用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人收到聖言面試信?
樓主: josejandy
go

有無人收到聖言面試信?

Christyleungcm 發表於 18-3-12 15:19
回覆 kkhon 的帖子

上年我仔話做錯老師會從旁誘導佢做,如果真係唔明會解番比佢知,老師真係幾細心,我仔 ...

請問知唔知道如果daddy 係舊生,囝囝收的機會大嗎?

回覆 dewberry 的帖子

好似無聯繫分,但我聽我仔講有幾個同學爸爸以前係舊生

Christyleungcm 發表於 18-3-16 08:50

好似無聯繫分,但我聽我仔講有幾個同學爸爸以前係舊生 ...

其實都大機會入喎!
可以分享一下囝囝讀得開心?老師盡心?多課外活動?因為我係外區,因為爸爸係舊生,所以一試自行。爸爸以前讀聖言真係和尚學校,死讀書,而家唔知變成點?

機會大細唔敢講,佢有兩個同學爸爸係舊生,本身成績好好,考得好前,老師同同學關係都唔錯,而且有大哥哥計劃,大既睇住d細,至於校風我相信每間學校總有d比較厭既細路,最緊要識得揀朋友就得喇,課外活動多到不得了,細路自己選擇,聽阿仔講個個都三幾項玩,所以好唔得閒,哈哈

至於死唔死讀書都係講自己本人,有同學考數差兩分滿分都喊,有同學唔合格都樂天之命,所以都係靠自己,唯獨有樣野幾鐘意係學校唔可以帶電話,呢樣野最鐘意,阿仔放學會係學校打比我,我自己唔偏向帶電話係唔想佢成日對住手機,lunch又掛住玩,放學又掛住玩,學校校校風都純樸唔見好多名牌同標奇立異既外表

Christyleungcm 發表於 18-3-16 12:13

機會大細唔敢講,佢有兩個同學爸爸係舊生,本身成績好好,考得好前,老師同同 ...

如果多活動,真係假期都要返學,所以都想知返學搭地鐵,九龍灣定彩虹站下車好?邊個站快啲?

Christyleungcm 發表於 18-3-16 12:18

至於死唔死讀書都係講自己本人,有同學考數差兩分滿分都喊,有同學唔合格都樂天之命 ...

唔帶電話幾好!真係唔想啲細路搭車行路做低頭一族。

彩虹落但要上大斜路....不過好多細路行,放假返學都係打波練波

我仔話捉到帶電話會收手機好似3日所以佢唔敢帶

dewberry 發表於 18-3-16 13:16
如果多活動,真係假期都要返學,所以都想知返學搭地鐵,九龍灣定彩虹站下車好?邊個站快啲?
...

彩虹站落車可以去1樓平台搭小巴,83A/83M都經

甲午年 發表於 18-3-16 18:13
彩虹站落車可以去1樓平台搭小巴,83A/83M都經

Thx all. 希望今日面試順利!

dewberry 發表於 18-3-17 14:52
Thx all. 希望今日面試順利!

今天interview 好似排好耐隊

Feimum 發表於 18-3-17 17:48
今天interview 好似排好耐隊

家長等咗好耐。

回覆樓主

題外話,點解教育局不可以自行結果先公佈,等人有更好打算呢,唉!

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

josejandy 發表於 18-3-19 11:01
題外話,點解教育局不可以自行結果先公佈,等人有更好打算呢,唉!

所以6月左右又有很多家長連夜失眠。

josejandy 發表於 18-3-19 11:01

係囉,好似小學咁,第一階段自行計分收生,如果收,咪可以註冊,如果唔收,就去第二階段大抽獎。中學點解唔可以?

因為同學知自己自行已成功的話,有可能會hea考呈三,那麼未有學校收的同學,banding就有可能有改變。

山海兒女 發表於 18-3-19 14:45

因為同學知自己自行已成功的話,有可能會hea考呈三,那麼未有學校收的同學,banding ...

呈分三不是在3-4月前已經考完嗎?

回覆樓主:

唉…面試完出嚟,亞仔話唔夠時間做數學,只係做到3題咋!
唔知多唔多小朋友可以做得晒呢?
[

pigpig129 發表於 18-3-22 22:58
唉…面試完出嚟,亞仔話唔夠時間做數學,只係做到3題咋!
唔知多唔多小朋友可以做得晒呢?
...

都有d同你仔一樣

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008