用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?
go

五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?  

話咁快到呀女了, 佢成績都ok, 係數弱少少, 上次考試11/160人, 我覺得收貨, 但老師話如果想入心儀b1頭最好級十內, 有D壓力添

其實我係ftm一直自己教無補習, 係四年級下學期開始一星期補一日數, 加上劍橋英語考下cert咁, 其餘時間做完功課就玩, 睇書睇電視打機, 有2個幾鐘玩, 都算hea, 究竟係咪要push佢多少少? 眼見個個補到金精火眼, 又怕佢不進則退, 迷惘中

littlelamlam 發表於 18-3-2 17:25
話咁快到呀女了, 佢成績都ok, 係數弱少少, 上次考試11/160人, 我覺得收貨, 但老師話如果想入心儀b1頭最好級 ...
我呀猪囡都係,見佢幾hea , 但又唔敢迫得太緊,但眼見D同學個個補到頭頂出煙咁!唯一好彩係佢有中學部可上,係我自己想佢出去自行試吓其他女校,博高一線。

littlelamlam 發表於 18-3-2 17:25
話咁快到呀女了, 佢成績都ok, 係數弱少少, 上次考試11/160人, 我覺得收貨, 但老師話如果想入心儀b1頭最好級 ...
你哋上學期有名次咁好既, 我哋無, 連全級人數都唔寫, 所以我好迷茫..........

除咗數其他科都平均? 如果係就按自己步伐啦, 我阿女都係數弱, 都只係補數, 叫好咗少少。

熱媽 發表於 18-3-2 17:32
我呀猪囡都係,見佢幾hea , 但又唔敢迫得太緊,但眼見D同學個個補到頭頂出煙咁!唯一好彩係佢有中學部可上 ...
我哋學校D小朋友又未見補到頭頂出煙喎, 都同平時差唔多咁補, 未見加補。

阿女一開學已經開行個turbo, 我反而要叫佢適當既時候要熄熄個engine, 唔可以chur得太行, 最後考試時中文同數學兩科都跌咗D, 好彩兩次測驗拉得返。

little_yolky 發表於 18-3-2 17:36
我哋學校D小朋友又未見補到頭頂出煙喎, 都同平時差唔多咁補, 未見加補。

阿女一開學已經開行個turbo, 我反 ...
我地無測驗,得3考,失手就失手無得拉,一樣無級同班名次,大部份囡囡都唔太清楚自己位置在那,所以都緊張架。

回覆樓主

我個豬仔報到,今年一開學,豬媽已經不再躲懶,跟返足晒,好彩豬仔肯配合,可能佢自己都知道已經逼到埋身啩!

little_yolky 發表於 18-3-2 17:33
你哋上學期有名次咁好既, 我哋無, 連全級人數都唔寫, 所以我好迷茫..........

除咗數其他科都平均?  ...

其實成績表無再寫級名次, 不過問老師會知個range, 今次話係11-20既最前

little_yolky 發表於 18-3-2 17:33

除咗數其他科都平均?  ...

呀女中英常大多數都有9字頭, 係數有時8字頭囉, 都係careless mistake

karen55407 發表於 18-3-2 18:15
我個豬仔報到,今年一開學,豬媽已經不再躲懶,跟返足晒,好彩豬仔肯配合,可能佢自己都知道已經逼到埋身啩 ...

咁豬仔都好乖丫! 我隻豬女都算聽話既, 不過四年級暑假c6出左個手提比佢..... 加埋青春期, 唉

熱媽 發表於 18-3-2 17:50
我地無測驗,得3考,失手就失手無得拉,一樣無級同班名次,大部份囡囡都唔太清楚自己位置在那,所以都緊張 ...

我地一年四考, 無測驗架, 你地3考D範圍咪好金?

littlelamlam 發表於 18-3-2 19:07
我地一年四考, 無測驗架, 你地3考D範圍咪好金?
慣咗啦!只希望佢表現繼續平穩我就心滿意足!

回覆樓主:

回覆樓主:

第一次呈分真係最緊要,尤其如果係想入啲勁嘅直資。

考好樂器啲級試,學校服務 等等

我地都唔知自己排位的。不過會停佢某些課外活動,等佢專心考呈分試。

os_ecu 發表於 18-3-2 21:01
第一次呈分真係最緊要,尤其如果係想入啲勁嘅直資。

考好樂器啲級試,學校服務 等等

我地吾會考出面D勁直資了, 只想入返屯門四大, 不過好多人爭呢, 我都驚驚地
我女比賽就無咩, cert吾多, 只有在學校既交通安全隊, 步操銀樂隊, 班長, 風紀, 劍橋英語, 六年級要考到PET, 單簧管三級, 而家要考好個呈分試, 吾會再加課外了

littlelamlam 發表於 18-3-2 21:48
我地吾會考出面D勁直資了, 只想入返屯門四大, 不過好多人爭呢, 我都驚驚地
我女比賽就無咩, cert ...
樂器呢家野,真係唔易,眼見同學仔可以係考到雙樂器(琴8,小提琴6級),真係滴汗。我豬囡只係學到6級琴都唔打算寫出黎,因為好似無咩用,運動又唔叻,一樣無咩特別證書比人睇咁

數弱女仔要小心, 數學得1個PAPER, 5/ 6年班數學相對深D, 一無9字, 就會由考1-20, 跌到去考21-40的, 所以, 數學佔分好大, 數真係操多D. 我囡呢2年考試, 主力操數, 亦有補數, 加補不失, 保持到9X.

29XX86 發表於 18-3-2 22:05
數弱女仔要小心, 數學得1個PAPER, 5/ 6年班數學相對深D, 一無9字, 就會由考1-20, 跌到去考21-40的, 所以,  ...

係呀! 由其是女仔普遍文科強數理弱, 我都同意要操多D數, 真係成也數學敗也數學

熱媽 發表於 18-3-2 22:00
樂器呢家野,真係唔易,眼見同學仔可以係考到雙樂器(琴8,小提琴6級),真係滴汗。我豬囡只係學到6級琴都唔 ...

唉~我女都無咩特别出眾, 唯有要佢keep好個成績做嫁妝啦

我仔黎緊3月的测驗都計入呈分,現在還沒準備…