用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男女生成績比較
樓主: 猴子爸
go

男女生成績比較  

我細女那年同班有位男同学数係越前幾級,其他科正常。佢極其量係可以唔洗上数学堂,自己去图書館自修。平曰佢都係參加名校外比賽,我地小学無考深,所以通常佢都係100。

scyauchris 發表於 18-3-2 21:40
回覆 HaYi 的帖子

P-S1 其實是乜?
香港學科測驗(英文:Hong Kong Attainment Tests,簡稱HKAT)是本來一個用以測試香港各中學及小學的學生平均質素的機制,現僅保留中學年級入學前測驗,稱為中一入學前香港學科測驗(英文:Pre-Secondary One Hong Kong Attainment Test,簡稱PS1HKAT, ..

fm wiki

scyauchris 發表於 18-3-2 21:40
回覆 HaYi 的帖子

P-S1 其實是乜?

全港小六生考同一份卷(中英数), 每雙數年教育局就會攞佢地成績來定未來2年該小學有幾多band 1, band 2及band 3位。

因為全港小六生考同一份試, 每年中學就會用來分班, 通常考得好嘅就撥入form 1精英班, 所以又稱分班試。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 HaYi 的帖子

Thanks

回覆 gracelam 的帖子

Thanks.  如升讀不同學校, P-S1 是在自己小學考,咁成績送去另一中學?

scyauchris 發表於 18-3-2 23:02

Thanks.  如升讀不同學校, P-S1 是在自己小學考,咁成績送去另一中學? ...
全部都在入讀的中學考。

Thanks.  如升讀不同學校, P-S1 是在自己小學考,咁成績送去另一中學? ...

你囡小學唔知乜叫PS1唔奇吖,學校唔太重視既~

係喺中學考,成績送去教育局。

Sophie0804 發表於 18-3-2 20:11
我唔明白為什麼要出深過教育署要求的數學?這樣對學生唔公平?出去考直資又容易出事..
基本上小學的數學不 ...

我的意思並非要超學年,
而是在6年級的課程範圍下,出比較深的題目,就如坊間的數學練習有基礎/進階/深造/band1系列等等,
會有不同的深淺題目,加上已學過知識的覆蓋範圍廣泛些,也會增加難度,這就更能試出誰的數學實力優勝。

Yanamami 發表於 18-3-2 20:36
教淺考深-向要不得,無論边科都係-样,未分高下之前,只会令家長俾仔女疯狂補習。 ...
我估我的意思是教深考深,但不是超学年。

HaYi 發表於 18-3-2 21:32
數叻的最多在公開的數學比賽為校爭光. 數學能力超班的小朋友比較難以數學科成績上突破呈分, 此是因為數學的 ...
如上述所讲,我并非指超学年, 而是在6年小学的学习范围裏, 教深考深。
其实也不是什么很特别的事,特别是 一些直私,可能已经在做这样的事。

猴子爸 發表於 18-3-3 01:31
如上述所讲,我并非指超学年, 而是在6年小学的学习范围裏, 教深考深。
其实也不是什么很特别的事,特别 ...

很多直私同地区一線官津早已是,我亦見過三四線官津亦想行,但大半班学生掌握吾到,要求高但output吾到,吾知可以run几久.   学校考教深都要睇生源,学校可投入的資源,出来的result, 中学的評價...持份者意見才是主導

回覆 mcl203 的帖子

希望中學重視DSE, 不是人人要去外國升學!我地學校都好自主學習!不過好多家長也唔知P-S1是什麼,我以為是在自己小學考!

或者是我們家長問題,平日又唔比補充佢地做,長時間閒着,當然乜都唔肯做!佢地連呈分是乜可能都唔知,只有家長知道!

scyauchris 發表於 18-3-3 09:52

或者是我們家長問題,平日又唔比補充佢地做,長時間閒着,當然乜都唔肯做!佢地連呈分 ...

你囡係P5定P6? 咁又唔使太擔心,學生成績比較其他仍然係好既,DSE成績亦係好既,只係傳統風格如是,輕鬆學習啫~~~

回覆樓主:

同意數學叻通常在幼稚園已被老師發現到。現在小學數學,問題有大量文字,亦有閱讀理解,問題又兜圈子,而且陷阱多多,數學叻,都可能失敗在語文理解上而答錯。

今年呈分啦!下星期考試呀,個心都唔想温!一叫佢温書就眼瞓,再不就去廁所!我都唔知佢有乜打算。

wongtw 發表於 18-3-3 10:24
同意數學叻通常在幼稚園已被老師發現到。現在小學數學,問題有大量文字,亦有閱讀理解,問題又兜圈子,而且 ...

語文理解困難,應該初小大於高小,高小時可能是數學概念應用的問題。
數學運算是現今數學課程的一部份而已,通常考試多分題都在應用部份,加上圖形/方向/時間/立体等等,數學要求遠多於純+-x/ , 所以要講得上數學好,需要全面d

猴子爸 發表於 18-3-2 15:16
那句话的重点是:只一味鼓励催谷英文
我写的时候想起很多家长很proud of自己仔女英文程度时,时常题到的读 ...

可能數學不合單靠閱讀及死記的學習方法!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

akys 發表於 18-3-2 16:44
喺呢個重語文嘅教育制度下,不管男女都應該從小培育兩科語文,有不少男仔數學天份高唔使點操。呢個情況下 ...

不過,你漏咗,跟著又玩雙創(想創),發覺學生數理下跌,又玩 STEM,跟政策太貼好多時錯多過啱!

利申:在高小,我有調整兒子去兩文三語,而調校慢數學,因為要讀高中數學,英文都是必要的。中學就放養!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.