用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 2019年 免費考 DSE - 不喜歡抽水,勿入
樓主: ANChan59
go

2019年 免費考 DSE - 不喜歡抽水,勿入   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-3-10 13:55
你話我聽幾時有錢唔係多選擇?住屋,交通,醫療邊樣唔係?資本主義自己社會呀!

重有,香港讀得麻麻,外 ...
有錢多選擇, 一定係.

ABC-DAD 發表於 18-3-10 13:56
[係香港, 有錢有IB GCE, 無錢只可DSE]

的確,EK係有啲家長係咁諗。。。

S君嘅問題已支持我說法, "你話我聽幾時有錢唔係多選擇?"有錢讀IB, 有錢去英國讀GCE, non-jupas 入U, 無問題. 只不過無錢無辦法.

回覆 cow 的帖子

覆你,有錢多選擇,定有能力多選擇?
厭人窮同 憎人富貴都差不多水平。

我就唔係眼紅啲咩, 有錢無壞,我都鐘意經濟自由,不過[免費]先出嚟話裸考DSE攞5**就無咩氣質。

係其他地方嘅 Forum都唔多覺用錢去考量

IB/GSE/DSE。

cow 發表於 18-3-10 14:14
有錢多選擇, 一定係.

要有幾多先算多。

回覆 cow 的帖子

DSE入U就窮人一?

ABC-DAD 發表於 18-3-10 14:40
回覆 cow 的帖子

DSE入U就窮人一?
用"一定"嘅邏輯好多時都難成立, 如: "DSE入U就窮", "IB入U就有錢"

有錢多選擇, 有錢可揀IB, GCE, DSE, 日韓美加澳..學制. 有錢可選DSE, 入DSE唔一定窮。
窮人也可讀IB, 去留學, 但難度較高.

ABC-DAD 發表於 18-3-10 14:39
要有幾多先多算多。
如果話有錢自費去英國讀書, 每年最少都要十多萬。

回覆 cow 的帖子

一年十多萬得咩?我唔熟,咁都平過讀國際學校

cow 發表於 18-3-10 14:55
用"一定"嘅邏輯好多時都難成立, 如: "DSE入U就窮", "IB入U就有錢"

有錢多選擇, 有錢可揀IB, GCE, DSE, 日 ...
你唔係話無錢只可揀DSE嘅咩?

ABC-DAD 發表於 18-3-10 15:22
你唔係話無錢只可揀DSE嘅咩?
無錢只可揀DSE (大意上係), 可改為 "無錢絕大多數只可揀DSE"
"好有錢絕大多數唔揀DSE"
"有錢嘅有不少揀IB, GCE, 也有不少揀DSE"

ABC-DAD 發表於 18-3-10 15:19
回覆 cow 的帖子

一年十多萬得咩?我唔熟,咁都平過讀國際學校
公立學校, 私立就(近乎)一定唔得.

回覆 cow 的帖子

會唔會係持英藉戶照先得呀。

ABC-DAD 發表於 18-3-10 16:47
回覆 cow 的帖子

會唔會係持英藉戶照先得呀。
英國政府公立中學 經濟升學路

正常唔揀就係DSE啫,香港行強制教育。

cow 發表於 18-3-10 16:59
英國政府公立中學 經濟升學路
咁無Boarding,咪又要畀多一筆囉。
公務員嘅選擇係多少少。咁係DSE腳踏實地拼大學學位都唔錯。

公務員在香港讀IB都有教育津貼,咁都好幫到手,係  一般 巿民 選擇少左啫。

ABC-DAD 發表於 18-3-10 19:16
公務員在香港讀IB都有教育津貼,咁都好幫到手,係  一般 巿民 選擇少左啫。 ...
2000年或以前入職既公務員先有教育津貼,上限好似係每月2千幾,對讀IB嚟講,唔係幫到幾多。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

每月幫到一半都唔算多?

去英國讀有OEA都幾好使啦。

ABC-DAD 發表於 18-3-10 22:51
回覆 hkpapa852 的帖子

每月幫到一半都唔算多?
讀得IBDP,最少都要7千幾一個月,點幫到一半呀?
請問有邊間開辦IBDP既學校學費唔駛6千一個月?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題