用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏寶玲18-19揮手區
樓主: Gremlin
go

顏寶玲18-19揮手區 [複製鏈接]

Gremlin 發表於 18-3-3 21:35
回覆 e2m 的帖子

Never mind....大家都係爲身邊老細做嘢啫⋯⋯😬

Gremlin 發表於 18-3-2 19:06
知道收咗,阿囡好開心 (放學後話佢知)😆⋯⋯NPL係佢首選,終於可以放鬆下心情!之前有offer 佢都話 ...

恭喜樓主&囡囡。
可否講下喜歡顏的那方面?
我正為後年升中的豬女取經。
Thanks!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

Gremlin 發表於 18-3-3 19:49
B1a or b or c or B2a which’s meaningless; 一間囝囡想讀、可以有空間去發揮發展先最重要! 地區學校都可 ...

非常同意,神校收幾十人,根本不應用來和自己子女比較

Gremlin 發表於 18-3-3 19:49
B1a or b or c or B2a which’s meaningless; 一間囝囡想讀、可以有空間去發揮發展先最重要! 地區學校都可 ...
Agree! Even Elite schools also gave offer to the top students from ordinary schools.  

顏保鈴及李國寶有何不同?仔係B1尾學生, 2間都有offer, 請比D意見?

TCKC 發表於 18-3-4 11:02
顏保鈴及李國寶有何不同?仔係B1尾學生, 2間都有offer, 請比D意見?

利申:1)我只參觀過顏寶鈴&比較認識顏多啲; 2)兩間我當年無同阿女報過

纯個人見解:
1) 颜高中課程有 IB & DSE; 李好似只考DSE
2) 颜有宿舍;李好似無
3) 顏有中藥館(1間中藥課室有驗中藥嘅儀器); 天文館及好多支昂貴天文望遠鏡;有室內游泳池;  李唔知有無呢 啲設施又或者有其他另外的設施
4) 颜有其他外語學;  李唔知有無
5) 顏EK網络傳聞好谷,多功課做得夜;  李就唔知谷唔谷
6) 颜6年內發生過2宗罪案; 李好似無罪案發生過
7) 個人感覺, 颜好似 DSE / IB 好似成績幾好; 李都好但相比之下顏好似好少少

Useful information !thx

回覆 virgokaren 的帖子

其實無特別,簡單啲講....NPL 响學術成績、語境、hardware、ECA....等等,再者去到高中可以多一個選擇or機會揀IB....都可以切合阿囡,俾到發展空間。唔同嘅學校(包括直資和地區津貼中學,我都有同阿囡去開放,俾機會佢親身感受....)係好重要㗎!都係嗰句....未來6年係佢讀,係佢enjoy 先可以有成果,一定係佢想佢選擇嗰間,純粹靠阿爸阿媽所知嘅ranking 、學校名....我唔覺得work 咯!P.s 我囡係英文小學....英文比中文好!

virgokaren    發表於 18-3-6 18:50
virgokaren    發表於 18-3-6 18:49

大家到顏的評價如何?
師資,校風及课程等

勁人就SPCC  LS DB QE 個些, 中遊邊緣的好多都覺得NPL呢類合適.

NPL DSE成績一直唔算係1AB, 1C就應有的,  不過而家好多掛1AB名校的真正成繽又有幾多是保持AB, 又有幾多人本身在B1AB grade 最終考唔入8八呢, 我同老公都是傳統熱門英中出身, 自己覺得教學方面B1A-B2A又唔係分別太大,  點都9成靠自己,  同輩有差不多mindset 較重要.  只是中四選科不同學校因資源而比較有影響.  

我個如果將來高中唔走留港又讀DSE唔IB, 未來應大機會選BAFS + Econ, 見都有70% 同60% credit rate, 可達的目標中學組內都應該都是差不多此成績為佳了. 加上英文通識就更合.  況且如真讀到IB, 都會有唔同的機會同挑戰, 多個學制算是給自己多個選擇機會.

聽在讀師兄說都幾忙.  功課要準時交, 不過間間好些的中學似乎都是.   

校風估計是自由些, 跟有宗教背景的嚴肅好唔同. 我個都已放養形, 阿媽亦步亦趨亦不合佢.

Thanks for the information

請問:
1. 可以出外食午餐嗎?
2. S1 是否一定要參加兩項課外活動? 到 S2 就可以減少至一項?
3. 是否中英數再分細班教?
4. 老師有愛心嗎?
5. 是否活動教學比較多?
6. 是否有拔尖補底?

謝謝

回覆 daphnel 的帖子

1) S1-S3 都唔可以出去食, S4 一星期一次, S5 一星期2次, S 6 可以天天出去食2) S1 係要參加2個課外活動, 再上係可以減
3) 中英數無分細班上, 中文有分普通話班, 及非普通話班
4) 老師轉得好快,
5) 唔係活動教學,

回覆 caroltuen 的帖子

知不知為什麼老師轉得好快?

thanks

直資不嬲轉人快,我反擔心老師甘新教學會如何!
‹ 上一主題|下一主題