用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAIS vs FIS vs ESF vs SIS
go

CAIS vs FIS vs ESF vs SIS  

Hello 各位daddy & mummy:

小兒已取得4ISOffers(今年暑假入學;pre-school level)。全部已經交左或者打算交訂金。。。雖然離入學仲有d時間,但係非常誠心地希望依家可以聼到各位用家的意見(我地完全明白需要根據自己需求選擇最合適的學校)。

CAIS

口碑:了解到口碑好主要係因爲尼度見到好多用家的好評(包括校風,老師教學水平等)

中文:聽聞對中文學習的要求越來越高,是重要考慮因素

宗教:本人希望小兒可以培養基督教信仰(希望可以轉化為精神力量,唔好傳染上我地的臭脾氣)

地點:住係4小龍,可以行路返學

其他:聽到有朋友(英基資深老師)話,教師工資水平不夠其他IS好,所以教師跳槽現象相對較多,另外教師質數可能不夠其他幾閒IS的高

FIS(將軍澳校區Offer– 國際班):

口碑:雖然新校區未開始,但係香港老牌IS,估計應該唔會做坏口碑

中文:一個禮拜先得一堂課,估計需要日日出外面補習。但係由於學校話好多projects會同法語班一齊做,所以國際班的同學日後法語都會唔錯。我地怕從細就對中文失去興趣,係外面補習的效果也不夠好

地點:可接受(不過可能會離新的返工地點好遠。。。)。雖然上中學要搬,不過已經係6-7年后的事。。。

其他:朋友(英基資深老師)話一個年級縂學生人數好少,又係少班教學,教學質量一定要保證,而且朋友認爲教師質數好大機會會比CAIS的高

ESF(清水灣):

口碑:朋友話算係ESF中一般般地

中文:猶如FIS,需要狂補習

地點:呢四件IS中我地認爲相對最差

其他:我地從學術角度來睇,ESF可能係呢4閒中最hea的(當然教學理念不同)。如果要轉去口碑更好的ESF,需要申請轉學,不確定性較高

SIS

口碑:聽聞係IS中的“本地”;新加坡同事(一對兒女就讀緊)認爲小學部好好,雖然學術要求的確好高

中文:雙語教學,4閒中最好

地點:如果入讀,要搬去港島(支出更大,居住環境仲可能更差)

其他:新加坡同事認爲中學部一般,唔少學生會考慮轉學(例如去CIS

誠心希望聽到各位用家的分享,非常感謝!!!

回覆樓主

自己都知道晒各校的pros and cons, 自己決定自己覺得甚麼最重要再揀啦,始終人人priority不同,地點考慮又不同。BTW今年IS多左很多xx vs xx vs xx的post, 感覺蛇年加多左好多新校及舊校擴建,expats又冇多到,今年IS易入左好多。

I think either CAIS or SIS based on your analysis

回覆樓主

其實我想最多人想樓主盡快決定吧!

回覆樓主

其實樓主已經好清楚每間學校,按照自己要求揀便可。如果自己係對成績要求高比較local school style 揀sis, 如果想小朋友去一間比較開心學習嘅學校就cais, 想小朋友多啲機會體驗其他國家文化同對學中文要求唔太大嘅就fis, 睇樓主應該唔係咁鍾意esf school

windygu 發表於 18-3-1 18:29
Hello 各位daddy & mummy: 小兒已取得4間IS的Offers(今年暑假入學;pre-school level)。全部已經交左或 ...

話時話你全部交晒訂金都幾十萬,大部分唔讀都不能取回,其實遲早都要決定,點解唔快D作決定慳番一筆

964000 發表於 18-3-1 21:37
話時話你全部交晒訂金都幾十萬,大部分唔讀都不能取回,其實遲早都要決定,點解唔快D作決定慳番一筆
...

其實我最有興趣都係呢個位,聞說Cais 的留位費唔少,又出左offer一段時間。fis 又兩萬幾,esf 又4-5萬......

其實你的分析都的全面,我自己會加上「多唔多不同國籍學生」, esf cwb , fis 就比較多外國人。而中文esf 一星期有4-5堂中文,應該比fis 一堂好很多吧。

貝珠 發表於 18-3-1 23:19
其實我最有興趣都係呢個位,聞說Cais 的留位費唔少,又出左offer一段時間。fis 又兩萬幾,esf 又4-5萬.... ...

樓主口中好似對esf感覺麻麻地,斷估應該本身唔係KG學生,好奇到底用咩priority入到呢?如果係買NR,咁又500k了...

不過如果唔太鍾意,應該又唔會買NR喎...

ZackMama 發表於 18-3-2 00:33

樓主口中好似對esf感覺麻麻地,斷估應該本身唔係KG學生,好 ...

Esf Clearwater bay , 都仲有少量位收校外生,樓主應該屬於呢類,剛剛出waiting list offer

貝珠 發表於 18-3-1 23:19
其實我最有興趣都係呢個位,聞說Cais 的留位費唔少,又出左offer一段時間。fis 又兩萬幾,esf 又4-5萬.... ...

FIS TKO新校開了,我估local人多過以前

964000 發表於 18-3-2 07:07
FIS TKO新校開了,我估local人多過以前
Probably. However, FIS intends for more cross-learning and collaboration between the French and international streams in the tko campus. The new campus is specifically designed for that purpose, and there will be common elements in the curriculum and shared projects between the two streams.

IS版都玩4校vs

感覺樓主很重視學校的中文程度,不如改為 CAIS vs SIS簡單啲

回覆樓主

我自己就報名時已排好次序鍾意邊間,基本上真係吾識有人會未决定take 邊個offer時比多過一間留位費

回覆樓主

有一樣我欣賞樓主,佢考同考慮既學校主要在九龍或新界東(除左sis), 以交通距離行先,再到中文程度,不以名氣為主

Jane1983 發表於 18-3-2 09:30
IS版都玩4校vs

回覆樓主:

好多人都唔同po 問 a vs b, c vs d, b Vs d.......或心中自己有比較,只係冇出po 啫!有d人50步笑100吧!

CAIS 又近,中文又啱你心意,老師(to a certain extent)其實都係講彩數啦,名校都有唔好嘅老師啦

canteen31 發表於 18-3-2 11:06
好多人都唔同po 問 a vs b, c vs d, b Vs d.......或心中自己有比較,只係冇出po 啫!有d人50步笑100吧!

...

對呀。每個家長收到多於一個offer也會心中比較。只是冇開post 而已。我好怕見到人哋 apple vs orange時就有人叫人快d放位。

我如果是樓主會揀cais .近屋企有中文。

Jumboshrimp 發表於 18-3-2 11:26
對呀。每個家長收到多於一個offer也會心中比較。只是冇開post 而已。我好怕見到人哋 apple vs orange時就 ...

Maybe ‘sour grapes’ other ppl have so many offers

我小朋友都高小了,Vs乜都唔關我事。最sour grapes可能係間間都比晒訂,咁多閒錢令人羨慕啫