用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41校網的你~假/借地址~不舉報=默許
go

41校網的你~假/借地址~不舉報=默許   [複製鏈接]

對借或假地址,你明知有可疑和借地址,你不舉報便是默許這種歪風。你想像吓自己個仔冇私小back up派咗去黃大仙借位學校的心情。心不舒服不如及早行動。已經聯絡了九龍城的議員,佢地從上年開始跟進並回覆~~問題已經在議會中反映,至於跟進和進展要待有關部門的滙報,到時再通知你們!(佢地區議員都好落力,覆幾次emails 好快

可能會得失朋友?你反而救了他,臨開學被舉報再失學位仲慘,現在起碼去翻原區。

投訴很麻煩?都唔係嘅~以下是他們的回覆,為方便教育局展開調查及日後的跟進,請提供閣下的姓名及電話以便聯絡。亦請提供據你所知涉事兒童的姓名 居住地址及/或向本局申報的小一校網,如有其他相關資料,亦歡迎提供,以便本局跟進。
本局會將所有收到的資料以保密方式處理。你可用郵寄或傳真的方式,遞交所需資料。本人的地址為九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室;傳真號碼為2891 5317。你亦可透過電郵提供有關資料,但請留意以電郵傳送個人資料和其他有關資料或會被截取。
教育局都回覆得好快,佢地話~~若查明屬實,其申請將會作廢,而申請兒童獲派的學位亦會被取消。此外,本局亦鼓勵市民利用學位分配組的熱線電話(2832 7700)舉報懷疑的個案。若收到有關虛報住址的投訴,我們定必會按既定程序徹底調查。

因為我已經決定要提交一個極可疑基本上是肯定的個案
如果你是借地址的,亦敢去註冊熱門學校,你諗下邊間學校喺開學之後仲有位作為 back up.

5    0    1    0

回覆樓主

比個like樓主

Tiffcst1983 發表於 18-3-2 00:29
對借或假地址,你明知有可疑和借地址,你不舉報便是默許這種歪風。你想像吓自己個仔冇私小back up派咗去黃 ...

其實借地址抽,係好唔公平。有心就認真搬屋。

不過好多人抽到好野,都話甲部中了,好難講

回覆樓主

請問如果是借親友的地址呢?
我想舉報,但只知佢讀邊間幼稚園和姓名,但不知道她的住址。如何處理?

mamamic 發表於 18-3-2 10:31
我想舉報,但只知佢讀邊間幼稚園和姓名,但不知道她的住址。如何處理?
...

照打去舉報先,等教署check

mamamic 發表於 18-3-2 10:31
...

點借都係唔得,舉報咗先算,呢D行為不能姑息

mannewliv 發表於 18-3-2 11:27
點借都係唔得,舉報咗先算,呢D行為不能姑息

好!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

識人讀12網所謂名校。佢識嘅家長中,除左佢,只有一個住12網

Charlotte_mom 發表於 18-3-2 11:35
識人讀12網所謂名校。佢識嘅家長中,除左佢,只有一個住12網

香港愈來愈多呢D唔守規矩嘅人,愈來愈大陸化。見一個舉報一個,係最好嘅對付方法。

其實這類虛報地址的家長的共同特質是「貪得無厭」,基本上佢地一定有私校打底黎博,所以一定要舉報佢地。
佢反正有私校打底,可憐果D乜都冇野揸手仲要同你鬥lucky 的小朋友

其實有個小孩個全名和申報校網已經可以展開調查,一個校網600-700 人,教育局容易做野好多。

mannewliv    發表於 18-3-2 14:22

回覆 mamamic 的帖子

有個名,知道報邊個校網已ok 再多D資料當然好
有個名已經好容易抽出來

回覆 Wonderlady 的帖子

甲部中了,你可以延續佢個luck 俾教育局抽中。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

鼓勵你朋友舉報,讓他們教孩子什麼是「教訓」冇話慘唔慘,佢虛報都預左e個風險。
好多小朋友放榜後去叩門又冇好offer 都好慘

可能個個都係25分自行入呢

醒目開學勳章 王國長老

noming 發表於 18-3-2 12:30

可能個個都係25分自行入呢

點「個個」,都總有大概45%位被迫要拎黎本區抽呀
你可以估,百物騰貴,抽完搬走嘅

noming    發表於 18-3-2 13:43

搬走唔緊要,總有租約証明,有看更,有入閘紀錄,總有方法。

最好是e個階段舉報,送佢翻原區。唔駛阻住一個學位。

大家快D舉報❤️❤️❤️❤️

ar_mak 發表於 18-3-2 13:03
如果係老婆發現老公借地址。。。呢個情況你又會唔會去舉報?
理性討論, 老公借地址俾私生子?正常你是老婆,你話呢?
正常父母一定會溝通好小學排位大抽獎,e個假設好另類,亦不現實。

‹ 上一主題|下一主題