用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS vs CKY
樓主: nicolelaiyy
go

IS vs CKY  

Jane1983 發表於 18-3-4 00:00
我都係咁打算,不過每年都有朋友/同學家長送仔女寄宿,部份原因係容易d入一流大學。

小朋友成長係需要有 ...

有時d人會說小朋友有自己條路要行,不捨也要放手。我不太認同。

lui 發表於 18-3-4 01:00

有時d人會說小朋友有自己條路要行,不捨也要放手。我不太認同。

我女友輩小三開始就陸續有小朋友去英國,部份爸爸自己都係細細個寄宿,佢覺得對自己character building各樣都好好,有家長就笑言皇室都係咁,負担得起呢個梗係最好……

nicolelaiyy 發表於 18-3-2 15:00
很多謝你們的分享。離開了職場很久,作為全職媽媽想了解下職場對中文的需求程度,有朋友說現今中國崛起, ...

老實講,中文現在是需求高了,但我個人覺得只需識看識講識簡單書寫溝通倒便足夠,要講中文好,大陸大把人中文好,我會培養自己小朋友有中文底之餘又有外國優勢,英文依然需要最好,咁個market 先闊。我係你會揀中文強啲嘅IS 讀。另補下中文就ok. 我有朋友的仔在cky讀到三年級後轉了去IS, 佢話cky好谷,好多功課project家長要落手落腳幫手執,但轉去IS後小朋友所有野自動波,佢舒服好多喎。

GillianChung 發表於 18-3-4 10:35

老實講,中文現在是需求高了,但我個人覺得只需識看識 ...

唔該哂你們的分享,很藉得參考。可惜所有很好中文的 IS, 都離我家很遠。我都覺得中文只要識簡單書寫,流利溝通已足夠,我擔心的是女兒連這種 standard 也達不到,不過聽了衆多 JM說 CKY 這麼多功課,我也開始hesitate了

Jane1983 發表於 18-3-4 09:47
我女友輩小三開始就陸續有小朋友去英國,部份爸爸自己都係細細個寄宿,佢覺得對自己character building各 ...

咁父母帶孩子,character building 的責任,是否就完全外判給學校?

我覺得 character building 要家校合作,家長一年見幾次,好難參與。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

nicolelaiyy 發表於 18-3-4 10:47
唔該哂你們的分享,很藉得參考。可惜所有很好中文的 IS, 都離我家很遠。我都覺得中文只要識簡單書寫,流利 ...

因為CKY是用非本地課程的本地學校,敎育理念最重要。

我見幾個1S由細讀大的香港學生,中文最少也1B Chi B HL。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我女友輩小三開始就陸續有小朋友去英國,部份爸爸自己都係細細個寄宿,佢覺得對自己character building各 ...

皇室個咋,好似character都麻麻地,看prince Charles,現在Katie都決定自己帶孩子。

Jane1983    發表於 18-3-4 18:44

香港好多人比  "負擔得起"  四個字牽著走。

Jane1983    發表於 18-3-4 18:41
Jane1983    發表於 18-3-4 17:52

讀英式學校,中文就應盡早妥協,有得便有失,是現實、不是壞事。

964000 發表於 18-3-4 12:41
皇室個咋,好似character都麻麻地,看prince Charles,現在Katie都決定自己帶孩子。
...

Prince Charles 所讀那間學校並不是名校,當年佢老豆迫佢讀一間平民學校最後佢憎到上心口。有興趣可以睇下最近netflex個套英女皇。

呢個例子比較特殊性。

HKTiger-Mom 發表於 18-3-4 15:58
讀英式學校,中文就應盡早妥協,有得便有失,是現實、不是壞事。

容許我在此發表一個我多年觀察。本人認為中文好緊要,但讀本地學校,中文在未來沒有你想像中那麼大優勢。

第一個原因是,國際學校學生在中文生字上,係比本地學校差。但本地學校學生對普通話音標基本功大多比本地學校好。本人有朋友兩個女兒,一個是國際,一個是本地名校。本地學校生字係多,但佢話發音比國際學校差。

第二,國際學校學生由於拼音底比較好,在電腦幫助下,大多能利用拼音作文。呢一樣已經足夠小朋友在未來商業社會用,本地學校可能會操你多一點筆順,但如果你只求識打,識聽,識睇。中文係學習過程中其實有好多野唔洗學。

第三,係香港學繁體有問題,就係買唔到書(書局大多只賣如何成為炒樓王多),台灣讀本對廣東文化概我地其實怪怪的。而如果有恆心,我會叫大家多讀古文,而不是幾米圖書。本地學生家陣古文讀得少,優勢其實唔明顯,作文得個長,但言而無墨多。

如果大家認為學好中文方便小朋友番大陸搵食,我可以話你知,本地學校所學那套中文係完全唔夾。

好多家長經常都犯一個問題,就係又擔心英文,又擔心中文。

細個bb怕佢英文差,自己英文唔得都要講英文。
之後就擔心中文差,俾佢讀本地學校。

整件事很簡單,最後變得複雜。

從效率看,半桶水英文教小朋友,小朋友學得一半,得番四份一。之後又教中文,最後中英夾雜,兩個都學唔好。

把英文交俾英文老師,如果真心想英文好,都係請個私人外語老師比較好,幼稚園時間投資幾年,一生授用,自己同小朋友講番中文係最好。

無錢,咪去識外國朋友。

EconFather 發表於 18-3-4 16:46

呢個就係我驚兩頭唔到岸的原因。

香港人在內地揾到食,斷估唔係因為普通話中文書寫强勁。

EconFather 發表於 18-3-4 16:29
容許我在此發表一個我多年觀察。本人認為中文好緊要,但讀本地學校,中文在未來沒有你想像中那麼大優勢。
...

中文當然重要,但如果本身讀緊國際學校,卻用本地學校的中文評估方式去衡量小朋友嘅中文水平,我覺得確實有點不恰當。中文怎樣才算夠用?可能很難一概而論吧。很同意國際學校的學生有拼音優勢,但認為在書寫認字方面,確實與傳統學校有距離。
繁體字與簡體字的普遍性,這可能偏向是政治問題,不在此作太多討論了。

EconFather 發表於 18-3-4 16:46

兩頭唔到岸,真的有少少這樣的趨勢...

HKTiger-Mom 發表於 18-3-4 18:03
中文當然重要,但如果本身讀緊國際學校同時又用本地學校的中文評估方式去衡量小朋友的中文水平,確實有點不 ...

小朋友利用拼音係電腦作文,比我自己用「速成」打中文更快,我手打我心,我發現呢個優勢識利用,會省好多功夫。

對國際學校學生最難係意會,例如成語,所以家長要多學成語同4字詞。

shadeslayer 發表於 18-3-4 17:41
呢個就係我驚兩頭唔到岸的原因。

香港人在內地揾到食,斷估唔係因為普通話中文書寫强勁。
如果精英對精英,國內中英水平都比香港高。
香港人係內地公司係今天一個優勢係對國際事務比內地熟,例如會計,法律。但呢個優勢,我相信係大部分小朋友畢業那天消失。

我一直批評香港教育制度太過落後,畢業後最好的工作只有公務員。

shadeslayer 發表於 18-3-4 12:30
因為CKY是用非本地課程的本地學校,敎育理念最重要。

我見幾個1S由細讀大的香港學生,中文最少也1B Chi B ...
樓主及很多唔知如何選IS和LS的家長:我知很多在IS的學生大约可到達IB Chi B level, 你們收貨嗎?覺得夠嗎?
這是客觀標準,唔好不断聽唔個案,越聽越亂!

del.

EconFather 發表於 18-3-4 18:36
如果精英對精英,國內中英水平都比香港高。
香港人係內地公司係今天一個優勢係對國際事務比內地熟,例如會 ...

國內精英可能係千中選一,香港精英可能係百中選一,層次不同。

我又比較樂觀,始終合約精神,法律精神,生活基礎,自由西方價值觀,唔同起樓比幾億元幾年便可,係文化的轉變。

中國人對西方文化認同,也未一面倒。