用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Wu Kai Sha 插班
go

ESF Wu Kai Sha 插班

想幫幼子申請 K2 插班,是否waiting list 很長?取錄機會渺茫嗎?
大兒子在RC 就讀!

royckl 發表於 18-3-2 00:03
想幫幼子申請 K2 插班,是否waiting list 很長?取錄機會渺茫嗎?
大兒子在RC 就讀!
...

下年開多一班k2, 而且聽聞和其他k1入讀的小朋友一樣有esf primary priority . 不過唔知道full 左未。你是否想細仔抽入sjs , 連帶大的可以由Rc 轉sjs . 點解之前冇想過呢?

貝珠 發表於 18-3-2 00:40
下年開多一班k2, 而且聽聞和其他k1入讀的小朋友一樣有esf primary priority . 不過唔知道full 左未。你是 ...

細仔入SJS可幫大仔嗎?我無咁諗過,大仔仍在SJS waiting list 路上....
只係我想搬去馬(emoji)山近大仔返RC, 先諗下幫細仔入ESF kindergarten....

royckl 發表於 18-3-6 00:24
細仔入SJS可幫大仔嗎?我無咁諗過,大仔仍在SJS waiting list 路上....
只係我想搬去馬(emoji)山近大仔返R ...

乜你唔知?如細仔好彩入左sjs, 大仔即有sibling priority . 好多人都玩呢招

貝珠 發表於 18-3-2 00:40
下年開多一班k2, 而且聽聞和其他k1入讀的小朋友一樣有esf primary priority . 不過唔知道full 左未。你是 ...

開多一班k2? 消息可靠嗎?如果確切,我也想讓孩子試一下k2插班。

leowang816 發表於 18-5-17 22:29
開多一班k2? 消息可靠嗎?如果確切,我也想讓孩子試一下k2插班。

係已經收左學生了k2 Am班

ddbb0099 發表於 18-5-18 06:41
係已經收左學生了k2 Am班

也會有priority嗎,不知現在是否有空位,你是什麼時候報的名,thx

leowang816 發表於 18-5-18 07:18
也會有priority嗎,不知現在是否有空位,你是什麼時候報的名,thx

我朋友仔仔報了,我不知有沒有 priority

leowang816 發表於 18-5-18 07:18

嚟緊呢個年度開多一班K2, 特別情況所以有priority. 年頭call 了之前報插K1 嘅人, interview 咗offer 晒。你可以打去admissions 問吓仲有無位。新呢啲學生會同舊生mix 埋所以AM /PM 都有機會編到。

Avocadosushu 發表於 18-5-18 22:14
嚟緊呢個年度開多一班K2, 特別情況所以有priority. 年頭call 了之前報插K1 嘅人, interview 咗offer 晒。 ...

係咪k1都開多班?

namyatyat 發表於 18-5-19 23:53
係咪k1都開多班?

點解?

namyatyat 發表於 18-5-19 23:53
係咪k1都開多班?

No. 因為7個課室,下年應該k2 只有三班am三班pm 及k1 上下午各四班。現在下學年多一班k2, 同時減一班k1。

目的是為了不用k2有8班的時候,升sjs /RC 唔夠位

貝珠 發表於 18-5-20 00:46
No. 因為7個課室,下年應該k2 只有三班am三班pm 及k1 上下午各四班。現在下學年多一班k2, 同時減一班k1。
...

其實sjs rc 加埋有幾多位?

貝珠 發表於 18-5-20 00:46
...

好清楚

ddbb0099 發表於 18-5-20 07:37
其實sjs rc 加埋有幾多位?

小一位,SJS150個左右,RC160個左右

namyatyat 發表於 18-5-20 08:41
小一位,SJS150個左右,RC160個左右

thank you