用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS vs CKY
樓主: nicolelaiyy
go

IS vs CKY   [複製鏈接]

woyj 發表於 18-3-7 16:42

1. 不是我提

你有冇跟個 post ?
有人話 CKY IBDP 少人,就有 CKY 家長話, ESF 也有 BTEC。
可能有些人唔知,以為 BTEC 好多人讀,所以我就解釋 ESF BTEC 的情況,
BTEC 人數少,和 CKY 流失人數比例不同。
我一直冇話 CKY 唔好,只係唔想有人誤導。
算啦,有人想抽 ESF 水,但抽錯水,
而那一位已潛水。

nintendo 發表於 18-3-7 16:50
你有冇跟個 post ?
有人話 CKY IBDP 少人,就有 CKY 家長話, ESF 也有 BTEC。
可能有些人唔知,以為 BTE ...

我睇到的過程跟你說的不同。
最初是有人說cky 除了ibdp, 還有ib  certificate.  網友對甚麼學校有ib certificate 有疑問

nintendo 發表於 18-3-7 16:39
自己找到自己喜歡的學校就 ok 啦。你追下 post 啦。
一直討論 CKY ,但係有 CKY 家長拿 ESF 講。
有冇人話 ...

因為大家都考IGCSE 同IB,所以拿來比較吧

woyj 發表於 18-3-7 17:00
我睇到的過程跟你說的不同。
最初是有人說cky 除了ibdp, 還有ib  certificate.  網友對甚麼學校有ib certi ...

咁,cky 有冇 ib certificate。
有就話有,冇就話冇。
比個答案澄清就得。
其實討論已經可以完,無需要講 esf 。
就算 esf 100% 係 ib certificate 又點?
討論緊 cky 喎。

lui 發表於 18-3-7 17:00
因為大家都考IGCSE 同IB,所以拿來比較吧

千祈唔好。
ESF 咁差,同 ESF 比,即係要 CKY 降格,咁就唔好啦。

nintendo 發表於 18-3-7 17:15
有就話有,冇就話冇。
比個答案澄清就得。

deleted

woyj 發表於 18-3-7 17:19
吾明點解你咁介意,個標題是IS vs CKY 喎……

似乎係 CKY 家長介意,先唔比我澄清 ESF 的情況。

nintendo 發表於 18-3-7 17:22

明白。那我改回覆。
我看到的過程跟你說的情況不同,只是各有看法

nintendo 發表於 18-3-7 17:15
有就話有,冇就話冇。
比個答案澄清就得。

千其不要勞氣,有人話 cky 考 IB 前會西走好多人,有網友就話 Esf 改有西走人,才講起上來,不用勞氣吧!

nicolelaiyy 發表於 18-3-7 18:54
千其不要勞氣,有人話 cky 考 IB 前會西走好多人,有網友就話 Esf 改有西走人,才講起上來,不用勞氣吧!
...

更E:ESF 沒*有西走人

本人不太了解ESF, 但我知CKY成績比較差係唔可以考IB,只可考IB cert。我地唔好討論其他野,單係呢一個問題,已經好反映CKY係一間乜野學校。

所以我之前講,上到小三左右,就會有地心吸力,而個個家長都想考IB,自然變番一間本地學校。ESF除非太差,否則學校唔會stop學生考IB。

你走去Stop人考IB,同舊時中三讀唔到要去工業學院一樣,家長好大壓力。

不如咁,題外話,考下大家,蔡繼友其實係邊個,間學校其實係佢個仔開,你地又估,佢個孫係邊度讀?

喜歡「谷型」學校的家長,其實間學校唔錯,有人鍾意食炸,有人愛水煮,喜歡咪去。

回覆樓主

這個問題我知道,因朋友囡囡讀DGS,她常常説CKY的孫女也是讀她那間!

Moonlight819 發表於 18-3-7 23:31
這個問題我知道,因朋友囡囡讀DGS,她常常説CKY的孫女也是讀她那間!

不要攪錯cky 校長的外孫女是全部讀DG,孫女孫仔讀cky.蔡冠深最少的兒子讀cky .但都成十七八歲。蔡家是大商家,但同時回饋社會。

nicolelaiyy 發表於 18-3-7 18:54
...

我冇勞氣,其實,CKY 篩人並非我講先,我當初只係澄清,ESF BTEC IB Certificate 的安排。而家連澄清都唔比,好惡。

其實讀IB certificate 對升學有乜影響

nintendo 發表於 18-3-7 17:22

初時,我係覺得你介意討論esf , 你回應說冇,那我便改了回覆。
實情是你介意還是不介意,也已經作出澄清btec情況。從來冇人吾俾你澄清喎。
我吾想樓主個帖被封,不再回應!

lui 發表於 18-3-8 00:47
不要攪錯cky 校長的外孫女是全部讀DG,孫女孫仔讀cky.蔡冠深最少的兒子讀cky .但都成十七八歲。蔡家是大商 ...

開估其中一個。純搞笑,放鬆下。我都係睇報紙,有機會錯。我絕對同意蔡家努力回饋社會,不過呢d 8掛新聞都可以知下。不過佢有5個小朋友。

喜歡就可。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20160509/19603674

http://paper.wenweipo.com/2014/11/13/CH1411130053.htm

蔡太分享她的教育秘笈透露,「非常簡單,就是因材施教」。這個「材」,即是因應每個孩子的性格和喜好安排入讀的學校。相向而行,如性格活躍的孩子就送去傳統學校,性格內向的就去國際學校。

她舉例指,「頌思性格活躍,在傳統學校也會主動參加校外活動。她很懂得爭取機會,會自己報名參加活動,然後叫我簽名,有時更會拖我落水,叫我齊齊參加親子活動。卓思的性格較為內向,所以我安排他去讀國際學校,希望他可以學習自立,主動表達意見。」

EconFather 發表於 18-3-8 11:22
http://paper.wenweipo.com/2014/11/13/CH1411130053.htm

蔡太分享她的教育秘笈透露,「非常簡單,就是因 ...

奇怪在大學,又無特别追求Ivy league 牛劍。

EconFather 發表於 18-3-8 11:22

蔡太分享她的教育秘笈透露,「非常簡單,就是因 ...

不安排自己仔女入 cky, 欠決說服力
‹ 上一主題|下一主題