用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS vs CKY
樓主: nicolelaiyy
go

IS vs CKY  

EconFather 發表於 18-3-3 15:12
我本人不是用家,但有朋友是用家。事實上,小一小二左右係好開心,但當去到小三左右,現實降臨,要平衡本地 ...
我的孩子已在CKY高中,所以現在小學情況並不把握,但當時情況係小學五年都非常開心。CKY也是一條龍12年煲老火湯。

lui 發表於 18-3-3 17:31
説cky 教學與IS無異,不同意。劉校長以前一直在佐敦循道小學教。學校內除左英文系外国人/ABC/,其他老師是 ...
以我十多年和老師的接觸,中小學老師係來自全世界,包括香港和國內的,最少有鬼佬/鬼婆教IT、Drama和PE。

freespeech 發表於 18-3-3 19:40
朋友女兒cky 高小,那些project 是經家長從旁大力幫助而成,水平當然高,但你自已想想是否相信這是真的近似 ...
Projects都係在學校由學生自行完成。我作為家長,唔單止無幫過,簡直見都無見過d projects。

kyliema2006 發表於 18-3-7 09:37
根據CKY學校網站IGCSE成績,A*-C佔96%。不達C的學生,我見過有在校重讀10年級的。

至於考完IGCSE升IB人驟 ...
其實由Y2開始,一直有學生離開,一直到Y11都有,所以你會見到招插班生啟示。據我所了解,原因同其他學校大同小異,出國讀書為主,也有轉校。考完IGCSE離開的人就更多了,除出外讀書,有在香港轉去讀A-Level、也有轉其他學校讀IB。連讀完Y11只差一年畢業的都有人離開。

EconFather 發表於 18-3-7 23:13
本人不太了解ESF, 但我知CKY成績比較差係唔可以考IB,只可考IB cert。我地唔好討論其他野,單係呢一個問題 ...
利申:本人是CKY家長。
CKY是有留班的,但是否有留多兩年就會被趕出校,我唔清楚。
一直到Y10,個個同學都可以考IGCSE。
留校的,IGCSE有3B3C以上成績可以讀IB Diploma,至於什麼成績要讀IB Certificate,我唔清楚。
點解最少要3B3C?因為有B以上的成績才可以讀HL科目,拿C的科目只能讀SL。
IGCSE拿C應該不難,因為可以讀core(課程比extended少d,但成績最高只能拿C)。
總括來說,CKY無篩走學生,只有學生篩走CKY😁

adrio    發表於 18-7-20 12:45

本人想問一問CKY這間學校的校風好嗎?
功課考試和測驗多嗎?
如果小朋友由香港的local school轉入cky會否有適應上的困難?
能否融入得到cky的小朋友呢??

回覆樓主

請問樓主如何準備小朋友由IS 入CKY? I am thinking whether to let my kid study in IS kindergarten, then try local primary. CKY is one of the top targets. Please enlighten me :) thanks!

pc228 發表於 18-5-4 09:01
請問樓主如何準備小朋友由IS 入CKY? I am thinking whether to let my kid study in IS kindergarten, then ...

最緊要培養中英文閱讀能力,流暢中英文説話能力,有禮貌和有合作精神

我係CKY 家長, 細仔正是小三, 功課量比LS肯定係少好多, 但如果要同IS比係可以話多既, 我見朋友個仔讀IS係無功課帶返屋企.
我仔一日大約三樣功課, 中文工作紙, 英文工作紙, 加份數學習作, 我仔做功課算係好爽快,  基本上d功課唔駛一個鐘一定完成到. 係星期五有份中文週記比較需時, 因為我仔成日諗唔到寫咩.
小三有份英文project, 我真係見都未見過, 但佢話係學校已經完成左.

我女係CKY高小,  佢做功課係極慢既, 加上佢又極多課外活動, 所以就算一日兩三樣功課, 對佢來講都係唔夠時間做, 不過好在有情講,  可以同老師申請遲一兩日先交功課. 呢樣野LS就未必得.

答返樓主問題, 我自己會揀唔轉走. 孩子在原校學習進度理想,我覺得無必要轉變.
中文就靠外補, 另加日常生活多用中文應該都足夠.

四隻貓 發表於 18-5-8 15:32
答返樓主問題, 我自己會揀唔轉走. 孩子在原校學習進度理想,我覺得無必要轉變.
中文就靠外補, 另加日常生活 ...

多謝你的建議。我pm了你,謝謝!

nicolelaiyy 發表於 18-5-10 12:55
多謝你的建議。我pm了你,謝謝!

Just wondering if you have finally chosen CKY over IS?

回覆 robocorn 的帖子

Hi, I want know as well