用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男女生成績比較
樓主: 猴子爸
go

男女生成績比較  

duplicated

ANChan59 發表於 18-3-3 12:05
可能數學不合單靠閱讀及死記的學習方法!

我嘅睇法係好多家長怕仔女嘅英文落後,學習重心傾斜於英文,而數學能應付小一入學便可,加上一般女生對文字的興趣也遠高於數理

HaYi 發表於 18-3-3 09:43
很多直私同地区一線官津早已是,我亦見過三四線官津亦想行,但大半班学生掌握吾到,要求高但output吾到, ...

是的,所以數學教深考深的學校其實可能不太多,如果根據此想法,升中成積勁的學校似乎最有條件做此事,在這些學校中,是否男生通常多在前列呢?
數考深應該 = 升中强; 升中強未必 = 數考深

猴子爸 發表於 18-3-3 13:23
我嘅睇法係好多家長怕仔女嘅英文落後,學習重心傾斜於英文,而數學能應付小一入學便可,加上一般女生對文 ...

我冇答案!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

猴子爸 發表於 18-3-1 16:16
对,我看到宣小网上的成绩记录,级头三的很多都是男生
不知道SFA是否一样?

想係 SFA 爭名次、考入級Top10,得數學一科叻唔夠,叻的意思係考、測都9到尾。

SFA男比女多,考入級Top 10的同學仔男女比例大慨各一半。

yuenkw 發表於 18-3-3 15:59

要係 SFA 考Top10,得數學一科叻唔夠,叻的意思係考測都9到尾 ...

你覺得SFA的數是否算深?
其實,英文小學和中文小學在教數的程度上有冇分別?坊間似乎中數練習五花八門,但芵數的則寥寥可數。
對於普遍以中文為母語的香港人來講,我個人則支持小學用中文學數,用母語學數學概念比較直接,英文遲些學也不遲

ANChan59 發表於 18-3-3 15:59
我冇答案!

吹水jie, 不一定要俾答案嘅

猴子爸 發表於 18-3-3 16:21
你覺得SFA的數是否算深?
其實,英文小學和中文小學在教數的程度上有冇分別?坊間似乎中數練習五花八門, ...

1)數學深唔深視乎小朋友有無底子、有無興趣計d刁鑽題,如兩者都有,再深都唔夠深。對我來講呢間學校d數學題算深。

2)初小時中數比英數難好多,上到高小兩者難度相若,相信係為升中銜接做準備。

猴子爸 發表於 18-3-3 13:35

是的,所以數學教深考深的學校其實可能不太多,如果根據此想 ...
我相信就算中學賣點是數理強, 大體來說中學仍是要一個全面中英數都"OK強" 的多於只數"超強"的人, 升學成績好的小學會因應往績同中學要求提供合理的生, 實在冇咩誘因令間小學因要去成就個別數學奇才而教深/不普通的數( 變相留難一般學生, 甚至對教學資源要求過高, 老師都反感.) 

yuenkw 發表於 18-3-3 16:40
1)數學深唔深視乎小朋友有無底子、有無興趣計d刁鑽題,如兩者都有,再深都唔夠深。對我來講呢間學校d數學 ...

即是由初小到高小有大躍進?

HaYi 發表於 18-3-3 17:56
我相信就算中學賣點是數理強, 大體來說中學仍是要一個全面中英數都"OK強" 的多於只數"超強"的人, 升學 ...

不要誤會,如之前所講,我所指的「難」,不是考數學奇才的「難」,而是難過一般學校做靚成績表的「易」,又如同坊間拔尖升呢挑戰題的「難」而已

猴子爸 發表於 18-3-3 18:15
即是由初小到高小有大躍進?

小朋友身處其中只會覺得循序漸進,會感到年年大躍進。

反而對我呢d旁觀者,會覺得而家d小學課程確實比我哋呢d咸豐年代讀的深,不過而家普遍都係一年深過一年。

無論點都好,小學都只不過係普及而平等既教育,課程令大多數人能夠掌握先係正途。

yuenkw 發表於 18-3-3 18:59
小朋友身處其中只會覺得循序漸進,會感到年年大躍進。

反而對我呢d旁觀者,會覺得而家d小學課程確實比 ...

非常認同!依家d課程越來越深,尤其是中英文

ar_mak 發表於 18-3-3 19:43
但你好難去量化,將你心目中的難VS數學奇才的難。
我有個睇法,如果比1+1更難的數學,相信就是1+1 ...

你錯了!我認同你嘅講法
「難」和「易」當然是相對的,但若有人有本事攞到不同學校的試卷比較,仍是可客觀地分難易的

YDLFATHER 發表於 18-3-3 21:10
無論點都好,小學都只不過係普及而平等既教育,課程令大多數人能夠掌握先係正途。
...

只是總有些學校認為/希望學生可以在數學上進階學習,

猴子爸 發表於 18-3-3 22:06
非常認同!依家d課程越來越深,尤其是中英文

而家呢代想學好英文途徑好多,考本地公開試英文的難度又唔覺明顯提高; 反而考試中文科的要求真係難咗。

yuenkw 發表於 18-3-3 23:05
而家呢代想學好英文途徑好多,考本地公開試英文的難度又唔覺明顯提高; 反而考試中文科的要求真係難咗。
...

但同咸豐年代比, 小學英文唔係深咗超多嗎?

猴子爸 發表於 18-3-3 23:23
但同咸豐年代比, 小學英文唔係深咗超多嗎?

Apple to apple 津小比津小,唔覺英文有明顯深咗!