用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有邊間 band 2-3 嘅中學重視 STEM 呢?
go

請問有邊間 band 2-3 嘅中學重視 STEM 呢?

請問有邊間 band 2-3 嘅中學重視 STEM 呢?津校/直資也可以,謝謝!
(暫時知道匯知)

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

中基都著重呀

回覆樓主:

培道

Charlotte_mom 發表於 18-3-2 08:06
中基都著重呀

中華基金會?

emibaby 發表於 18-3-2 08:37
培道

thank you!  可惜係仔……

醒目開學勳章 王國長老

a_for_apple 發表於 18-3-2 14:16
中華基金會?

Yes中華基金,仲係b1尾定已跌b2就要睇家長點睇

Charlotte_mom 發表於 18-3-2 14:22
Yes中華基金,仲係b1尾定已跌b2就要睇家長點睇

Thanks Charlotte!  Band 2 頭我仔唔得啦!

我第一時間諗到小西灣嶺南衡怡.

呢間好似係B2C-B3A ? (如有錯,請指正!)

a_for_apple 發表於 18-3-2 07:39
請問有邊間 band 2-3 嘅中學重視 STEM 呢?津校/直資也可以,謝謝!
(暫時知道匯知)
...
唔好俾時興既STEM攪錯重點.....

STEM係香港既發展, 其實仲係好流, 就算所謂重視, 都只係叫多少少支援

中學最重要係為子女搵到合適既出路, 我唔認為香港邊間中學既STEM支援有能力令小朋友去繼續係IT發展 (事實上係香港發展 IT 亦係好傻)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bongbongmum 發表於 18-3-2 16:33
我第一時間諗到小西灣嶺南衡怡.

呢間好似係B2C-B3A ? (如有錯,請指正!)

Thank you!

hkpapa852 發表於 18-3-2 16:57
唔好俾時興既STEM攪錯重點.....

STEM係香港既發展, 其實仲係好流, 就算所謂重視, 都只係叫多少少支援

多謝意見!唔好誤會!我唔係諗住小朋友向 IT 發展,而係想搵間有佢興趣嘅活動,令佢有返學嘅動力,增加自信心。成績已經唔係好,唔想佢到中學時連學都唔肯返

邊區呀  津校就黃大仙 余近卿  直資就 匯知 佢地既學生開發APP 都做得好好  有本書2017 十八區 STAM學校 你有無呀 免費架 http://www.mpep.com.hk/website/% ... %E5%AD%B8%E6%A0%A1/
bb 5月23號 出世la   [size=medium]得閒就入黎睇下la.

味兒 發表於 18-3-2 17:54
邊區呀  津校就黃大仙 余近卿  直資就 匯知 佢地既學生開發APP 都做得好好  有本書2017 十八區 STAM學校 你 ...

Thank you! 我睇睇,應該會係黃大仙區。呢本書嚮圖書館有?