用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 2019年 免費考 DSE - 不喜歡抽水,勿入
樓主: ANChan59
go

2019年 免費考 DSE - 不喜歡抽水,勿入   [複製鏈接]

loop 發表於 18-3-1 11:24
回覆 b3410 的帖子

[/td][/tr]
即係19歲以上人士任考?

ANChan59 發表於 18-2-28 22:34
先始聲明,我今次系真抽水!

我一直講教育局不撤小三字母試,其中一個原因是因為保住考評局,被個別好打得 ...

中文好難考 !

b3410 發表於 18-3-1 11:29
即係19歲以上人士任考?

1) 非修讀香港中學文憑考試課程,但於考試前一年已修畢或正在修讀等同中六之課程

2) 曾應考香港中學文憑考試,或相等考試

Cheeselover 發表於 18-3-1 08:01
我都有興趣,對孩子教育和我的認知也有益,看看自己中英水平,考數學檢查一下腦袋退化至什麼地步,考通識知 ...

幾專業都好難講,現在的卷及標準答案,正常人係考晤嚟!

肯定可以拉近子女之間關係,大家感同身受,有同理心及共同話題!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

MrBeast 發表於 18-3-1 09:23
陽謀論v2: 會不會dse 收入多左咁咪cover 到唔考字母試的損失?
2.1: 多左唐邊鶴考,條curve 會拉低,幫助偏 ...

第一點就肯定,因為科目眾多,又多卷,收入比字母試多好多倍!

第二點,今朝看劏房波在立法會的答覆,根本教育局漏波,估唔到咁多人可能會去考,特別是年輕人咁踴躍去考!

所以我估算的第一個一係好大機會正確,教育局諗漏嘢!

現在要在正式推出時補鑊!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

db7mu23 發表於 18-3-1 11:55
中文好難考 !

看看有幾難嗎!

如果可以,字母試我都有興趣㗎!我唔介意俾錢添,只限小三!起碼有說服力過子女讀國際學校,然後話一定要其他小三學生考字母試!

不過,我咁樣,我操卷定唔操卷好呢?

回覆樓主

幾好呀,大家輕鬆 d,抽吓水,講吓肺話

....

KK20010609 發表於 18-3-1 10:57
奉勸考還考  千祈唔好影響到班真正嘅學生

同意!
無論嗰啲言論是真是假,我心疼19dse考生無端端要承受呢啲無謂壓力

MC1128 發表於 18-2-28 22:52
回覆 ANChan59 的帖子

身邊都好多吹水友話去考, 我估大家吹水多, 真正報名考試會縮沙
真係好多朋友話去考。哈哈!考評局今次發囉!

ANChan59 發表於 18-2-28 22:34
先始聲明,我今次系真抽水!

我一直講教育局不撤小三字母試,其中一個原因是因為保住考評局,被個別好打得 ...

我一定會去報考,不過到時考唔考呢?

到時先算。我又想睇吓佢點安排試場。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

KK20010609 發表於 18-3-1 10:57
奉勸考還考  千祈唔好影響到班真正嘅學生

已經影響好多2019日校考生的心情, 他們原本已經擔心考試, 現在又要擔心多一樣, 睇見咁多人話要玩嘢, 這樣對他們的心理都好大影響……

somoon 發表於 18-3-1 15:53
字母試網上有…… 試過你就知……easy 執……都唔知操來做乜!
We are out grown to take those silly tests.

akys 發表於 18-3-1 17:33
Government officials are so dump ...... both EDB and FSO.

【新增考評局回應】

財政司司長陳茂波昨公佈新政府上場後首份《財政預算案》,為參加下年香港中學文憑考試(DSE)的考生代繳考試費,開支約1億8,000萬元。消息一出,網上立即瘋現「#全民DSE」熱門詞,網民尤其考舊制會考或高考人士皆稱想免費體驗一下DSE。有DSE考生就表示不滿,擔心因而影響考試表現。陳茂波今日在電台節目表示,有關措施是為表達對青年人的關顧,指不敢排除有市民因免費而報考的「極端情況」出現,但相信只屬少數,影響不大。

政府消息人士表示,全體考生都可受惠於代繳考試費,包括自修生,也沒有年齡限制。過去幾年考評局都有加考試費,2019年的考試費調整則尚未公佈。2018年的考試費則為語文科收費619元,其他科目為414元,而自修室報名費則為475元。不少網民都表示有興趣報考,有些表明只想體驗,「換番張DSE成績表做個紀念都唔錯」,有些則純粹因未受惠於今份預算案,表示「搞冧考評局」。

被問到可能會有成年人因免費而報考,對其他考生造成大壓力,陳茂波表示不排除有此可能性,又指措施支持自修生,指若有人因此而多讀書都沒有問題。

陳茂波隨後出席立法會財委會簡報預算案,立法會教育界議員葉建源指,過去曾建議政府免去文憑試考試收費,但對象只限學校和日校考生,現時政府建議包括自修生,做法令很多學生和巿民擔心會影響整個考試程序,他明言已收到家長表示擔心太多人因此報考DSE,有家長更稱寧不要資助也不想子女冒此風險。葉憂慮如一太多人一窩峰去報考,會對考試造成干擾,令成績受影響,建議只為為日校考生代繳費用,「咁可以排除好多問題」。陳茂波強調政府原意是讓之前考得不理想的青年人再考過,故包括自修生,希望給予他們多一個機會,但會研究葉的建議。

考評局回應查詢指,文憑試24個高中科目採用水平參照匯報成續,各等級不預設特定百分比,澄清不會因其他考生表現而影響所得等級,而學校考生及自修生均採用相同的評核標準,不會分開處理閱卷及評級。而在語文科口試方面,考評局指有既定程序確保所有考生有均等發言機會,如有壟斷發言或違規情況,將作出適當跟進,如有行為不檢或肆意擾亂考試秩序,有關科目成績可能會被降級或取消。考評局又指政府為文憑試考生代繳考試費建議仍未落實具體安排,目前難估計實際影響,強調會確保評核公平公正。

【網民留言】

●打個字都懶:無考過DSE,實報來玩下,睇下幾咁簡單都好
●Ser_Davos:去玩都好,反正入左U,叫埋我老豆老母去考,成家一齊考
●Dee那星:佢想優惠班考生俾個八折咪得囉,完全免費一定好多人玩野,明知而家咁多人唔滿意個政府,佢咁樣擺明挑釁全香港人,引大家玩轉個考試
●熱檸茶少甜少冰:反正預算嘅嘢都無我份,咪玩下DSE囉
●鷹王教蓄:免費攞張準考證都過癮喇
●waiwaiwai:報了不去,睇你要預留多少試場

回覆樓主

簡單數學,3.1億一萬張海洋公園門票,即是每張$31,000,網上最平$350一張。去年海洋公園虧損 2.4 億,加上近幾個月的虧損,3.1 億啱數!   DSE 一樣??

akys 發表於 18-3-1 17:33

自修生要繳交報名費$475,而家豁免的是個別科目的考試費用!

回覆樓主

同埋留意到有D網上(x登)口痕友已經講到「因為自己得唔到/00後太串,要令00後入唔到大學讀唔成書」所以先想去報考,佢地點只係old sea food,而且仲係恐怖分子!

dolala 發表於 18-3-2 07:39
自修生要繳交報名費$475,而家豁免的是個別科目的考試費用!
報名$都咁貴?搶$咩!

回覆 ANChan59 的帖子

//各等級不預設特定百分比,澄清不會因其他考生表現而影響所得等級
5, 5*, 5** 會因其他考生表現而影響所得等級

//語文科口試方面,考評局指有既定程序確保所有考生有均等發言機會
明顯做唔到, 壟斷發言時有發生

//如有壟斷發言或違規情況,將作出適當跟進,如有行為不檢或肆意擾亂考試秩序,有關科目成績可能會被降級或取消。

同組考生若受影響, 事者成績被降級或取消亦無補於事。

‹ 上一主題|下一主題