用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院vs 陳守仁
go

聖保羅書院vs 陳守仁  

請教大家可否分享這兩間?Paul boys 龍校,但住得遠,陳守仁注重英文,但冇中學 back up, 家距近些。實在好難下決定。

近屋企方便D,TSL

colin0409 發表於 18-2-28 22:39
請教大家可否分享這兩間?Paul boys 龍校,但住得遠,陳守仁注重英文,但冇中學 back up, 家距近些。實在好 ...

如果Paul Boy 唔比你直升,你揀邊間?

回覆樓主:

投陳守仁一票
升中成績很不錯

Location一定係首選, 小學本身返學時間又早又長

請教大家可否分享這兩間?Paul boys 龍校,但住得遠,陳守仁注重英文,但冇中學 back up, 家距近些。實在好 ...

距離很重要

陳守仁,升中派得好,近屋企最重要,小朋友日日坐咁耐校車去返學,又咁早起身,邊有精神上堂,小學生最緊要夠精神!

回覆樓主

2間學校由出門到回家時間相差多少?如果Paul Boys 比TSL 多過超過1小時我會揀TSL

....

回覆樓主

我會考慮6年後會否都考ST PAUL BOY
當然車程都是考慮因素

回覆樓主:

小學課後活動多,如果遠屋企有人接送嗎?
一間市區地點方便,另一間隔涉
一間男校,一間男女校
一間平啲一間貴啲,呢啲都要諗吓

醒目開學勳章 貢獻勳章

e+嘅小學生好忙,交通時間長短真係好重要,但唔係距離遠就等於時間長!所以交通便利/時間都要考慮

我個人一間港島學校都無報,就算有校車到,都無本事課後/週末湊出湊入!
恐龍家

回覆樓主:

開心的煩惱, 恭喜!

兩間都好好,但一遇到有好龍 vs 無龍要煩呈分升中六年加加加油,我當年的取態是搬家也要好龍。

很個人的選擇,視乎個人取態、各樣可行性。

很叻仔考到兩間都十分好的學校,再次恭喜! 希望你能選到一間非常合適的!

我個人睇法某間學校過去幾年升中派位好,唔代表自己仔女6年後一樣,因為升中人口一直上升,今年升小一嘅仲要係龍B。有間好嘅龍點都好過6年後出去拼過。再者,係冇中學back up情況下玩升中,查實P4已開始備戰,初小已要打好個底,基本上唔好諗住有honeymoon日子。有時小朋友未必真係唔叻,可能只係唔夠人小心,差一兩分可能名次跌好幾名,我自問唔想咁過日子,因為其實幾冇謂。

IYY    發表於 18-3-1 13:46

好開心見到你呢個POST 我都有同一個煩惱
TSL 我好鍾意又近 但心諗6年後又要同同一班龍B再爭過
加上極有可能都係考返SPB 何必多此一舉呢
不如SPB努力搞升中吧
SPB都好好 唯一唔好係無女仔囉

所以,如果會搬到交通方便的地方就到返學,就龍校好

如果唔係,TSL都一定係非龍校中既一個很好選擇

回覆樓主:

Paul boys大把學生住九龍

上年也面對同樣的選擇。單以小學論,在幸獲取錄的學校中,我們最喜歡是陳守仁,至今仍然如是。
在考慮期間,八卦到「升中派位」版看看。遇然看到小五小六家長在呈分期間的經歷,甚麼呈分試前不慎跌斷手、小病而未能應考、失手跌 band 等,呼天搶地;個人認為壓力較大。

每間學校總有其利弊。我不是鐡粉,反而是「18彈」,讀那間藐那間。所以你問我,我感覺上仍最愛陳守仁,但考慮到應否小三四開始便為升中積極練兵,便選了另一間。當然,有些家長深信,小孩應在有限度壓力下鞭策成長,打好個底,對「三私一直」情有獨鍾。

居住和交通我幸運地較有彈性,可搬家遷就。

祝你選對了適合兒子和自己的學校。

IYY    發表於 18-3-1 13:49

唔知兩間學校同你屋企距離差幾遠? 如果兩間嘅交通時間差唔到半個鐘, 或可以搬屋就返學, 我會揀SPB.

回覆樓主:

請問什麼是三私一直?