用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs TSL
go

CKY vs TSL   [複製鏈接]

住九龍, 喜歡呢兩間主要因為強語言和多元學習的背景,你地覺得應該揀tsl留低多D錢將來的事將來先算定揀CKY,有條龍保障?

(註:我覺得小朋友仲細個,未能認清將來留港定離港選擇)

4    0    1    0

回覆樓主

$$不是問題就cky. 一條龍,ib成績不錯。除非你中一出外國到讀書或target英文派位中學,咁就陳守仁,平好多

babeggma 發表於 18-3-1 08:59
住九龍, 喜歡呢兩間主要因為強語言和多元學習的背景,你地覺得應該揀tsl留低多D錢將來的事將來先算定揀CKY, ...

自己仲有保留未知去向,當然TSL啦~~~

住九龍, 喜歡呢兩間主要因為強語言和多元學習的背景,你地覺得應該揀tsl留低多D錢將來的事將來先算定揀CKY, ...
睇吓你有冇足夠彈藥, 可以預留俾小朋友讀足12年CKY再加3-4年去海外升學

如果無, 其實唔駛諗

入咗龍校可能係有升中保障, 但亦可能係作繭自縛, 不要盲目追龍.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-1 16:50
睇吓你有冇足夠彈藥, 可以預留俾小朋友讀足12年CKY再加3-4年去海外升學

如果無, 其實唔駛諗

對,尢其是CKY D單向學業路。又或真道既11年中小學路,若路途中求變係有難度~~~

mcl203 發表於 18-3-1 16:53
對,尢其是CKY D單向學業路。又或真道既11年中小學路,若路途中求變係有難度~~~
...

很同意

回覆樓主

就算唔計學費,兩間學校學習模式也不太一樣,你自己較喜歡邊種?如未諗定,會否TSL穩陣啲?

自強不息 厚德載物

CKY似乎高級D,project learning, 不過學費貴又是以留學為目標,但有自己中學。
TSL平好多,可以入本地學校,但要煩中學。

睇下自己是否負擔到,以及是否想入本地中學。

CKY

回覆樓主:

如果$吾考慮, 一定是CKY, CKY 是私龍校, 近似國際校, 而TSL 是英文小學, 兩者好大分別。

回覆 PPyeung 的帖子

CKY has 65% students went into local universities:-

http://cky.edu.hk/wp-content/uploads/2013/08/University-Destination-Summary-1.pdf

SarahGil 發表於 18-3-2 16:29
回覆 PPyeung 的帖子

CKY has 65% students went into local universities:-

認真研究過, 呢份嘢只係話畢業生去向, 只係話tertiary education, 無講明係degree

而且就睇番Local個幾間, 除7大, 仲有演藝, 同埋 Raffles International College 呢一間......

42個係香港升學既學生 (IBDP畢業生得64人, 65%係~42人), 到底幾多人係入咗degree?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-1 16:50

如果無, 其實唔駛諗

都明白的...
讀就一定夠錢讀,也不會盲目追龍,只是覺得今日不知聽日事,也不知她能否在IB模式下讀得好(也不易讀),但當看到現今香港的教育又真的很奧惱...

回覆樓主

認識有小朋友在ib 課程下未能發揮,英文能力好高,但礙於性格被動,很多匯報及討論都成為不主動的一群,以至自信未能建立,結果讀完幾年小學後想轉回local小學,點知又適應唔到咁谷咁多功課,最終又轉番國際學校,真係兩頭唔到岸,所以真係好難預計小朋友幾年後是龍還是蟲。cky都是好學校,適合的人便會讀得好。龍校不一定冇要求,我有朋友讀cky,班主任話佢小朋友數學計數慢,唔該搵補習,朋友心想唔係直升咩,咁快搵補習?先發現龍校同樣要追成績呀。

回覆樓主

我都有呢有2間offer 但已經放TSL

del

回覆樓主

你們的是仔還是囡?
為左龍而放定因為覺得CKY 的教育制度好D?

anna001 發表於 18-3-3 14:21
我也有,已放棄TSL

你地小朋友好叻,真心請教點樣教同凖備?(emoji)

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題