用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?
樓主: littlelamlam
go

五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-3-5 13:14
點解你唔直接問校長/副校長呢?我哋以前幼稚園,有關升學既野,都係直接問校長主任,老師真係一個個,始終 ...
校長顧住起樓, 副校潛咗水。

IloveJJ 發表於 18-3-5 13:15
對,是真的。但問題係,而家已經過了五年級上學期了,大家都只能著眼呈分吧?
...
當然. 不過如果些是三考. 或者兩測兩考而測驗分又計, 就盡量追番/考好D.

IloveJJ 發表於 18-3-5 13:31
其實我自己就係,任何測考都要求我仔盡力的,即使今個星期要測驗,但唔計名次,我都會要佢盡力的。
不過, ...
呢個態度先正確,凡事都盡力做,唔會抱住下次先勤力啦!人地先知你真正的實力。有些人呈分先操,成績唔錯,就算比佢考到B1中,上到去唔通又等到中四分科/D S E先再操咩!

IloveJJ 發表於 18-3-5 13:16
你係指交表申請中學?
係。   

熱媽 發表於 18-3-5 14:14
呢個態度先正確,凡事都盡力做,唔會抱住下次先勤力啦!人地先知你真正的實力。有些人呈分先操,成績唔錯, ...
但係我哋學校情況係, 有D好頭既同學, 佢係考試特別高分, 因為佢考試先發力(家長先發力), 但人哋唔發力, 都仍然係好叻果種。

不過, 我就同阿女講, 同人唔同命, 你無人哋咁叻, 就要anytime都發力, 咁响人哋唔發力既時候, 就可以趁機追過少少, 用嚟填補人哋發力時拋離你既分數。不過, 全年係咁開住 turbo, 又真係好攰既。

呢個態度先正確,凡事都盡力做,唔會抱住下次先勤力啦!人地先知你真正的實力。有些人呈分先操,成績唔錯, ...
另外, 正常中一二係適應期喎, 到中三先發力, 因為中四要選科。正常學生, 係唔會中一操到中六既, 咁唔係幾好。

little_yolky 發表於 18-3-5 14:30
另外, 正常中一二係適應期喎, 到中三先發力, 因為中四要選科。正常學生, 係唔會中一操到中六既, 咁 ...
中一/二係適應期,但都要盡力考好每場試(不計結果如何)。因我囡就係果種可懶就懶的人,比得佢一次懶(成績雖不跌太多),佢下次就會更懶,要我鬧先會用心温書,我唔想成日鬧,所以要求佢每次都盡力,成積反而是其次。

gigayan 發表於 18-3-5 12:06
我都係住你個區, 你心水都係我心水, 不過見到今年自行56x人考, 但只有38個位後, 就有少少卻步........以你 ...

我都知最穩陣係頭五, 不過今屆D同學好多都好叻, 我又吾太谷爆佢比佢太大壓力, 所以都係叫佢盡力而為啦! 其實只要佢小心D可以再好些, 但就要睇佢到時狀態了

熱媽 發表於 18-3-5 14:48
中一/二係適應期,但都要盡力考好每場試(不計結果如何)。因我囡就係果種可懶就懶的人,比得佢一次懶(成績雖 ...

呀哥就係呢種人, 平日hea爆懶懶閒, 考試又ok吹佢吾漲, 但我好吾like佢呢種態度囉! 呀妹就好認真, 係全年都吾會欠功課果種, 仲自己抄notes, 所以相比之下呀妹發揮得好好多

完全認同呀! 呀哥就正正係呢種人激到我死! 中二但平時堂課吾做, 功課欠交, 要知道中學吾同小學, 中學平時分計4成, 結果考試好都無用, 由精英班跌到落差班, 都吾明兩個一樣咁教, 性格差咁遠

little_yolky 發表於 18-3-5 12:10
因為:
1. 我唔知按現在出力方法是否已能達目標, 不知是要維持定加強, 完全無指標。我要有資料才可以modifi ...

自行interview時已考左呈一, 二, 教育局會夠晒時間比中學個次第, 而中學會用呢D排名來揀學生既, 所以呈一二係最關鍵, 至於呈三就用來拉穏banding, 所以都吾可以太放鬆

IloveJJ 發表於 18-3-5 12:01
其實你女成績好,點解要揀區內中學?

如果呀囡係頭5, 我都可能會考慮下出面直資

littlelamlam 發表於 18-3-5 14:58
完全認同呀! 呀哥就正正係呢種人激到我死! 中二但平時堂課吾做, 功課欠交, 要知道中學吾同小學, 中學平時 ...
讀精英班或普通班,一次半次失手我也絕對不介意,但最緊要係學習態度。佢地成績係好(天份高)但如因平時態度而拖低成績,無論父母或老師都會替佢感不值/可惜。

littlelamlam 發表於 18-3-5 15:03
自行interview時已考左呈一, 二, 教育局會夠晒時間比中學個次第, 而中學會用呢D排名來揀學生既, 所以呈一 ...
教育局三月初至俾模擬次第資料學校, 但有D學校三月初已經面試了, 所以screen既時候只係睇校內成績表。所以點解有部份學校要睇P4-P6成績表。點解差一個學期都唔俾埋家長。

littlelamlam 發表於 18-3-5 14:58
完全認同呀! 呀哥就正正係呢種人激到我死! 中二但平時堂課吾做, 功課欠交, 要知道中學吾同小學, 中學平時 ...

有D小朋友天生就係咁, 遊戲人間, 無辦法的, 我家阿妹都係咁。但佢有興趣果D就會做得好好, 好投入, 不過佢興趣唔係讀書啫。

littlelamlam 發表於 18-3-5 14:51
我都知最穩陣係頭五, 不過今屆D同學好多都好叻, 我又吾太谷爆佢比佢太大壓力, 所以都係叫佢盡力而為啦! 其 ...
盡力而為, 加油!

gigayan 發表於 18-3-5 15:39
盡力而為, 加油!

謝謝大家咁話
‹ 上一主題|下一主題