用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點為之band 1 中學?
go

點為之band 1 中學?   [複製鏈接]

如題,請賜教。如果3322 有8成,4分或以上有7成,5*或以上有12%, 應該算band 幾?

YDLFATHER    發表於 18-3-5 23:18
   10    0    0    0

sunnymama2 發表於 18-3-3 08:39
如題,請賜教。仲有,入degree%通常會有幾多呢?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3582732&pid=45868289&fromuid=2356337

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

3322同入u率無絕對關係,可以好多人pass但唔高,一樣無用
所以數字要睇好多個

YDLFATHER    發表於 18-3-5 23:18

Charlotte_mom 發表於 18-3-3 11:35
3322同入u率無絕對關係,可以好多人pass但唔高,一樣無用
所以數字要睇好多個
...
又係的,但如果加埋科目4或以上有7成,大約係band幾?

應該係,我估有60/70巴仙入大學吧

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

直接睇
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3582732

首先,一間3322率8成既中學,唔一定係B1B。3322率同入U率有一定相關性,但係相關性唔會好高。

YDLFATHER    發表於 18-3-5 23:19

angiehouse 發表於 18-3-3 13:02
應該係,我估有60/70巴仙入大學吧
睇你點界定入U率。以2016計,加埋自資學位,總共有24300個一年級既學士學位學額,而DSE考生有3322既得嗰22000人,粥多僧少,所以基本上只要有3322一定入到U。

twhkleung    發表於 18-3-4 17:00

王家爸爸 發表於 18-3-4 16:40
首先,一間3322率8成既中學,唔一定係B1B。3322率同入U率有一定相關性,但係相關性唔會好高。 ...
如果平均科目4分以上有7成呢?

王家爸爸 發表於 18-3-4 16:47
睇你點界定入U率。以2016計,加埋自資學位,總共有24300個一年級既學士學位學額,而DSE考生有3322既得嗰220 ...
咁多degree位咩?  我係會考時代,以前U唔係咁易入的

回覆樓主:

學位約佔考生3成,3322則約佔4成,所以有部份達標生要讀不資助學位。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D1

第一版我當係 Band 1A,第二版係 1B,第三版 IC。

BTW,3322 率高唔一定入 U 率高。培道 80% 以上有 3322,但係入 U 率未必高過 3322 率係 80% 以下嘅 SPC 同 SJC。

如果你唔計自資學位果 d,只計八大資助學位,得 15000 個左右(包括 2500 個 Non-JUPAS),有 22000 個考生有 3322。10 個 3322 有 4 個爭唔到入大學 UGC offer。

如果話 DSE 同 AL 邊個難 d,係冇答案。的確 AL 係深入好多,而且一份卷都要考 3 小時。但係因為科目少,各個考試之間都有足夠空檔去「復原」。7 日要考曬 4 科主科,一星期就斷定自己有冇 U 讀。如果調節能力低/唔好彩病左的話,就好容易 touch wood 骨牌效應。我之前考中文就係無啦啦發燒肚瀉,食咩屙咩,好影響心情同體能,因為卷三第二日就要考,所以冇得休息復原。

如果你是問羅氏,我想應不是Band1B校。

sunnymama2 發表於 18-3-4 16:58

還有台灣及内地的學位

王家爸爸 發表於 18-3-4 16:47
睇你點界定入U率。以2016計,加埋自資學位,總共有24300個一年級既學士學位學額,而DSE考生有3322既得嗰220 ...
林鄭一上場, 又馬上話加每年2000個SSSDP

要入到"資助degree", 已經比以前容易

王家爸爸    發表於 18-3-5 10:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1998Ruby1998 發表於 18-3-4 19:08
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D1

第一版我當係 Band 1 ...

其實果個list應該係逐個column由高分到低分排
所以4+人均及主科平均成績好最著數
如此類推
所以又唔可以靠哂個表

當然
我一直認為
自己讀書最重要
名校都有b2,3學生啫
只不過少啲咁解

1998Ruby1998 發表於 18-3-4 19:08

第一版我當係 Band 1 ...
唓, 你就算無肚痾, 中文都考唔到5**啦。sorry, 太老實了。

2jkidsfather    發表於 18-3-5 12:06

LinusYip 發表於 18-3-5 08:53
其實果個list應該係逐個column由高分到低分排
所以4+人均及主科平均成績好最著數
如此類推
自己讀書重要係基本, 但師資同樣重要, 所以點解有D學校可以維持到公開試成績年年穩定。有部份學校係會無B2, 3學生既。首先, 佢哋自行已經收咗幾十個B1, 然後大抽奬又只可放乙一, 乙二都無位, 又或者B2無位既學校, 就基本上全部係B1生了。至於話B3生, 我諗係靠人士入的吧。

所以好佩服D一條龍/直屬B1校, 佢哋肯定收好多B2學生, 但公開試成績都仍然亮麗, 令人佩服。

twhkleung    發表於 18-3-5 11:38

sunnymama2 發表於 18-3-4 16:56
如果平均科目4分以上有7成呢?
如果無記錯KC既平均科目4分以上(credit 率)都唔多得過7成,所以有7成,唔係B1A就係B1B。

sunnymama2 發表於 18-3-4 16:58
年代唔同,現在係大學學位中學化。

‹ 上一主題|下一主題