用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAIS vs FIS vs ESF vs SIS
樓主: windygu
go

CAIS vs FIS vs ESF vs SIS   [複製鏈接]

pinkmania 發表於 18-3-3 21:01
有次學校旅行外國小朋友走去跳muddy puddle, 有啲除晒鞋喺早地跑。佢地家長係真係唔怕污糟。
不過或者咁講 ...

不同國家,不同文化。我認識既日,韓,新加坡,南美及英國家庭都有補習。
日韓主要補日文韓文,
南美補西班牙話
新加坡補數,
英國白人家庭最勁,補全科為考入英國Top Tier school 做準備,而佢上年亦成功考入心儀英國小學返左老家。

其實如果有SIS, 我絕對不會選擇CAIS, 住九龍坐校車其實還可以接受,好過到時「不似預期」,要左補右補仲辛苦...

回覆樓主

四間學校,如果係我會揀fis,因為歷史悠久,將軍奧新校舍又大又靚設施又好,fis係一間真嘅國際學校,唔會九成幾都係本地人,除咗英文好,法文亦會相當流利,唯一缺點係中文真係要自己外補。不過純粹個人意見,每個人嘅要求唔同

HKTiger-Mom 發表於 18-3-4 15:53
其實如果有SIS, 我絕對不會選擇CAIS, 住九龍坐校車其實還可以接受,好過到時「不似預期」,要左補右補仲辛 ...

想請教SIS係咪跟Singapore 課程,定係行另一套? 如果係香港SIS讀完小學可唔可以考PSLE 涵接新加坡中學? 謝謝

Monstereasy 發表於 18-3-4 16:56

想請教SIS係咪跟Singapore 課程,定係行另一套? 如果係 ...

新加坡大部份中學都接受DSA或PSLE, 一個喺五月份,一個喺九月份。但要留意也有一部學校只接受DSA。互相交流,不用客氣。

HKTiger-Mom 發表於 18-3-4 17:47
新加坡大部分中學都接受DSA或PSLE, 一個喺五月份,一個喺九月份。但要留意也有一部學校只接受DSA。互相交 ...

本身住九龍,所以無考慮過SIS, 但如果有校車去九龍就好有興趣。

Monstereasy 發表於 18-3-4 18:05
本身住九龍,所以無考慮過SIS, 但如果有校車去九龍就好有興趣。

新界同九龍都有校巴到

964000 發表於 18-3-3 20:49
我只是幼稚園階段的觀察,我覺得由WA group話題,小朋友平時活動,social activities etc都不同。例如外國 ...
多謝你分享你既經驗。最近聽到有小朋友在IS既家長講開校園bully問題, 所以想知多d。

莫失莫忘 發表於 18-3-6 19:47
多謝你分享你既經驗。最近聽到有小朋友在IS既家長講開校園bully問題, 所以想知多d。  ...

咩學校都會發生,看嚴重性和睇學校點處理

回覆 HKTiger-Mom 的帖子

smart ~~~~

莫失莫忘 發表於 18-3-6 19:47
多謝你分享你既經驗。最近聽到有小朋友在IS既家長講開校園bully問題, 所以想知多d。  ...
Bullying邊到都會有,不過聽過有local school 轉去IS分別高小/初中的小朋友,因為英語冇咁流利,其他小朋友唔鐘意同佢玩又笑佢。
‹ 上一主題|下一主題