用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41校網的你~假/借地址~不舉報=默許
樓主: Tiffcst1983
go

41校網的你~假/借地址~不舉報=默許   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 18-3-19 11:02
拿,咁咪好囉,有傾有講咪幾好囉,唔好走喇=。=
ar-mak san, 人地踩亲你条尾0羊?做0羊0甘燥呀?犯规就受罚law, 条例点写0米点罚law.
顺番条气,努力keep fit, keep住香港先生的身型仲好啦。

ar_mak 發表於 18-3-19 12:53
你快D幫你隊友接力喇,講明係4X400,佢跑左1200米你先出黎=。= ...
场赛事一早跑完啦,系你死不断气继续跑而已
还有什么好讨论的呢?

ar_mak 發表於 18-3-19 13:01
咪係囉,你個隊友跑到扯哂蝦要做人工呼吸,你就走埋一邊飲汽水而家先行出黎執雞,真係唔夠義氣。 ...
其实他是裁判叫你不用跑,但你不听话,继续跑,他就继续追,你又继续跑。。。
赛事都玩完了,当然是食花生时间啦

其實大家在討論"假/借地址"有用嗎?這個遊戲根本不公平,抽小學用住址為了方便小朋友返學,但抽獎完後又可以搬屋,只要由"2月住到9月"~住7個月就完全符合抽獎資格,這又叫公平嗎?其實教育局是時候檢討一下這個遊戲玩法

Soundervolt 發表於 18-3-19 10:24
EDB責任只係人人有書讀,現時甲部係可以自由選擇跨區,若果可以增加甲部比例,可能會滿足到其他家長,甚至 ...
其實如果無分區,或者增加甲部名額,都可能出現好的校網本區學童不夠學位,要跨區返學的問題,可能呢樣係分區抽的原因之一。(不過,我相信學位唔會咁少,只不過同區學校可能唔夠好,情願跨區也不讀同區)

不過,我想帶出的是,雖然冇一樣制度公平,符合所有人利益;不過,分學區,唔俾外區人入,是否天經地義咁合理呢?

b3410 發表於 18-3-19 14:48
其實如果無分區,或者增加甲部名額,都可能出現好的校網本區學童不夠學位,要跨區返學的問題,可能呢樣係分 ...

每個制度都人歡喜有人愁,總有討論及改善嘅空間。仲有其他方法進入區外學校嘅,叩門同插班都係另類途徑跨區到心儀學校,有時靠自己總好過靠運氣。

Soundervolt 發表於 18-3-19 15:49
每個制度都人歡喜有人愁,總有討論及改善嘅空間。仲有其他方法進入區外學校嘅,叩門同插班都係另類途徑跨 ...
同意,制度有改善空間。在現有制度下,走正路好過走旁門左道。

yy1012 發表於 18-3-19 00:35
其實如果小朋友父母住將軍澳,但佢唔報返將軍澳,個亞媽仲將亞婆屋企電費單轉自己名,用嚟報亞婆嗰區嘅學校 ...

我諗叩門個間舉報都冇用,事實上叩門未必一定揀最叻個個,一句“合眼緣”便過關。

回覆樓主:

大家努力舉報

回覆樓主:

贊成舉報 .. 區議會熱心做事
‹ 上一主題|下一主題