用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?
樓主: littlelamlam
go

五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?  

littlelamlam 發表於 18-3-3 09:41
佢係想入心水中學, 但近呢半年來M開始有少少反叛, daddy又出左手機比佢, 成日心思思睇youtube, 你話擔吾擔 ...

看youtube甚麼呢?
我小女兒現在呈三前迷愛情小説,老公說不要管,權當增進抒情文,哈哈哈!

os_ecu 發表於 18-3-4 13:53
有無試下參加校際音樂節,睇下有無機會攞到名次 ?
有參加,但無名!

回覆樓主

豬仔報到,成績一向ok。我目標係直資,所以呈一&二好緊要。大家一起加油!

asweetmom 發表於 18-3-4 15:53
看youtube甚麼呢?
我小女兒現在呈三前迷愛情小説,老公說不要管,權當增進抒情文,哈哈哈!
...

呀囡鐘意睇youtuber, 不過有個youtuber Mr. Yang教funny英文我又覺得幾好睇, 仲有聽英文歌, 美/英青春劇咁, 其實我見佢睇有D youtube都會提升佢對英文/語文興趣既, 呀囡就係鐘意聽英文歌, 背歌詞抄歌詞, 到而家開始背英文字典, 令到佢英文vocab都識多左好多

但係要成日mon住佢睇咩片, 同set時間, 吾好比佢太沉迷囉

littlelamlam 發表於 18-3-4 17:09
呀囡鐘意睇youtuber, 不過有個youtuber Mr. Yang教funny英文我又覺得幾好睇, 仲有聽英文歌, 美/英青春劇咁 ...

她有沒有看其他正經些的英文節目?
我大女兒、二女兒迷化妝,也看很多外國youtuber,但是youtube是額外的,不能代替本來的英文節目。

我個女3月就測驗,但都好似冇溫書

iceiceice 發表於 18-3-4 22:43
我個女3月就測驗,但都好似冇溫書

測驗計入呈嗎?

回覆樓主:

豬女報到!之前睇咗D學校,心目中都已排名,諗住考好呈分試再睇餸食飯。佢自己都訂咗1-2間係目標,但都係高水平學校,幸好佢自己都知要達到目標自己要好努力,希望可以keep住道火啦。

講開電話,佢知道會有影響,所以農曆新年後就已交返俾我保管,話暑假先再掂!如果真係收唔到電話,試推介TED Ed俾小朋友,佢有很多唔同主題,可叫小朋友選有興趣嘅嚟睇!

報到,女仲係好hea, 我唔想太迫佢

littlelamlam 發表於 18-3-3 08:48
呈一呈二都緊要, 不過呈一最辛苦, 考試範圍大, 常識都有十幾課 今次考中國歴史果課, 都讀左好耐 ...
點解你一年四考都要考1X課咁多?

asweetmom 發表於 18-3-4 22:33
她有沒有看其他正經些的英文節目?
我大女兒、二女兒迷化妝,也看很多外國youtuber,但是youtube是額外的 ...

其實好多英文節目都鐘意既, 好似discovery channel睇動物就最岩, 睇youtuber, 美劇or卡通只係提升佢對英文興趣既一個途徑, 好似magic key咁囉, 有興趣果科自然好, 佢上兩次英文考試都有96分架

little_yolky 發表於 18-3-5 08:40
點解你一年四考都要考1X課咁多?

因為學期試要考埋中期試既野, 加埋常識要考11課囉, 今年中期試考中國歴史呢課, 已經讀到暈暈地啦

gigayan 發表於 18-3-4 23:56

豬女報到!之前睇咗D學校,心目中都已排名,諗住考好呈分試再睇 ...

Ted Ed係咩來架?

littlelamlam 發表於 18-3-5 09:47
Ted Ed係咩來架?

The TED-Ed project — TED's education initiative — makes short video lessons worth sharing, aimed at educators and students. Within TED-Ed’s growing library of lessons, you will find carefully curated educational videos, many of which are collaborations between educators and animators nominated through the TED-Ed platform.

其實算係一個自學平台,入面嘅片有很多不同主題,有D都幾有趣!真係收唔到電話,介紹D有益片俾小朋友,起碼面試時都多嘢講

gigayan 發表於 18-3-5 10:04

The TED-Ed project — TED's education initiative — make ...

幾有趣喎! 多謝推介

littlelamlam 發表於 18-3-5 09:46
因為學期試要考埋中期試既野, 加埋常識要考11課囉, 今年中期試考中國歴史呢課, 已經讀到暈暈地啦 ...
真係各人喜好唔一樣................

littlelamlam 發表於 18-3-2 18:49
其實成績表無再寫級名次, 不過問老師會知個range, 今次話係11-20既最前
...
你就好, 即係估到大約係11。我哋班主任乜都唔講, 剩係話:好好, 係前列。咁即係點呢? 我話:阿老師, 你既前列定義同我既前列定義好唔一樣喎。佢話, 無辦法, 學校規定唔講得。

little_yolky 發表於 18-3-5 10:33
你就好, 即係估到大約係11。我哋班主任乜都唔講, 剩係話:好好, 係前列。咁即係點呢? 我話:阿老師, 你既前 ...

學校吾肯講都無法
不過我地呈分就真係吾會講名次架, 但會比個九工格你, 剔你小朋友係咩位置, 如b1- 頭中尾, b2- 頭中尾......咁, 我地就會依呢個評核來選校, 同埋如果係班頭3名可以係畢業典禮上台拎學業奬咁

little_yolky 發表於 18-3-5 10:33
你就好, 即係估到大約係11。我哋班主任乜都唔講, 剩係話:好好, 係前列。咁即係點呢? 我話:阿老師, 你既前 ...
一般有中學聯繫/直屬, 間中學又唔係「必揀」熱門心水, 小學部都係出呢d法寶留人。當年升小學我就係怕今時今日會遇到呢種問題, 最後揀咗另一間小學, 起碼呢段時間學校真係有好多support, 唔使咩都靠估先, 畢竟呢個game已經太多嘢靠估。

豬仔邊沿人, 老婆成日擔心呢樣擔心果樣,
亞仔自己想入體藝, 但佢D運動都係冇分加,
我自己只想佢讀書唔好大壓力, 目標B1C中學

2測2考, 第一次測驗衰左 CABC
考試回復返 BAAA