用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 上面試班真係有用?
go

上面試班真係有用? [複製鏈接]

6    0    0    0

john129 發表於 18-3-2 12:49
上過面試班真係大多數會有OFFER?

我家兩位小孩,也曾報讀同一間面試班、也是相同老師,不同在於是一男一女。

最終,大女沒有透過面試班而考獲那最心儀的兩所女私校。

而細佬卻透過相同的面試班考獲兩間心儀的直資男校。

結論係:

真的無人知道、或者無人可以肯定上面試班有沒有用!因為實在有太多其他因素影響著孩子有沒有offer

個人覺得有些事情並非我們能控制的:如面試時間、面試撞期、小孩生病、小孩心情、小孩狀況、小孩吸收、領會、表達、融匯貫通等等之能力。

但是我卻是可以控制自己做到幾多的:如身教、由細至大輸入的價值觀、與人之間相處之道、基本學術、禮貌、如經濟及時間許可下,提供埋面試班,只是盡我所能的,而不是拋個波比面試班,自己什麼也不用做,其實家長往往也要自己跟進的。我只是盡力做好我作為父母個部分,其餘的,就看孩子的造化了!

john129 發表於 18-3-2 12:49
上過面試班真係大多數會有OFFER?

好睇那一間, 我上太子果間, 都幾間offer。 我識的上這間, 大部份都有offer, 亦可能同家長自己都有心去栽培小朋友有關, 同面試班只係有少少關係。
當然, 面試班亦都不是一定要上才有offer。
如果是第一位小朋友, 家長又未有面試經驗, 睇下博吾博下。

LittleButter 發表於 18-3-2 15:10
我家兩位小孩,也曾報讀同一間面試班、也是相同老師,不同在於是一男一女。
最終,大女沒有透過面試班而考 ...

吾太明? 兩個小朋友有上, 還是大女冇上, 细佬有上 ?

assado 發表於 18-3-4 12:36
吾太明? 兩個小朋友有上, 還是大女冇上, 细佬有上 ?

兩個都有上,可惜家姐「沒有」因為上了面試班,也未能成功考獲兩所心儀的女私校。
但是細佬就可以考到兩所心儀的直資男校。

回覆樓主

第一個無offer, 第二個都照上,點解唔試其他?

個人就唔會上,上小都只是一個過程,我寧願眼光放遠d, 陪養她的中英能力及德育。

星星的後裔 發表於 18-3-4 15:34

個人就唔會上,上小都只是一個過程,我寧願眼光放遠d, 陪養 ...

事後會係, 但K2時, 點會去博, 如果机會是大些, 都會上吓課。

星星的後裔 發表於 18-3-4 15:34

個人就唔會上,上小都只是一個過程,我寧願眼光放遠d, 陪養 ...

雖然第一個(家姐)沒有考獲那兩所心儀的女私小,不過,她最終叩門入了女津小。而且,因著兩位小朋友完全不同性格、不同特質、也就讀不同幼稚園,同埋細佬完全無曬自行分,必須要靠自己,所以細佬我們仍然想他上面試班。果然,細佬卻是得著截然不同的結果。
我只是想說:不同人,真的有不同的效果,就算是同一家庭長大、似乎是相同背景出身也好,結果也可以是截然不同,因為每個小朋友也是獨特的嘛!

LittleButter 發表於 18-3-4 16:47
雖然第一個(家姐)沒有考獲那兩所心儀的女私小,不過,她最終叩門入了女津小。而且,因著兩位小朋友完全不 ...

回覆樓主

對我們來說, 是有用的!
至少大人小孩明白何謂interview, 加上父母從旁支持, 小朋友沒有任何cert, 又沒有上興趣班, 最終得到直資offer

回覆樓主:

Del....

回覆樓主:

上面試班, 實際成效真係吾知, 上了一定機會大小小, 起碼有練習過, 小朋友考小一机會得一次, 睇博吾博吓。

如果父母係好有心機自己教, 可以唔上, 但如果父母都比較忙, 或者對小一面試冇咩idea, 都建議上下面試班, 或者mock exam, 因為經驗是累積的, train多D絶對會好D, 但父母當然要跟進, 面試班material 好夠, 有學術, 有故事, 有禮貌, 父母慳番資料搜集既時間

當然都有部份小學既面試問題係面試班捉唔到路既, 個D就靠自己啦

如果金錢同時間都OK的話, 讀吓無妨. 有D面試班老師好有心機咁指出小朋友有待改進嘅地方, 如果加上家長好努力跟進, 相信小朋友面試時都會有唔錯嘅表現.

回覆 john129 的帖子

I don't think so.

上了,錢俾了,人點都會有D釋懷,釋懷也是作用。

回覆樓主:

如果上面試班目的單純為入直私,咁真係唔會有保證。但為訓練一個小朋友組織力同表達,應該點都有啲正面影響,小朋友吸收幾多睇個人,我估好少會被教到有負面影響吧。

利申,我冇幫小朋友報面試班,但都有offer, 亦有waiting 同reject

回覆樓主:

面試班只是輔助作用, 提㸃家長要注意小朋友的地方(在每堂課後): 大致作用佔 1/4。
家長教導生活常識, 小朋友禮貌(最重要), 自理能力, 合群 1/4。
小朋友中英數能力 1/2。
如考英小, 小朋友英語能力要稍為高。

我有上面試班, 大部份校都入到2nd/3rd in, 幾間offer, 幾間waiting, 1 間reject (第一間面試學校)

其他: 學校面試安排, 禮堂超長, 人多等待時間, 都影響小朋友面試表現。

回覆樓主

面試班質素參次,小朋友性格又個個不同,所以面試班對每個小朋友的效果不同。面試班只是輔助,令小朋友知道什麼是面試,有少少心理準備。當初選擇報讀面試班,因為覺得考小一只有一次機會,希望能做到最好。報了面試班,如果最後0 offer, 大人同小朋友已努力,只能嘆句無耐,心裏會好過些。但是如果無讀面試班,最後0 offer, 我地一定會好後悔無報面試班,心(emoji)應該好難受。

不過記住面試班只是輔助性質,培養小朋友自己閲讀興趣才是最好的方法。

‹ 上一主題|下一主題