用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男女生成績比較
樓主: 猴子爸
go

男女生成績比較  

yuenkw 發表於 18-3-3 23:35
Apple to apple 津小比津小,唔覺英文有明顯深咗!

果然難易相對,可能因為自己讀野雞小學,現在看到小學的英文及中文課程,覺得和當年有萬丈距離

回覆樓主

初小時,文字理解能力尚淺,數學科成績有時會被解錯題影響。

去到高小,文字理解能力強咗,數學科成績多數因爲真係錯而錯,e.g. 運算錯咗、唔識做....,我見成績差距會細咗,亦有同學以往成績唔太標青,突然成績好咗。不過,唔排除好成績是操返嚟。

事實上小學嘅數深極有限,只是有可能將題目稍為複雜咗少少。如果小朋友夠心水清,做題又小心,唔太難取高分。當然,有些小朋友確實在數學科有天份,呢類同學除咗學校成績反映到出嚟外,仲會參加一些校外賽取得好成績。

gigayan 發表於 18-3-4 00:32
初小時,文字理解能力尚淺,數學科成績有時會被解錯題影響。

去到高小,文字理解能力強咗,數學科成績多數 ...

同意的。只是這個立論是建基於學校之間數學試卷程度的差距,並男女生之間的數學成績差異。如果這兩個差異同畤存在,我的「一廂情願」可能仍會成立,當然差距越大,效果越明顯,而且這是一般性的說法而已,每個個別個案必定有差異。