用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?
樓主: littlelamlam
go

五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?  

gigayan 發表於 18-3-5 10:59
一般有中學聯繫/直屬, 間中學又唔係「必揀」熱門心水, 小學部都係出呢d法寶留人。當年升小學我就係怕今時今 ...
咁又唔係喎, 我哋反而呈分就會俾個名次你, 真係俾佢吹到啤一聲。即係, 全個小學六年, 就只有五年級上學期係無名次................真心玩嘢。

littlelamlam 發表於 18-3-5 10:47
學校吾肯講都無法
不過我地呈分就真係吾會講名次架, 但會比個九工格你, 剔你小朋友係咩位置, 如b1-  ...
好彩我哋呈分又反而會俾名次喎。仲要係次次係累積既名次嚟, 唔駛靠估。

little_yolky 發表於 18-3-5 11:28
好彩我哋呈分又反而會俾名次喎。仲要係次次係累積既名次嚟, 唔駛靠估。

係丫! 最緊要係呈分既名次啫, 駛乜愁啫

IloveJJ 發表於 18-3-5 11:23
贊成呀!所以樓主真係要三思。蒲多啲EK,就知有中學既利,亦可能是弊。每逢到揀中學,就有好多有中學既小學 ...

我囡小學無聯繫中學, 呢頭四大有三間有聯繫小學, 都係順德, 保記果D, 太谷吾係我心水, 唯一一間b1頭係教會學校, 學生乖老師好, 所以亦係唯一target, 不過都勁多人爭, 今年成550人爭38個位, 所以老師至話如果入到級十内會穩陣D囉

little_yolky 發表於 18-3-5 11:28
咁其實學校都算好透明。不過點解次次俾,呈分亦有,偏偏要skip一次。如果我係學校高層,呢一次豪埋俾你算啦。

little_yolky 發表於 18-3-5 11:27
咁又唔係喎, 我哋反而呈分就會俾個名次你, 真係俾佢吹到啤一聲。即係, 全個小學六年, 就只有五年級上學期係 ...
咁已經無問題啦, 最重要呈分名次, p5上學期個一次都無咩代表性, 就算你考得頭、中、尾, 正常呈分試都會落足WD40
Stay relax
Keep Calm
Do your best

我隻豬女嘅金句

littlelamlam 發表於 18-3-5 11:55
我囡小學無聯繫中學, 呢頭四大有三間有聯繫小學, 都係順德, 保記果D, 太谷吾係我心水, 唯一一間b1頭係教會 ...

我都係住你個區, 你心水都係我心水, 不過見到今年自行56x人考, 但只有38個位後, 就有少少卻步........以你個case, 我大約估到你女係邊間小學, 區內一線無聯繫應該都係個間基督教學校, 如果想自行穩入, 老師都沒有過份保守, 最好追到級5內就會穩鎮好多!  你學校都好多人揀呢間中學, 另外我估圓玄、青松都多人揀!

littlelamlam 發表於 18-3-5 11:51
係丫! 最緊要係呈分既名次啫, 駛乜愁啫
因為:
1. 我唔知按現在出力方法是否已能達目標, 不知是要維持定加強, 完全無指標。我要有資料才可以modified個plan, 乜資料都無令我好不安。

2. 因為自行時未必可以全in, 有D三月初就in, 所以學校未必等到教育局個模擬次第, 咁張成績表乜都無, 名次又無, 擔心俾人第一 round 就 out 咗出嚟。 佢張成績表係衰到中英兩科個總grade都無, 得個細項break down, 要我問佢至講。阿女中文5項有3個B, 要問佢至講俾我知總分係A, 中學見到成績表會以為佢低分。

家長日前, 班主任逐個同學打電話俾家長。佢只係講:前列、有驚喜、放心。但係, 收到張成績表, 我真係唔識驚喜, 驚就有份, 因為連全級人數都無, 中英總分又無, 喜就無乜。我忍唔住問班住任:其實你知唔知阿女過往既成績? 點解你話有驚喜既?

總之, 我依家好煩惱。

b3410 發表於 18-3-5 11:58
咁其實學校都算好透明。不過點解次次俾,呈分亦有,偏偏要skip一次。如果我係學校高層,呢一次豪 ...
咪係!仲要知道人哋間間都有, 咁先氣頂!即唔係教育局規定啦。

gigayan 發表於 18-3-5 12:04
咁已經無問題啦, 最重要呈分名次, p5上學期個一次都無咩代表性, 就算你考得頭、中、尾, 正常呈分試都會落足 ...
仲要加WD 40?! 咁即係要爸爸加碼喇, 要佢常識同聖經兩科目標要溫到有100分!數學真係無得救喎, 已經去補數研了, 真係唔明點解佢科數硬係唔可以高分D。死啦, 駛唔駛呈分時我請假, 煲D湯同煮好D過佢食呀。

little_yolky 發表於 18-3-5 12:15
仲要加WD 40?! 咁即係要爸爸加碼喇, 要佢常識同聖經兩科目標要溫到有100分!數學真係無得救喎, 已經 ...
個個都WD40, 你都要迫住用啦..... 你唔進唔退, 就會俾人追上
又唔使下下加補, 平時唔操練習就加操, 平時唔再細心溫錯處, 宜家開始要細心溫, 本身已經前列開, 加埋呢D都應該會前多幾個位啦!

little_yolky 發表於 18-3-5 12:10
因為:
1. 我唔知按現在出力方法是否已能達目標, 不知是要維持定加強, 完全無指標。我要有資料才可以modifi ...
我哋一樣,只有grade, 冇總人數,名次等等。我自己畫個table ,列出分數,人數,名次(老師家長會show one number only, 如果老花真係睇錯都有),當attachment ,一起交。

b3410 發表於 18-3-5 12:22
我哋一樣,只有grade, 冇總人數,名次等等。我自己畫個table ,列出分數,人數,名次(老師家長會show one  ...
我哋班主任第一次教呈分班, 呈分制度真係乜都唔識, 我仲熟過佢, 問所有問題都話唔知, 要等等去問負責老師, 真係氣死我。

bbeasy25 發表於 18-3-4 16:25
豬仔報到,成績一向ok。我目標係直資,所以呈一&二好緊要。大家一起加油!
...

只是過路八卦下, 只想提醒下如果目標是直資, 就不是呈一、二成績了, 而是整個五年級的成績/名次.呈分試成績主要是:
(1) 教育局排成績次第 (rank order), 這只是用呈1及呈2的成績; (2) 計banding 這只是用呈1、2和3的成績)
而很多直資收完生時, 教育局根本未有出呈分試成績次第, 所以他們更睇的是5年級成績表, 甚至參考4年級的成績.

當然, 也有一些直資是看成績次第的.

所以如target 直資, 最好成個5 年級都好, 如果第一次差少少, 後面要更努力追番.

joeyxlma 發表於 18-3-5 12:40
只是過路八卦下, 只想提醒下如果目標是直資, 就不是呈一、二成績了, 而是整個五年級的成績/名次.呈分試成 ...
都係,人人呈一都定會拼命谷好D分,所以就算自己進步都未必有好名次,因好多同學會二,三級跳。反觀只要五年級成績保持一定水準或次次有少些進步,自行時可得心應手些,就算考直資都比到人你係位成績穩定的學生(我個人‍覺得這點幾重要)。