咁點算? 又有男同學又有女同 ...
本科生只有一次實習, 係學期內的, 學校安排, 分組掘一個探方, 然後整理文物, 寫報告咁。夜晚教授會同同學總結學習同上堂。通常掘1-2個月。

回覆 小時了了 的帖子

都吾係好笑..係好有趣..有時人係會係逆景中自強不息...香港普遍生產公主王子...我家公主DSE畢業後都有些變化,我身為阿媽都理解吾到呢鼓力量.好似剛剛年宵,阿囡參加回收活動,係垃圾桶度搵膠樽.佢都話超臭架.又之前又冷又凍去深水步派物資俾露宿姐,勁大雨下無人島山頭野營2日1夜仲半夜定向TIM..我估我阿囡係得既..深入古墓去考古..我怕鬼既,我就吾得啦.哈哈哈...

ydoris 發表於 18-3-7 10:43
回覆 小時了了 的帖子

都吾係好笑..係好有趣..有時人係會係逆景中自強不息...香港普遍生產公主王子...我家 ...

係真係好有趣. 真心講, 以我暫時了解及認識呢一刻嘅女, 佢應該考古適合過中文.

佢小三定小四參加外展訓練,當時仲打八號風球, 落波後去西貢溪澗玩水真係濕晒身, 完咗接佢, 佢話幾日無沖涼, 外展好好玩, 想玩多幾次. 所以考古呢啲偏遠鄉郊掘墓手作, 佢唔怕污穢,  如果實習都係1次~2個月, 應該難佢唔到.

但幾年後成長脫變中嘅佢變成點, 興趣又有無改變, 真係幾年後先至知. 我都係儘人士, 了解多啲, 俾多啲資訊俾佢自己選擇及決定佢自己條路.

王家爸爸 發表於 18-3-7 00:09
我同我兩個仔都覺得歷史好有趣。
喜歷史有樣唔好......,對社會政治都有更深入既睇法,..

你估長毛,癲狗,肉誠哥 d 歷史成績如何?

讀完,更加發現人類同其他動物無分.別......不斷重覆熟悉的路徑...不論結果對與錯

artroboy 發表於 18-3-7 11:56
讀完,更加發現人類同其他動物無分.別......不斷重覆熟悉的路徑...不論結果對與錯 ...
昔日所羅門王已講出智慧之言 --- 傳道書 1:9 已有的事後必再有,已行的事後必再行,日光之下並無新事。

artroboy    發表於 18-3-7 12:08