用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ——-
樓主: Qqbb2015
go

——-   [複製鏈接]

Beauty222 發表於 18-3-18 10:43
那請問TSL呢?
在特別技能方面如何
見很少提及

TSL好似比較著重個人發展多d,校內英雄海報都係個人項目多。
記得以前出過個羽毛球港隊。

其實,APS 出過不少運動猛人,游泳的莫XX,乒乓球港隊,不同的可能是宣小不強調個人,不想標榜個人,更著重團體。宣小除了運動猛人,亦有許多音樂猛人。
另外,我想講的是空白時間,囝仔未轉入宣小前在地區學校(有聯繫Band 1A 校)考頭果浸,但學習風氣不行,小孩愛打機、玩閃咭。囝仔在宣小的氛圍下更享受閱讀,同學間看金鏞、Star War, Harry Porter, 喜歡音樂、享受樂團練習、Drama.... 這些令同學間不會有打機風氣。學校的閱評對訓練critical thinking 好有幫助。
相信TSL 亦有學校強調的価值,家人可各自選擇。

回覆 小Monkey 的帖子

而家冇乜小朋友唔打機...不過總之會識分輕重、學習同遊戲平衡。APS 小朋友的團隊精神及同學間互相幫助係強的。

雖然兩間風格不同,但既然在這兩選一間,即代表家長都不肯定小朋友適合那一間。APS 學術或課外活動都好似高TSL 一班,小朋友在小學六年間的變化很大,很受學校、同學影響,如果有得揀,我們揀一間有較多空間可以讓小朋友發展,所以我會揀APS.

GreenMaDad 發表於 18-3-18 16:35
雖然兩間風格不同,但既然在這兩選一間,即代表家長都不肯定小朋友適合那一間。APS 學術或課外活動都好似高 ...

謝謝

APS好像比TSL多有成績的校隊。我自己小朋友在初小朋友幾乎沒有參加學校的活動,但他見到其他同學上台表演或在校學其他活動,他慢慢提出自己想試下,之後還入了校隊,這是我們從來想像不到的。我也見過朋友的小朋友本身運動好勁,但他學校運動不強,所以小朋友永遠參加不到校際D1.  所以我覺得學校的資源、级數真的有很大影響。

Qqbb2015 發表於 18-3-18 19:30
你好
為何APS會較多空間讓小朋友發展?!
謝謝
我估指的不是學校的走動空間,而是指全人發展,讀書、音樂、體育,每項也不弱,咁就有多D唔同類型嘅空間去發展,是這樣嗎?

回覆 Wmacy89 的帖子

Yes!

況且六年後升中,吾睇學術、ECA成績就假,這也可能是TSL比APS升中差的原因。

(我小朋友不在APS, 也不在TSL)

GreenMaDad 發表於 18-3-18 16:35
雖然兩間風格不同,但既然在這兩選一間,即代表家長都不肯定小朋友適合那一間。APS 學術或課外活動都好似高 ...

似乎,我估,只可以認同體藝APS比TSL更積極,和成績稍勝,學術成績未必係,英小和中小,根本已無從直接比較~~~

回覆 Wmacy89 的帖子

如果希望有大面積的「空間」的家長,APS 真的不會是他們那杯茶,高年級還要走到牛津道球場上體育課。"空間" - 我覚得APS對小朋友的德育也有很多的教導,APS 的操行分數係出名緊的。

magtam0520 發表於 18-3-3 19:46
你真係客氣!

宣小沒有泳池,卻出了個莫啟迪

哈哈哈,講得好。
APS已六十幾年歷史,老師有愛心,升中有保障。TSL教活動,重啟發。

簡邊間都好,只係睇同個小朋友夾唔夾,呢樣野只有父母先知。APS讀上去,真係唔鐘意,小二跳船都仲得!好多人小二、小三跳DBS。

真心分享,讀一缐津校和直資私校的,大家對升中真的抱著一點不同的觀點及想法,當然讀書學習知識係重要,但如果小朋友可以找到一間合適的學校讓佢發揮個人的興趣及潛能,這真的可以增加小朋友的自信及升中機會。老實說DB校長都說,就算我只收全港小學考第一的,我們中學也沒有足夠的學位,那麼我為什麼要收你的小朋友?現實係殘酷的,不過人一生中,如果可以係讀書以外找到另一點色彩,那麼應該可以對成長更有幫助。

mcl203 發表於 18-3-18 22:48
似乎,我估,只可以認同體藝APS比TSL更積極,和成績稍勝,學術成績未必係,英小和中小,根本已無從直接比 ...

言下之意是否認為因為宣小是中文小學,所以學術可能會比英小Tsl弱?
咁我又覺得唔可以咁睇,極其量你可以話Tsl語境較好,但學術是否就因為咁而會比宣小強呢?香港很多名小學也是中小,如spcc, 喇沙,st mary天神,人地中學也是一流英中,咁為什麼小學卻不是英小而又一様咁強勁呢?
不過我同意係唔可以直接比較係真,只可用升中成績去作參考啦

Wmacy89 發表於 18-3-19 07:42
言下之意是否認為因為宣小是中文小學,所以學術可能會比英小Tsl弱?
咁我又覺得唔可以咁睇,極其量你可以 ...

中文小學, 吾等於英文吾好, 視付學校英語教學方法。
另外, 英文小學, 初小學生未適應, 學科知識吸收冇中文小學好。

Wmacy89 發表於 18-3-19 07:42
咁我又覺得唔可以咁睇,極其量你可以 ...

我無意去為2校作比較,原本原意如此~~~

小Monkey 發表於 18-3-18 15:59
其實,APS 出過不少運動猛人,游泳的莫XX,乒乓球港隊,不同的可能是宣小不強調個人,不想標榜個人,更著重 ...

學校風氣, 確係影響好大.

其實宣小和Tsl都各有優缺點,都係各取所需啦,你想小朋友有良好語境咪去Tsl,想讀書以外可以發掘多D小朋友嘅內在潛質,又有良好的訓練方式,咁我就一定揀宣小,無錯Tsl係勝在學費平語境好,的確好吸引,但係咪輕鬆學習我就有保留,同埋如果佢學費同宣小睇齊,咁就未必有咁多人爭住入了!

Qqbb2015 發表於 18-3-3 08:33
小朋友性格內斂,被動,欠信心,需鼓勵
專注,觀察形,在校自律守規,在家比較懶散,雖不停提點
老師眼中文 ...
我真心主观直觉觉得,楼主儿子如果在APS会如鱼得水,如果在TSL就会令他脱胎换骨。
能够同时拿到这两个offer, 肯定是0力仔啦,现在是幸福的选择而已。

我相信TSL除了學費平, 語境, 應該還有其他值得家長垂青

雖然APS是中小, 但英文基礎絕不馬夫, guided writing, 高小IPA,Drama training, presentation training, Science subject ...... 絕對無蝕底, 當然比起native or 直資的French Boy(top 果浸會差少少)
‹ 上一主題|下一主題