用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ——-
樓主: Qqbb2015
go

——-  

回覆 Qqbb2015 的帖子

其實你形容囝性格也是很多小朋友的共同情況(包括我細嗰個),並不少見。好多人覚得APS 學生會比較文靜或者比較唔出聲的小朋友會適合,但其實初小已常常要做project 和presentation, 樂團同校隊訓練其實主要係幫助小朋友練膽量同團隊精神,只是大部分家長俾「音樂」兩字嚇親,又或者覺得成績比較理想就等於一定谷。

當然你要考慮學費(真的係幾大分別)、地點,仲博唔搏抽獎等。最後只有你自己知道乜最適合囝。

利申:兩個小朋友都係APS, 當年有其他學校但冇TSL offer. 到今天,我仍然很慶幸自己為他們㨂的選擇。

waymon 發表於 18-3-4 09:53
論全港小學排名宣小應該是十多內,陳守就二十名之外,英華不入十名

咩source? 排名既野唔好信太十足

Heihomami 發表於 18-3-4 10:38
回覆 Qqbb2015 的帖子

其實你形容囝性格也是很多小朋友的共同情況(包括我細嗰個),並不少見。好多人覚得 ...

咁妳兩位小朋友升中未?

論全港小學排名宣小應該是十多內,陳守就二十名之外,英華不入十名

APS 排名是高TSL, 但論學費/升中成績, TSL 效益就好高。 TSL 開放日/小一面試日, 學校俾好多机㑹學生發揮, 其他校少見。

另外, 我都是認為, 细班33人TSL 比大班42人APS 在學生教學層面好.

回覆樓主:

校網APS已經無敵,41校網

回覆樓主:

PPS加上使命

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22章 6節)

何來既全港小學掛名?

回覆 francis_chan 的帖子

大的今年將升中

Heihomami 發表於 18-3-4 14:08

大的今年將升中

因為我見APS升中派位超好,所以有此問題!

派位成績APS略優。如果將來中學目標係男拔女拔,APS

不過TSL相差不遠,兩間都好好。
不如從地點,朋友,學費,音樂方面的興趣等來考慮。小朋友性格變數大,聽識聽教讀邊都冇問題。

我小朋友暫時有幾間不錯的直資offer, 不過我地相信可以再好一些,所以沒註冊,會繼續等其他學校

回覆樓主:

APS,學也已經有60年曆史了,經驗豐富,學額得160位,收了自己幼園60名,外來共收100名,50男仔,50女仔,事實上會比TSL更難入

waymon 發表於 18-3-4 18:01
APS,學也已經有60年曆史了,經驗豐富,學額得160位,收了自己幼園60名,外來共收100名,50男仔,50女仔,事 ...

難唔難入相信兩間都各有千秋!唔好處係學費較高及大班!但相對就派位好像較TSL優勝少許!

回覆樓主:

APS只需考一次,TSL要三次,寧願考一次,好過第三次先failed

Qqbb2015 發表於 18-3-3 08:33
小朋友性格內斂,被動,欠信心,需鼓勵
專注,觀察形,在校自律守規,在家比較懶散,雖不停提點
老師眼中文 ...

如果只有兩間幼稚園揀:SC and KV, 你會揀邊間?如選SC, then go to TSL;  if KV, then APS.

猴子爸 發表於 18-3-4 20:10
如果只有兩間幼稚園揀:SC and KV, 你會揀邊間?如選SC, then go to TSL;  if KV, then APS.
...

真係喎!

回覆 猴子爸 的帖子

我家的真實個案係 : SC --> APS 其實乜都有機會

回覆樓主:

我親友也是SC中Aps

回覆樓主:

SC,不中TSL

Heihomami 發表於 18-3-4 21:05
回覆 猴子爸 的帖子

我家的真實個案係 : SC --> APS 其實乜都有機會

我的意思並非話讀SC就不適合去APS, 而是若果家長比較認同SC, 應該會比較認同TSL. 反之亦然。

我不肯定TSL是否收SC最多,但APS應該收KV最多