用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS vs CKY
樓主: nicolelaiyy
go

IS vs CKY   [複製鏈接]

EconFather 發表於 18-3-4 16:16
Prince Charles 所讀那間學校並不是名校,當年佢老豆迫佢讀一間平民學校最後佢憎到上心口。有興趣可以睇下 ...

我覺得他太缺乏毋愛,唔関學校事

Dear-Valerie 發表於 18-3-4 18:42
我要求係外國課程, 教學, 全科外籍老師, 較高程度中文及繁體. 如果LS提供到, 我唔介意讀, haha...
所以想以 ...

讀ls就係接受西方教育原則,但又要多中國人因為family value,咁你 family value 係乜?

依家香港人好矛盾。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

del.

回覆樓主

小朋友未出世已經決定俾佢讀IS,我buy嘅就係佢嗰套學習模式同埋多元文化,以致成個成長環境以及character building,一開始我哋都好希望可以同時有好嘅中文學習環境,慢慢就發現好難兩者兼得,於是明白到唯有放棄喺學校裏面有非常足夠嘅中文學習,咁樣可以更容易選擇到合心水同真正嘅國際學校,中文自己校外諗下辦法搞掂,就算真係搞唔掂都冇辦法,唔會為咗要中文非常好而放棄其他方面嘅追求,反正中文好嘅人喺大中華有大把

del.

Dear-Valerie 發表於 18-3-4 19:31
回覆 抺茶雪糕 的帖子

我對中文要求唔高, 但唔可以好似我d鬼妹同學讀完GCSE外語都唔算真正識睇/講 ...

如果要求唔係太高,自己外補已經足夠,除非個小朋友真係好唔鍾意中文

del.

Dear-Valerie 發表於 18-3-4 19:38
回覆 抺茶雪糕 的帖子

我兩個親戚的小朋友讀比較少中文的IS, Y1-2已經對中文冇興趣 ...

我識幾個例子其中有小學同中學讀esf,自己外補中文,入大學前中文已幾好(讀寫完全冇問題,睇晒金庸所有小說,應該都唔錯吧),不過每人性格唔同,好難一概而論,可能睇埋家庭情況,好似有啲小朋友讀左IS,父母唔知係就小朋友定係覺得唔使再用中文,日常生活只同佢講英文,尼d肯定唔會點識中文

shadeslayer 發表於 18-3-4 19:07
國內精英可能係千中選一,香港精英可能係百中選一,層次不同。

我又比較樂觀,始終合約精神,法律精神, ...

香港法律精神等不變,變的只係佢地熟左,可以自己做。即之前會請個香港人做香港會計,未來會搵個大陸人,但坐係香港做。呢個大陸人,其實即係新移民。

抺茶雪糕 發表於 18-3-4 19:25
小朋友未出世已經決定俾佢讀IS,我buy嘅就係佢嗰套學習模式同埋多元文化,以致成個成長環境以及character bui ...

我的想法與你完全一樣,LS 的工作紙默書測驗等教法令不少小朋友對中文失去興趣,BCA就不用提,小朋友九月會讀 FIS,暫時想法是英文法文靠學校,中文全部在外面學。

Dear-Valerie 發表於 18-3-4 19:21
回覆 shadeslayer 的帖子

所有事情唔係either 100 or 0. 唔係讀IS就要媚外排中, 追求極致不如嫁西人生混血 ...

又唔好講到咁遠。我無講要 100 or 0。

中國教育千百年歴史,西方教育有千百年歴史,因為想要中西合璧,不一定要找中西合璧的學校。中西合璧的學校可能得十幾年經驗。

想要中西合璧,讀正統西方教育,家裏全是中文,也有中西合璧之效。或者讀正統香港教育,家裏多點接觸英文外國文化,也有中西合璧之效。

揾間不中不西的學校,佢地都係實驗緊,就要有兩頭唔到岸的心理準備。孩子的成長得一次,我唔博。

Dear-Valerie 發表於 18-3-4 19:38
回覆 抺茶雪糕 的帖子

我兩個親戚的小朋友讀比較少中文的IS, Y1-2已經對中文冇興趣 ...

其實讀local school,也不觉覺得對中文很大興趣

國際學校學生中文差,原因並不是學校本身,大部分係家長本身。我簡單問一個問題,點解係外國,好多人副修法文或德文,會無問題?點解係馬來西亞,佢地又識英文,又識馬拉文?學習第二種語文和學校本身沒有太大直接關係,有合適語境先係最關鍵。

而樓主問題係,希望轉至本地學校,原因是中文,呢一個「等價交換」是並不化算。為什麼?

中文在家中利用「家教」會比較容易做到,啟發性思考在家中「家教」卻比較困難,在經濟學上,家長自教中文,成本比較低,有比較優勢。

所以我會問,如果只係中文,這一筆交易是不化算的,原因是可以利用外補及家教達至同樣效果。如果有其他原因,另作別論。

M記有招財福堡,KFC有巴辣香雞翼,各有各好。因為一定要食KFC雞而逼小朋友食KFC個飽,其實係無必要。你可以叫外賣,或者食完個雞,行過去食招財福堡。

條條大路通羅馬,樓主有樓主選擇。如果真心喜歡CKY,是可以去的。但只因中文,代價好似太大。

964000 發表於 18-3-4 20:03

非常同意

抺茶雪糕 發表於 18-3-4 19:43
我識幾個例子其中有小學同中學讀esf,自己外補中文,入大學前中文已幾好(讀寫完全冇問題,睇晒金庸所有小 ...

請問你知道他是怎樣學中文的?程度咁高

964000 發表於 18-3-4 20:03

大把本地學校學生十A到最後俾番晒老師,你問佢地有幾多個講得出中國朝代次序,律詩同絕詩係咩?

nicolelaiyy 發表於 18-3-4 20:23
請問你知道他是怎樣學中文的?程度咁高

請咗個好嘅中文補習老師,當然我覺得更重要係家庭氣氛,父母親都係熱愛中國文化嘅人(家中見到有字畫,墨寶,用嘅傢俬係古色古香原木餐枱等等)亦都唔會因為小朋友讀國際學校就日常生活都用英文溝通

EconFather 發表於 18-3-4 20:24
大把本地學校學生十A到最後俾番晒老師,你問佢地有幾多個講得出中國朝代次序,律詩同絕詩係咩?

我當年會考中文都係A,其實完全唔覺得自己中文好

del.

抺茶雪糕 發表於 18-3-4 20:32
請咗個好嘅中文補習老師,當然我覺得更重要係家庭氣氛,父母親都係熱愛中國文化嘅人(家中見到有字畫,墨 ...

嘩,正!
我自己希望一年同到小朋友去一個中國古城,而唔係去日本shopping。

多去古城,少D Shopping。
‹ 上一主題|下一主題