用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS vs CKY
樓主: nicolelaiyy
go

IS vs CKY  

kyliema2006 發表於 18-3-7 12:37
點解我聽到有些ESF 學生要考一個甚麼IB Certificate or ESF Certificate,還是我理解有誤呢?
...

在香港讀完GCSE/IB MYP, 之後唔上IBDP (唔一定讀唔上),我理解有 BTEC (eg ESF), 有IB certifcate (eg CKY), 有 IB career program (較新,RC有),亦可選留港讀A level. 我孩子同學目標入design  school, 睇 portfolio 重要過IB 成績,修IB certificate 可讀少於6科,可多花時間做portfolio; IB 必修兩個語文,又TOK and EE, 數理強的學生可能考A level 更發揮得好。每人情況不同,最重要知道自己有什麼選擇

ESF IB certificate 和 BTEC 的人數好少,而 BTEC 不是間間有,而是集中在某兩三間,而即使全部集中入,都不會相差 4 成人數啦。

poonseelai 發表於 18-3-7 13:17
在香港讀完GCSE/IB MYP, 之後唔上IBDP (唔一定讀唔上),我理解有 BTEC (eg ESF), 有IB certifcate (eg CKY ...

ESF 讀 IB certificate & IB career program 其實人數好少,RC 做試點開 IB career program ,我估人數比 BTEC 更少。呢 d program 一直在 ESF 係 "alternative choice" ,而非篩選,我識有成績好的學生,唔入 IBDP 去咗 BTEC ,再去英國讀 design ,今年畢業。
ESF 的 mission 非精英制,不可以因為成績要學生走,所以 Year 12 IBDP 人數唔會少 Year 11 人數好多,除了申請入 ESF 要 interview ,再讀上去唔會點篩人,所以,年年有人 IB 45 分 ,亦有人得 30 - 32 分。
現實點看,要好似其他學校咁篩走 30+% ,實行上亦好難,因為 ESF 學校多,如果間間篩走 30+%,加埋人數好多,對學生影響好大,ESF 始終學費平,唔係個個負擔到其他出路。
其實大家客觀一點分析,唔好乜都 "ESF 乜乜乜" 啦。

kyliema2006 發表於 18-3-7 12:37
點解我聽到有些ESF 學生要考一個甚麼IB Certificate or ESF Certificate,還是我理解有誤呢?
...

之前有個帖子,esf 學生可以去考btec

nintendo 發表於 18-3-7 13:51
ESF 讀 IB certificate & IB career program 其實人數好少,RC 做試點開 IB career program ,我估人數比  ...

請問你所指的其他學校篩走30%+ 是那間學校?

ESF 讀 IB certificate & IB career program 其實人數好少,RC 做試點開 IB career program ,我估人數比  ...

你指的學校篩選應該不是cky 吧?
因為從以下資料來看,學生是自己選擇出國或轉校:
95 students (69%) obtained at least 6 As in igcse.
% of A* to A = 71%

I have a case. My father in law’s friend‘ son was in South Island. When he was 15, around first year of IGCSE, the parents received an email from school in the beginning of the year that his son cannot take IB but Btec. I checked the time it was sept 2014. He asked what he can do as he was never told the result of his son was that underperformed.

I once asked the teacher of my gal’s school (esf) not South Island. That says they won’t filter the students. It’s their own choice of course teacher might advise too

woyj 發表於 18-3-7 14:00

About 10% of ESF students go for btec

kyliema2006 發表於 18-3-7 11:59
我覺得離校高峰期係
Y5升Y6 (CKY小學畢業)
Y6升Y7 (與LS 接軌)

Yes I knew a boy in my girl’s years.自行入了喇沙

lui 發表於 18-3-7 14:42
About 10% of ESF students go for btec

thanks for the info.
我也了解大多ESF 學生讀ib

好認同Pooseelai 所說,最重要是知道有甚麼選擇,門檻。

woyj 發表於 18-3-7 14:38
你指的學校篩選應該不是cky 吧?
因為從以下資料來看,學生是自己選擇出國或轉校:
95 students (69%) obta ...

可能CKY難refill走左既學生,但其他IS走左學生會有localschool學生refill

lui 發表於 18-3-7 14:49
可能CKY難refill走左既學生,但其他IS走左學生會有localschool學生refill

可能你誤會了。
我想指出的是cky students 考完igcse 後離開的,绝大多數是達標,附合3b3c 要求,並不是學校篩走

95 人igcse 有6個或以上 A,ibdp  得64 人考。推斷不會所有留低考ibdp 的 64人也有6+ A, 總有其他考B或c的學生。 真是頗多好成績的學生選擇出國

woyj 發表於 18-3-7 14:15

請問你所指的其他學校篩走30%+ 是那間學校?

唔係我話,前面人地講。

woyj 發表於 18-3-7 14:00

學校網頁有晒資料,好公開。
ESF 有 BTEC 不可能是秘密。
我仔女大把成績麻麻的也上到 IB ,亦有成績唔錯的去 BTEC。
其實原本是討論 CKY,唔明點解拉 ESF 落水。

nintendo 發表於 18-3-7 16:10
唔係我話,前面人地講。

前面有人不了解情況,中學家長已經說明情況,而且學校公開數據也支持這個說法

nintendo 發表於 18-3-7 16:15
學校網頁有晒資料,好公開。
ESF 有 BTEC 不可能是秘密。
我仔女大把成績麻麻的也上到 IB ,亦有成績唔錯 ...

我睇法係最重要學生自己找到適合自己的學制,清楚其認受性。無論那個學制也有其可取之處

woyj 發表於 18-3-7 14:53

可能你誤會了。

我不是、說cky 曬走學生。我只是說學生離開去外國什麼的,再難有其他學校學生插班。所以人数難補充。其他IS則因有其localschool学生報所以人數可補。ESF island school 早幾年也是10%離校卒,他們有新生refill。近年因搬校舍個RatE再高d另計

lui 發表於 18-3-7 16:21
我不是、說cky 曬走學生。我只是說學生離開去外國什麼的,再難有其他學校學生插班。所以人数難補充。其他I ...

明白。希望你不要誤會,我不是說你話篩走。
其實近年cky 也有貼出收外來生。不過我不知道實際情況

woyj 發表於 18-3-7 16:21
我睇法係最重要學生自己找到適合自己的學制,清楚其認受性。無論那個學制也有其可取之處

自己找到自己喜歡的學校就 ok 啦。你追下 post 啦。
一直討論 CKY ,但係有 CKY 家長拿 ESF 講。
有冇人話我知,點解討論 CKY ,要拿 ESF 一齊講?

nintendo 發表於 18-3-7 16:39
自己找到自己喜歡的學校就 ok 啦。你追下 post 啦。
一直討論 CKY ,但係有 CKY 家長拿 ESF 講。
有冇人話 ...

1. 不是我提
2. 以我理解,網友應是問esf有冇ib certificate 讀。
其實多個學制揀也有好處