用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院vs 陳守仁
樓主: colin0409
go

聖保羅書院vs 陳守仁  

回覆 SarahGil 的帖子

I have the same doubt!

我會選舉St Paul Boy's
優良傳統及教學
一條龍, 由小學升中, 歸屬感及小孩發展也較好

colin0409 發表於 18-2-28 22:39
請教大家可否分享這兩間?Paul boys 龍校,但住得遠,陳守仁注重英文,但冇中學 back up, 家距近些。實在好 ...

如果可以搬近SPB就最好,若不,我會揀TSL, 再試插班其他九龍男校P2.  能夠同時考到SPB和TSL正選,實力必定卓越,只要P1不跌watt, 要跳船絕對有可能,起碼Dbspd就喜歡收TSL插班生(top嗰d)

距離問题不只是每日上學放學,還有自接時間,家長會等等,我自己就頂唔順,就算有司機接送,剩係要比人早咁多起床,遟咁多返屋企都唔抵,更何況TSL的確係好學校
但如果講嘅係spcc呢?可能樓主根本唔駛出po

回覆 somoon 的帖子

Agreed!

其實兩間學校都不同級數,你要取決,是喜歡那種教學模式及升中的壓力

adrio    發表於 18-5-7 09:04

回覆樓主

What if SPB vs 福小?
(家住九龍東)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主

請問SPB小六學生有幾多成是B1生呢?

回覆 iluvpug 的帖子

咁都可以比?

回覆樓主:

聖保羅小學基本上超過9成直升,我仔今年小六升中一真係無乜壓力,學校亦給予好多全人發展機會,學校全部男仔我覺得幾照顧男仔的需要。校車線都覆蓋好多地點,睇下有無去你住處。個人選擇一定要有中學,不想6年後煩多次。

retriever 發表於 18-3-6 07:29
DGJS 點無要求?我指官方點表述?

女拔點會無要求?唔係肥平個女唔使被勸轉走。

Jane1983 發表於 18-5-7 19:44
女拔點會無要求?唔係肥平個女唔使被勸轉走。

邊個係肥平?我估樓上的意思係沒有沒勸退的全部可以直上中學部

回覆 Ocean419 的帖子

係美國坐緊唔准保釋果個。即係無勸退、無自己覺得都係出國算啦、無留班的可以直上。

somoon    發表於 18-5-8 08:32

colin0409 發表於 18-2-28 22:39
請教大家可否分享這兩間?Paul boys 龍校,但住得遠,陳守仁注重英文,但冇中學 back up, 家距近些。實在好 ...

請問陳守仁有冇Whatsapp group 可join?