用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ——-
樓主: Qqbb2015
go

——-  

回覆樓主:

宣道升,band 1很好,小朋友讀得愉快嗎?

回覆樓主

APS可以繼續抽獎,但TSL不可以,如果抽到好的津校,兄弟姊妹就是必收生。其次,APS收兄弟姊妹的機會好似較TSL高,有錯請更正。

回覆樓主:

APS / TSL, 各有特點, 如小朋友有興趣音樂就APS, 升中好。 如家長吾肯定, 就TSL, 相差學费可学其他.

waymon 發表於 18-3-10 20:28
宣道升,band 1很好,小朋友讀得愉快嗎?

其實兩間都沒有中學,如果要考到前列位置才能入理想中學,相信都要下一定苦功。如要愉快應該選一條龍小學或國際學校。

francis_chan 發表於 18-3-3 21:02
其實TSL個舊泳池都拆左,要等兩三年先重建番!

—-

猴子爸 發表於 18-3-5 21:27
詳細嘅嘢要問番家長。只是我聽聞過一個講法,APS 的課程設計及學術要求,是以接軌DBS and DGS為依歸,若屬 ...

APS的課程和要求銜接初中課程,似乎老師設計時有了解過中學的學習情況,如高小中文會教授初中的文言文,科學科以英文教授等,故一般APS學生升中後都應付自如。
至於其課程銜接DB,DG之說,我就不敢苟同。
>^^<

回覆樓主

以前參觀過TSL校園,令我最深刻的是樓梯掛的”英雄照” ,似乎是校內學生明星的海報。給我感覺很強烈。
反之,APS樓梯掛的是畢業生團體照,學校活動照。
好像反映出兩間學校完全不同風格,一間比較新派,一間比較傳統。
其實兩間都係好學校,各取所需吧。

大貓媽媽 發表於 18-3-17 21:51
APS的課程和要求銜接初中課程,似乎老師設計時有了解過中學的學習情況,如高小中文會教授初中的文言文,科 ...

我估有可能係organically發生的,多些畢業生到那中學,也造成雙方學校多些聯繫,要尋求意見,自然從比較熟絡的學校得到,形成大家更接軌,我估SFA同SJC都是same case.當然,純估純吹水而已

其實不論丅SL,APS同KTS升中好的沾一大部分係用特異功能並且只靠成績,所以如果真的希望入神校,找間學校可以早點發掘潛能比成績來得更安全

回覆樓主:

升中主要看成績, 在學習之餘, 多参于活動, 平衡學習生活。

Cly2008 發表於 18-3-18 07:25
其實不論丅SL,APS同KTS升中好的沾一大部分係用特異功能並且只靠成績,所以如果真的希望入神校,找間學校可 ...

知道今年有個case, 地區名津全級10名內,有玩管樂,英華收了,而幾個考得更前的同學,沒有特別技能傍身,沒有offer

assado 發表於 18-3-18 07:41
升中主要看成績, 在學習之餘, 多参于活動, 平衡學習生活。

升大學是睇成績, 小學好好成績, 一定可入B1 津英中。
小朋友將來應該不是用音樂/體操謀生?
所以成績是首要, 但課餘學習其他興趣可平衡生活, 有發揮的就照去做, 都是好事, 但特異功能不是必須。

assado 發表於 18-3-18 08:40

升大學是睇成績, 小學好好成績, 一定可入B1 津英中。

如果只target地區名中學,這是對的,但若想入讀一衆傳統名校,運動或樂器技能已差不多是必然條件(唔計抽獎入嗰d)

猴子爸 發表於 18-3-18 08:50
如果只target地區名中學,這是對的,但若想入讀一衆傳統名校,運動或樂器技能已差不多是必然條件(唔計抽獎 ...

吾好低看地區名中學, 保一, 曾肇添 ......

IYY    發表於 18-3-18 12:53

assado 發表於 18-3-18 08:54
吾好低看地區名中學, 保一, 曾肇添 ......

我係指出兩種學校收生取向不同,點樣睇低地區名校?好似之前我講嗰個case, 可能考得前d嘅同學已經被張祝珊收咗了,雖然要7月至知

猴子爸 發表於 18-3-18 08:59
我係指出兩種學校收生取向不同,點樣睇低地區名校?好似之前我講嗰個case, 可能考得前d嘅同學已經被張祝珊 ...

明白, 我是想指出俾其他家長知, 平衡學習生活, 做好學習功夫先。

assado 發表於 18-3-18 09:03
明白, 我是想指出俾其他家長知, 平衡學習生活, 做好學習功夫先。

當然啦,好似嗰個同學,就算佢管樂吹到識飛,但考級幾十名,我估YW都唔會理佢。考級10名內算是好讀得書啦

回覆樓主

宣小對音樂訓練係認真卻不是強迫。學校邀請嘅導師都係名師,樂團亦係專業訓練。學校目標其實係想同學認真做好每一件事,音樂亦一樣。宣小裏就算名列前矛嘅同學大部分音樂都好叻,五六年級仍然積極參加樂團同比賽,仍然繼續考級。體藝學業其實可以雙缐發展。

kennyklt 發表於 18-3-18 10:17
宣小對音樂訓練係認真卻不是強迫。學校邀請嘅導師都係名師,樂團亦係專業訓練。學校目標其實係想同學認真做 ...

—-

回覆樓主:

學業, 特別功能外, 小朋友自己玩時間, 留白俾空間成長, 各方面都要平衡。