用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道vs保良局陸慶濤
go

培道vs保良局陸慶濤

雖然不是什麼名小,但都真心請教各位會點揀?女孩,個性活潑外向,愛發問坐唔定,有d偏執。原已是培幼生,住將軍澳區,有妹妹跟尾。有沒有陸慶濤用家分享功課量和教學模式?感激!

yuyupig 發表於 18-3-3 01:20
雖然不是什麼名小,但都真心請教各位會點揀?女孩,個性活潑外向,愛發問坐唔定,有d偏執。原已是培幼生, ...

培道

回覆樓主

兩間都差不多都不錯,我會選近屋企的

yuyupig 發表於 18-3-3 01:20
雖然不是什麼名小,但都真心請教各位會點揀?女孩,個性活潑外向,愛發問坐唔定,有d偏執。原已是培幼生, ...

LHT  學術係好強架,

而且又係龍校, 實在好吸引
你仲要住得咁近添...

dorothy8 發表於 18-3-3 09:30
LHT  學術係好強架,

而且又係龍校, 實在好吸引

其實我覺得好多人唔了解羅氏基金中學,親生仔第一年DSE成績有8成3322,仲有平均4+有7成,應該算是一間band 1-c 的中學

回覆樓主

LHT for sure

回覆樓主

雖然我女都係培幼生,對培道有感情,但今次會投陸慶濤

回覆樓主

樓主有冇對功課量,測考量有冇特別要求呢?2間的風氣很不一樣喎⋯⋯

我們喜歡培道教學模式,下午課堂內上多元智能課,課程適中聽説沒有特別教快,兩公婆都要返工所以唔想學校太多功課,測考,喜歡活動教學,但不太清楚陸慶濤是否活動教學,普遍網上都説較傳統,亦有人說谷,但學費比培道私立平,又一條龍近屋企,好吸引。

回覆樓主

其實,不難爬文找陸小資料。佢的評估係超級多,4考之餘,佢地係用測驗代替了默書,仲要係計分果隻。除了手寫功課,又有網上功課要做。還有閱告,錄音功課。不知在職家長工餘後還有沒有時間需要幫忙教。

zebrabb 發表於 18-3-3 22:52
其實,不難爬文找陸小資料。佢的評估係超級多,4考之餘,佢地係用測驗代替了默書,仲要係計分果隻。除了手 ...

陸小有4考,係好多小測/quiz/評估,約教完一兩課一次,其實好多學校有考測之餘都一樣有好多默書小測,網上功課一星期一次,初小平日約4樣功課,多數校內完成,中英錄音功課約1個月1次,好簡單,要睇好多書,主要記錄書名,間中有簡單閱讀報告

polliebb 發表於 18-3-3 23:20
陸小有4考,係好多小測/quiz/評估,約教完一兩課一次,其實好多學校有考測之餘都一樣有好多默書小測,網上 ...

你好,初時你覺得難適應嗎?

zebrabb 發表於 18-3-3 23:26
你好,初時你覺得難適應嗎?

一年級9月開學後會覺得好忙,因為會通知有咩有咩要做,但踏入10月就好好多,阿仔就無咩唔適應。

polliebb 發表於 18-3-3 23:44
一年級9月開學後會覺得好忙,因為會通知有咩有咩要做,但踏入10月就好好多,阿仔就無咩唔適應。
...

其實我也是擔心很谷,但眼見津校也是,所以唯有摸住石頭過河。

zebrabb 發表於 18-3-3 23:52
其實我也是擔心很谷,但眼見津校也是,所以唯有摸住石頭過河。
但我見過有bk姊妹說既然咁谷,我重乜要比錢讀間同津校一樣咁谷的小學。哈哈!

waiwaileung1 發表於 18-3-4 00:14
但我見過有bk姊妹說既然咁谷,我重乜要比錢讀間同津校一樣咁谷的小學。哈哈! ...

津校谷,除非真係有7成上B1啦,否則100%上羅氏的確吸引力大好多。

zebrabb 發表於 18-3-4 06:08
津校谷,除非真係有7成上B1啦,否則100%上羅氏的確吸引力大好多。

del

回覆樓主

請問樓主決定了嗎?

回覆 yuyupig 的帖子

培道應該不是活動教學吧!!? 煩請用家更正

回覆 polliebb 的帖子

路過想問下, 幫仔仔註冊了做下年小一生, 知道陸小一堂成60分鐘, 小朋友專注到咁耐嗎? 定係佢一堂內不是淨教書, 仲有做其他野? 同埋一個星期得一堂體育同音樂好似好少咁...