用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無沙田/火炭區既家長比d意見揀N班呀? ...
go

請問有無沙田/火炭區既家長比d意見揀N班呀?

我住銀禧既,聽身邊好多既朋友話救世軍好,所以報左救世軍乙明同禾輋。(好開心叫做排30幾)但係太太又想揀樓下間私校,銀禧心怡天地/駿景園樂基 ,但博士山(香港)國際幼稚園 太貴唔考慮)。但之後一諗到私校之後就無學券,負擔好大。所以我諗住首選救世軍先。另外穗禾苑都仲有間孫方中有N班。最平係佢,仲有full day~~~

想請問大家既意見。邊一間會係大家既首選,邊間係second揸手好d?

我係好多野諗唔通既新手爸爸。

補充多少少先,太太都係培基小學既舊生,已經知道將來可以加到分幫到囡囡,但係好想90%以上入得返培基小學讀,係我地既心願黎既。

所以揀幼稚園好矛盾呀。又唔想迫得佢太緊,但又擔心讀唔到書。

回覆樓主:

孫方中最平,全英普。強烈建議最好去校舍睇睇+

另,樂基也不錯,開心、語文好。

救世軍,自理強,愛心教學。

如大抽獎,上列任何一間也没所謂。

培基小學,好像位不多,20分可能要抽。

^0^

回覆 哈哈寶寶 的帖子

多謝你的意見丫,我諗緊要唔要去神托會重申洗禮,我地本身都信基督教。但經聖公會洗禮,但諗緊點攞埋5分宗教分。

回覆樓主:

真心分享,自己經歷。

有心栽花花不香,無心插柳柳成蔭。

順其自然,小朋友最後可行到的路,便是最好的!

隨心!  祝好運!

回覆樓主:

樂基好多人爭,考到先講,唔係大B,超大B,都係陪跑。 培基,舊生仔女都唔保證入到。 所以,幼稚園同小學係兩件事。 如果Target 直私小學,私幼會好d. 另外,Joyful 一年五萬幾蚊學費,一d都唔平。 樂基今年都好似四萬八。 培基係津校,係派位,同幼稚園好似無咩關係,讀私幼,英文好d,將來叩門有d用。

回覆 piglover 的帖子

好的,多謝你既意見先。

穗禾苑孫方中好似唔係英普?大圍個間先係,我俾左穗禾苑孫方中半日班留位費(因當時第一間有OFFER),但會放棄讀了,而且放學無校車

回覆 victoriababy 的帖子

原來唔係英普架?咁要重新考慮一下。

akitosing 發表於 18-3-5 12:24
回覆 victoriababy 的帖子

原來唔係英普架?咁要重新考慮一下。

你咁介意幼稚園是否英普教學,其實學券幼已經唔係你杯茶。 始終,津幼嘅英普環境無可能同私幼比。 始終要比學費,如果唔注重語言教育,點會有人願意比錢讀。 講學術,私幼一定好過津幼。 針無兩頭利,你自己衡量一下啦!

回覆 piglover 的帖子

多謝你既意見先。

回覆樓主:

學券幼通常一星期一堂英文(仲要唔知有無net教),私幼一星期5堂英文(仲有net教)。 如果你想要好嘅語言環境,錢一定唔慳得。

akitosing 發表於 18-3-2 14:34
回覆 哈哈寶寶 的帖子

多謝你的意見丫,我諗緊要唔要去神托會重申洗禮,我地本身都信基督教。但經聖公會洗 ...

聖公會洗禮是有宗教分的。

秋啪頭 發表於 18-3-6 23:08
聖公會洗禮是有宗教分的。

要問番果間小學計唔計,要同一宗教團體。

piglover 發表於 18-3-7 09:15
要問番果間小學計唔計,要同一宗教團體。

問過,所以我先敢答。

回覆 秋啪頭 的帖子

多謝晒你地既回覆丫!